Witam potrzebuje pomocy w wyborze płyty głównej pod am3+ z początku będzie tam siedzial phenom 2 955 a potem fx-8350 lub jakiś słabszy vishera. Raczej bede podkrecal.
I czy wystarczy chipset 970 czy potrzebny jest 990 ( nie będę robił sli/crossfire) czy one różnią się tylko możliwością sli/cross czy czymś więcej. Oto co wybralem:
gigabyte ga-970a-ud3 -ponoć świetna płyta, mocna sekcja zasilania, tylko trochę sie grzeje chipset.
Asrock 970 extreme 3-tu ponoć gorsza sekcja zasilania i obawiam się że nie da rady dostarczyc takiej ilości papu mojemu procesorowi po OC.
Budżet jaki mam to 700 zl ale na płytę+proc+ram czyli 300( gigabyte ga-970a-ud3) + 300 (phenom 955) + ram za 100.
Która z tych płyt jest najlepsza może też być msi czy asus czy co tam jeszcze jest.
Jeśli macie jakiś pomysł typu płyta za 400 proc za 200 też może być.
Pozdrawiam.
@edit.
Czy wystarczy zasilacz xfx 550w do nawet lekkiego oc tego fx’a i karty hd7850 ?
Witam jeszcze raz potrzebuje jeszcze waszej pomocy
byłem już zdecydowany na gigusia tego wyżej GA-970A-UD3 i phenoma 955 ale ciągle rozmyślam czy lepszy nie będzie intel. Budżet to 800 zł + max 50 zł czyli 850 choć wolał bym 800.
bo za te pieniądze jest bardzo wiele opcji… np: msi b75a-g43 + i5 3350p (tu małe zapożyczenie u znajomego który będzie to wszystko zamawiał i składał ) wole nie inwestować w h61 uważam, że to już przesada z budżetówkami- 2 sloty na RAM brak sata 3 i usb3 i ogolnie takie sobie.
lub asrock p67 pro3 i pentium g2020.
lub z77 i pentium g2020
lub GA-970A-UD3 i phenom 955
lub coś innego. jesli bedzie można podkrecać to podkręcę a jeśli nie to nie, poprostu nie wymagam tego ale skoro b75 kosztuje 260 a za 300 mam p67 to wole juz dołożyć i wrazie czego podkrecić. jeśli pozwoli na to proc. Aha i czy g2020 na p67 podkręcę więcej niż te symboliczne 100Mhz za pomocą FBS ?
Możecie mi podać zestaw NAJLEPSZY jaki się da za tą cenę oprócz tego z i5 :). Możecie podać coś zupełnie innego.
Tak wiem AMD zamyka mi drogę do przyszłej rozbudowy ale mogę wsadzić kiedyś fx-8350, a do intela super drogiego i7.
Wiem, że trochę pogmatw(f)ane-(nie wiem jak to się piszę :P) ale sądzę, że wiecie o co mi chodzi.
A i dodam, że ten znajomy już trochę lat jest informatykiem bardzo dobrym i kiedy usłyszał o g550 złapał się za głowe poprostu uważa, że odrazu i5 lub jakieś inne 4 rdzenie bo coraz więcej gier je wykorzystuje. A komp oczywiście do grania, czasem jakiś filmik z gry wyrenderuję. A i potem zamiana tych pentiumow na i5/i7.
Cześć wszystkim, zastanawiam się nad kupnem komputera - nieco z konieczności, mój laptop dogorywa, coraz częściej mam problemy z jego dyskiem twardym więc postanowiłem sobie sprawić wakacyjny prezent i kupić niedrogi pecet. Nie potrzebuję nie wiadomo czego - do internetu i sporadycznego pogrania w gierkę jak mam za dużo czasu.
Złożyłem sobie przy pomocy różnych opracowań w internecie taki zestaw:
Nie za bardzo się znam na sprzęcie więc prosiłbym was o sugestię i ewentualną pomoc w poprawieniu niedoróbek, tzn głównie zastanawiam się nad tym, czy przypadkiem ten zasilacz jest wystarczający dla reszty komponentów? Czy opłaca się kupić te dodatkowe wentylatory do obudowy? Chciałbym się zamknąć w 3000 PLN wliczając w to koszty złożenia (sam tego nigdy nie robiłem, nie chcę popsuć), systemu, monitora, klawiatury (myszkę swoją ulubioną mam i nie kupuję nowej :lol: ).
Rozumiem, że ten procesor jest zdecydowanie lepszy od tego, który ja wybrałem? Nie stracę za dużo na wydajności względem zmiany w wyborze karty graficznej?
Dzięki wielkie za kod rabatowy, czy będę mógł go użyć w przyszłym tygodniu? Tak planowałem moje zakupy
Grafika jest zintegrowana w procesorze (Intel HD Graphics, do biurowych rzeczy jest wystarczająca), na płycie są wyjścia wideo, na zaproponowanej przeze mnie płycie jest D-SUB i HDMI (jakie złącz ma monitor?).