Nie wiem czy wiesz, ale Intel planuje wprowadzić nowe podstawki… Dlatego jak ten procesor Ci się “znudzi”, będziesz prawdopodobnie zmuszony wymieniać całą platformę.
Ale z drugiej strony nie jest powiedziane, że 1156 nie będzie kompatybilne z nową podstawką 1155, która różni się jedną nóżką… I to ma jedną mniej. Chociaż i tak, i tak ostatnie zagrywki Intela prowadzą chyba tylko do wyłudzania od ludzi pieniędzy…
AMD ma bezpieczną platformę, więc trzymałbym się tego, co powiedział Adalbert
To jest pewne, zapoznaj się z tym art i obrazkami, inne napięcia, wcięcia, i pola z przesyłem z kontrolera, PCI-E ect. w innych miejscach, ciekawe czy jeszcze nie zmienią otworów pod chłodzenie, jak przy przejściu z LGA 775 zmienili o 4mm żeby utrudnić życie.
i pytanie o podłączenie, jaki kabel trzeba by do niego kupić bo chciałbym aby pracował w trybie cyfrowym: czy HDMI - DVI będzie dobry czy DVI - DVI lepszy czy bez różnicy ? monitor ma wejście tylko DVI natomiast karta graficzna DVI i HDMI
Przejdź się do sklepu jakiegoś i sam się przekonaj jaka jest różnica między matrycą podświetlaną LEDami, a zwyczajną, ja bym raczej dołożył.
Co do kabla, to nie ma co kombinować i DVI-DVI będzie najlepszym rozwiązaniem, chociaż różnicy być nie powinno (obraz przesyłany cyfrowo, więc albo jest taki sam, albo go nie ma).
poszukuję konfiguracji do ceny max 1500 zł. Interesują mnie cztery rdzenie(Q8300 - coś około 2500MHz), 4gb ddr2/ddr3, dysk 1TB/ , dobra płyta główna, i karta grafiki, zasilacz.
Budę i monitor mam.
wszystko ma być najlepsze(wiadomo że nie będzie to super, super, ale interesują mnie najlepsze sprawdzone podzespoły z tej półki, średniej) z przedziału do 1500 zł.
w gry nie gram, programy graficzne, filmy, internet itp.
Jeżeli w gry nie grasz, to do Twoich zastosowań “programy graficzne, filmy, internet itp.” dość dobra grafika zintegrowana na płycie będzie wystarczająca. Jeżeli na poważnie bawisz się grafiką, to faktycznie 4rdzenie, 4GB RAMu i duży dysk się przydadzą.
Co Panowie (i Panie?) myślicie o takim zestawie? Komputer ma być dla dzieciaka z okazji I Komunii, więc podejrzewam, że grafiki 3D na nim robił nie będzie, ale też najprawdopodobniej szybko mu rodzice go nie wymienią więc chodziło raczej o solidny zestaw na dłuższy czas.
Pozostaje jeszcze pytanie kiedy kupić. Może być teraz, może być nawet w połowie czerwca. Chodzi mi po prostu o to czy sklepy nie podnoszą sobie cen właśnie ze względu komunijny okres?