Wybór komputera - Zestawy komputerowe

No tak rzeczywiście 1 jednostka w te czy wewte. Lukałem najwyższe wymagania by nie zmieniać kompa za pół roku a i bym się nacieszył maksymalną grafiką w C3. Że potrzebuje nowego to wiem od kilku lat bo po ostatnim experymencie z wkładaniem grafiki na geforce 4 co nie ogarniała płyta trza było robić system. (ja akurat byłem na polu) Jedyne co może zostać ze środka to dyski ,a stara atx nie pyknie?, nie wiem no jak bez problemu pociągnie crysisa to czemu nie ale i tak najważniejsza by była kompatybilność z płytą. Cena by nie grała roli na razie uzbierałem 1256 to mogę za to jedynie cpu kupić, jak wrócę do roboty to po wakacjach dozbieram max. Ta moja konfa bez zasilania i chłodzenia mi niby na 3300 wyszła bo lukałem na skąpcu, procek niby i7 a za 4114 jakiś idiota wystawił a w dniu premiery i7 za 1260 na nasze.

i7 1027 w promocji

i5 616.80 chyba kupię i5

kurzel131

Skoro piszesz, że po wakacjach to teraz nie ma sensu nad tym myśleć bo ceny mogą się pozmieniać itp.

Najlepiej jak po wakacjach wrócisz do tematu już z kasą i napiszesz “mam tyle pieniędzy, proszę mi złożyć najlepszy zestaw do gier za tą kwotę” :wink:

Witam,

potrzebuję o propozycję komputera do ~3800 zł.

Komputer będzie służyć głównie do grafiki, 3DS Max, Photoshop, ZBrush, Maya itp.

Okazyjne granie w nowsze gry.

Z góry dziękuję za propozycje.

Thuridr

Cześć,

Poglądowa konfiguracja (przykładowy sklep)

Intel Xeon E3-1230V2 3.30 GHz 8M Cache

MSI B75A-G43

Seagate Barracuda ST1000DM003, 3.5’’, 1TB, 7200RPM, 64MB cache

SilentiumPC Gladius M40

Kingston HyperX 2x8GB 1600MHz DDR3 Non-ECC CL10

Gigabyte GeForce GTX 660 Ti, 2GB DDR5

Samsung 840 Pro 128GB

XFX Core 550W

System operacyjny?

Zobacz podpis użytkownika michaello uzytkownik136561.html

Thuridr

ja bym tutaj w zestawieniu kolegi falcon89 zmienił ssd-eka

http://www.morele.net/dysk-ssd-plextor- … 5s-506401/

wiele nie stracisz a zyskasz 112zł (odczyt mają praktycznie taki sam)

w sumie pamiątki też by można dać 1333 :slight_smile:

(ale nie chciałbym podpaść koledze falcon89 no i koledze michaello) :wink:

Po prostu chciałem się wstępnie zorientować w cenach i wyborze hardware, czyli cpu ten i5, ile mniej więcej za chłodzenie pasywne+zasilanie?

kurzel131

Do czego (procesora)?

Witajcie,

Teraz już właściwie ustaliłem i chciałbym otrzymać potwierdzenie, że nie robię głupoty. Planowany zakup to:

Intel i7-3770

MSI B75-Ag43

Kingston Beast 8gb 1600

SSD Kingston 120gb

Sagate 1TB SATA3

LG DVD-RW

Brutus 410 + Thermaltake 530 W

Zestaw może być? do grafiki i obróbki video

@gibos

SSD Kingstona to który konkretnie model wybrałeś? Jeśli V300 to zmieniłbym na Plextora M5S.

RAM z tak rozbudowanymi radiatorami też nie bedzie wydajnejszy od tańszych kości. Wystarczy na dobrą sprawę nawet 1333 MHz np: http://www.morele.net/pamiec-crucial-2x … eu-540178/

Swoją drogą do obróbki grafiki i video wskazane byłoby 16GB RAMu. Karty graficznej nie kupujesz?

@michaello - nie kupuję grafiki bo niestety nie dam rady, a nic prócz tej grafiki i video nie zamierzam na kompie robić. SSD zamierzam wziąć Kingston V+200 SERIES 120GB SATA3 2,5" 535/480MB/s bo wychodzi mi w sklepie u siebie taniej niż Plextor M5s, który ma prędkość 520/200.

Na więcej ramów też mnie chyba już nie będzie stać. Mam te kingstony za 200 zł - chyba, że wziąć po prostu procka i5 3570 i do tego wziąć nie 8 a 16gb ram?

gibos99

Nie patrz na dane producentów których dyski są na SF, tych wartości w rzeczywistości nie osiągniesz.

Plextor ma lepszy kontroler.

gibos99

tu nie o to chodzi

masz fajny art.

Uwaga dyski z asynchronicznymi pamięciami i kontrolerem SandForce!

PS.

tego 3570 nie za bardzo

masz słabsza i to dużo wbudowaną kartę HD Graphics 2500

te 8GB na razie Tobie starczy to wcale nie jest mało

natomiast proponowałbym brać w jednej kostce

To faktycznie, może wezmę albo Plextora M5S albo jak będzie w podobnej cenie to M5 Pro, ramy wezmę coś w jednej kości. Mam nadzieję, że te 8gb wystarczy bo nie będę miał na razie siana na nic więcej.

celuj tak

http://www.morele.net/pamiec-good-ram-d … 8g-429828/

do wyboru

http://www.morele.net/dysk-ssd-plextor- … 5s-506401/

http://www.morele.net/dysk-ssd-crucial- … d1-447549/

może wyjść taniej bo nie wiem gdzie będziesz kupował :wink:

Dzięki wielkie koledzy, w takim razie wezmę jednak faktycznie ten zestaw co pisałem + propozycja Wasza z plextorem i good ramami.

PS: Faktycznie nie powinno brakować ramów i k. graficznej?

Pozdrawiam i dzięki jeszcze raz za pomoc!

twój cytat

zintegrowana grafika HD4000(mówimy o tym Procesor Intel Core i7-3770) jest bardzo dobra do takich celów

pamięci też starczy

gibos99 ,

Jaki masz budżet na komputer?

Dziękujęza świetny zestaw, mam jeszcze jedną prośbę.

Chciałbym aby zestaw był zakupiony w jednym z Wrocławskich sklepów. Starałem się skompletować zestaw na arest.pl ale niestety nie ma tam wszystkich komponentów, m.in. procesora. Zaś na proline.pl ten zestaw osiąga kwotę ponad 4100 zł.

Czy jest możliwość skonfigurowania jakoś podzespołów, żeby nie było gorzej ale dało radę kupić w arest.pl?

Thuridr

Kwestia w tym że ten Xeon E3-1230V2 za ok 870zł jest na równi z i7 za ok 1150zł. Oba procesory (i7 i Xeon) mają 4 rdzenie i 8 wątków (Xeon nie ma zintegrowanej karty graficznej).

Ewentualnie zmień procesor na przykład na i5-3470 (4 rdzenie, 4 wątki) lub kartę graficzną na HD7870/GTX660. Dysk SSD wystarczy Plextor M5S 128GB.