To ciekawe że ta płyta wraca do kolesia skoro miała światową premierę jakieś 2 miesiące temu a w Polsce w sklepach zaczęła się pojawiać jakieś 2 tygodnie temu… Tak więc nawet nie wie o jakiej płycie mówi i zakłada że to budżetowy asus sprzed 5 lat ;] Takie rady to sobie można…
Do zastosowań które wskazałeś powinny być te 4gb ramu, ale przydałby się też i procesor z większą liczbą rdzeni (zamiast wysokiego taktowania) bo akurat szeroko pojęte programy do grafiki dobrze radzą sobie z wieloma rdzeniami co wynika z banalności zrównoleglania algorytmów z których korzystają.
Czyli co do AsRock’a jesteś pewien,że nie będzie z nim kłopotu ?
Myślę jeszcze tylko nad zmianą nagrywarki na : Samsung SH-S223C SATA (black)[sH-S223C/BEBE] (cena ta sama,ale jakoś bardziej ufam samsungowi ;P, a light scribe nie jest mi kompletnie do niczego potrzebne)
Iii nad zmianą katy graficznej, wywalczyłem jeszcze 100zł. Znajdzie się coś wartego uwagi ?
Masz takie samo prawdopodobieństwo kłopotu jak ze sprzętem innych rekomendowanych producentów…
Za około 500zł nie ma jakoś znacząco ciekawszych kart graficznych… 5770 i 4870 wiążą się z jeszcze wyższym kosztem… Można rozważyć 5750 jeśli zakładasz że grafika nie będzie wymieniana przez wiele lat (wtedy wsparcie dx11 nabiera większego znaczenia).
Generalnie rzecz biorąc, sprzęt wymieniam co 5-8lat,wiec raczej karta przydałaby się na dłużej W tym momencie nie jestem specjalnie przy kasie i podejrzewam że przez najbliższy czas też nie będę (właśnie wybieram się na studia),tak więc chciałbym żeby komputer był jak najbardziej przyszłościowy (oczywiście biorąc pod uwagę jego cenę).
Moim zdaniem jest sens kupienia HD5750, szczególnie ta pierwsza opcja (ona jest z Vapor-X?). Będzie cichsza, mniej prądożerna, chłodniejsza, obsługuje najnowsze standardy oraz powinna być nieco wydajniejsza.
Zrozumiałem co oznacza nazwa tematu, jednak zauważyłem że temat wciąż jest aktualny więc postanowiłem nie zakładać specjalnie nowego.
Chciałem jeszcze zapytać czy ta zintegrowana karta graficzna nie będzie “najsłabszym ogniwem” tego zestawu? Pytam gdyż takie rozwiązania nie mają zbyt przychylnych opinii. Komputer pójdzie do kuzynów, a podejrzewam że będą chcieli uruchomić tam jakieś gry.
Widzisz, za bardzo się pospieszyłem Nie zauważyłem, że jest zintegrowana karta graficzna. W tej cenie można złożyć coś takiego:
Koszyk (2258zł) - taka opcja będzie chyba najlepsza, powiem szczerze, że w tej cenie z monitorem nie da się złożyć nic lepszego. Kuzyni będą mogli spokojnie pograć na tym monitorze. Można jeszcze wziąć zamiast procesora Phenom x2, Athlon x2 Koszyk (2178zł).
Witam zamierzam w najblizszym czasie kupic nowy komputer.Zastosowanie znajdzie glównie w najnowszych grach wiec musi byc dosc mocny.I chciałbym sie was doradzic czy taki komputer podola duzym wymaganiom.
Karta graficzna- Asus Radeon HD5830 DirectCu 1024MB DDR5 /256bit/ 2xDVI/HDMI/DP
Nagrywarka DVD-Samsung SH-S223C SATA (black)
Obudowa-SilentiumPC Gladius 600 Window Pure Black (bez zasilacza)
Zasilacz- OCZ ModXStream Pro 500W
Prosze o doradzenie mi czy wszystko do siebie bedzie pasowalo i czy w cenie max 1000zl mozna kupic lepsza karte graficzna.A i jeszcze jedno z tego co wyczytałem to ta płyta główna ma zintegrowaną karter muzyczna-czy to prawda.
Hmmm widzę że dosyć często jest polecana płyta ASROCK AMD 890GX EXTREME3,
a może mi ktoś odpowiedzieć czy na tej płycie dam rade odblokować 2 rdzeń w Sempronie 140 ?
bo mam ograniczony budżet (ok 600zł) na płytę i procka… więc albo biorę lepszą płytę i słabszego proca (później do wymiany) albo średnia płyta i średni proc…
Do gier lepiej brać w tej cenie AMD Phenom II x2 555.
Ta płyta główna posiada gniazda DDR3, więc te pamięci nie będą pasowały. Poszukaj pamięci DDR3, które są wydajniejsze (w grach i tak nie zauważysz różnicy), a kosztują dość drogo.
W cenie do 1000zł masz GTX275, który okazuje się nieraz trochę wydajniejszy, ale nie obsługuje DX11 (chociaż i tak garstka gier wykorzystuje DX11, różnic praktycznie nie ma). Jakbyś dołożył 100zł, to masz ATi Radeon HD5850, który jest dużo wydajniejszy. IMHO opłaca się.
Tak, płyta główna ma opcję odblokowywania rdzeni, ale pamiętaj, że wiele zależy od Twojej sztuki procesora.
BTW: Dodam, że to nie jest najlepszy czas na kupowanie komputera… Patrzyłem na ceny, to wszystko skoczyło mocno w górę. Moim zdaniem warto się wstrzymać, aż złotówka się umocni
CASE: Antec Two Hundred + 1x 140mm SilentiumPC Zephyr + 2x SilentiumPC Zephyr 120mm + 2x Revoltec Dark Red 120mm
CPU COOLER: Scythe Mugen 2
POWER SUPPLY: OCZ ModXstream PRO 600W
I potrzebuję rady. Wziąść CableStar HD 2 DVB-C (MPEG-2, MPEG-4) + pilot z czujnikiem + moduł złącza CI czy monitor z tunerem? I jakie dobre głośniki 5.1?
Nie odpowiem na Twoje pytaniem, bo zwyczajnie się na tym nie znam, ale jeśli nie zamówiłeś jeszcze tego zestawu:
Te pamięci mają napięcie 1.8V, a to za dużo na tą platformę Intela. Patriot 1600MHz CL8 Viper II Sector5 będą idealne. Powinni być z tego co patrzyłem tańsze, dobrze się kręcą oraz są przeznaczone dla platformy Intel P55 (mają napięcie 1.65V). Do tego dostajesz 3D Mark Vantage Upewnij się tylko czy Mugen II wejdzie
Zamiast tego lepszym wyborem będzie Samsung F3 500GB. Jest szybszy.
Dziękuję za rady. Faktycznie, Patrioty będą chyba lepsze ^^ Z tego co czytałem, to jednemu facetowi poszły na 2000MHz, CL9, 1.7V + do tego 3D Mark ^^ Za to co do dysku, to zostanę przy WD. Jest wiele negatywnych opinii na temat F3, podobno strasznie buczy. Ma o 140GB mniejszą pojemność i mały cache. Ale za pamki naprawdę dziękuję ^^ A Mugen z tego co sprawdzałem zmieści się. Jest 5 mm węższa, 8mm niższa i o 5mm głębsza od Three Hundred. ^^