Witam. Dało by rade złożyć PC tak do 1000zł? Dla starszej osoby, samą jednostkę centralną. Wymogi? PC do internetu, filmów w FHD (PC będzie podłączony do 40’’ TV). Bez bajerów, lecz stabilny, szybki, tak aby nie denerwowało starszej osoby.
Gainward jest tańszy o jakieś 60 zł. Wedle tych benchmarków Gainward ma o wiele lepsze wyniki. Jednak czy ta karta nie będzie się gryzła z procesorem Intela? Kiedyś słyszałem, że Intela należy łączyć z Radeonem, a AMD z Nvidią.
Co do karty graficznej, to przejrzałem więcej benchmarków - w jednych grach wygrywa GeForce, w innych Radeon. Na korzyść HD7850 przemawia taktowanie, a na GeForce szyna. Zależnie od tego, czy da się dołożyć 70 zł kupię kartę.
falcon89 , Napęd lepiej żeby był. Systemu nie trzeba. Hm a taki zestaw jak podałeś - czy to wystarczy do filmów FHD i płynnego przeglądania internetu? Tzn karta zintegrowana. Nie trzeba tu normalnej karty, tylko np. z tańszych?
Mam styczność z kilkoma komputerami o niemal identycznych parametrach (identyczne płyta i procesor, pamięć RAM 1333MHz) i nie mają z tym żadnych problemów.
Na tych komputerach jest zainstalowany Linux i Chrome (głownie ze względu na najnowszą wtyczkę Flash, nie ma problemu z oglądaniem YT FHD).
Jeśli komputer nie będzie do gier (prawdziwych a nie przeglądarkowych) to intego jest integra jest wystarczająca.