ciężko stwierdzić napisali bym kupił ale stawiam na procesor albo grafikę jakieś wiatraki albo radiatory, trzeba by prześledzić topic. To zostanie to chłodzenie i ewentualnie płyta główna; mam MSI KT3 Ultra (MS-6380E) ATX nie ogarnie tego nowego sprzętu?.
Debata w tej kwestii się zacznie w sierpniu kiedy zdobędę fundusze.
Dziękuję Ci bardzo za wyczerpującą odpowiedź I dziękuję falcon89 za naprowadzenie mnie na dobry tor.
Kwestia 3800 zł jest raczej poglądowa, jeżeli trzeba będzie dopłacić 200-300 zł a sprzęt będzie lepszy to nie ma problemu.
Chciałbym, żeby karta graficzna potrafiła pociągnąć na wysokich ustawieniach gry i móc grać w najnowsze produkcje na jak możliwe najwyższych ustawieniach.
Choć, oczywiście, nie zależy mi na dodaniu 500 zł i uzyskaniu +3FPS. Wszystko w granicach zdrowego rozsądku, jeżeli zmiana ma być duża - chętnie dopłacę, a jeżeli duża dopłata i ledwo zauważalna zmiana to raczej zostanę przy tańszej propozycji. Mimo wszystko chcę zaoszczędzić jeżeli się da.
Komputer zmieniam średnio co 4 lata, więc chciałbym, żeby trochę posłużył i nie zawaham się wydać trochę więcej żeby mieć “spokój” przez dłuższy czas.
Tak wg mnie to taki zestaw jak z propozycji powinien dać radę.
Gdybym chciał dopłacać to bym szedł chyba w 2 kierunkach. Albo dołożyć do mocniejszej grafiki (jesli chcesz grać przez te 4 lata na wysokich ustawieniach). W takim wypadku zmiana GTX 660 na GTX 660 Ti (dopłata 200zł): http://techplanet.pl/przechowalnia/zapi … 72&s=67056 (chłodzenie na procesor oczywiście opcjonalne). Wtedy byłby to w zasadzie taki sam zestaw jak mój (tylko z SSD)
Albo skupić się na pracy. Działasz w Maxie, Maya, zbrushu itp więc pewnie sporo renderujesz. A ciężar renderingu spoczywa na procesorze. Wtedy za dopłatą 300zł jest i7 + płyta na Z77 i można go kręcić: http://techplanet.pl/przechowalnia/zapi … 83&s=71055 (chłodzenie można wymienić na tańsze Silentium PC Fortis, którego aktualnie nie ma w proponowanym sklepie). Ale ciężko mi ocenić czy będzie naprawdę większa wydajność za te 300 zł (można by się szarpnąć jeszcze na płytę MSI Z77A-G45 zamiast G43, ale ta druga powinna dać radę). Tu warto jakby koledzy falcon89 i Atronics ocenili czy jest sens w takich dopłatach.
edit: @falcon89, właśnie zauważyłem, mój błąd. Miał być oczywiście Macho 120.
W prywatnej rozmowie z kol. michaello doszło do złożenia trochę nieco innej konfiguracji. Dodaję ją do ew. wrzucenia swoich 3groszy. Sprzęt tak do 2700-2800, nadal ten sam cel: grafika i edycja wideo
Dobra chłopaki, nie ma co dłużej się rozwodzić. Proszę bardzo o zaakceptowanie tego zestawu, czy wszystko jest ok i czy mam zielone światło do zamówienia go
Zastanów się nad propozycją użytkownika Atronics co do dysku SSD (ma 5 lat gwarancji), teraz trochę staniał chociaż niedawno kosztował jeszcze mniej.
– Dodane 20.05.2013 (Pn) 20:20 –
Jeśli będziesz chciał zamówić z dostawą przez kuriera to do koszyka dodaj tego pendriva http://www.morele.net/pendrive-good-ram … ny-196953/ i w koszyku (na dole po lewej) wpisz kod LP4VT3IVI0 (cena pendriva powinna się zmienić na 1zł i przesyłka kurierem powinna być darmowa).