Moim zdaniem dysk SSD w komputerze za 2.5k zupełnie nie ma sensu…Przecież te 3-4 sekundy Cie nie zbawią… ;] A za te 300zł można np. dołożyć na lepszy procesor. Więc coś ode mnie
Za około 2 miesiące kupuje komputer i chciałbym abyście mi podali jakie części wybrać.Wiem że do tego czasu może się jeszcze wiele zmienić (ceny) , ale chciałbym już mieć jakieś propozycje
Mój budżet to max 2800zł.Głównie będę go używał do gier i tworzenia dokumentów (geodezja). Chcę ,aby znalazł się w nim i5 3570k i płyta umożliwiająca jego podkręcenie do ok. 4.5Ghz.Chłodzenia na procesor nie wliczajcie do ceny zestawu ,bo podkręcał go będę dopiero za 2-3 lata jak minie gwarancja ( zresztą nie ma to teraz sensu, bo i tak daje sobie radę ze wszystkim) więc dokupię je później (ewentualnie jakieś propozycje chłodzenia).
Komputer będę kupował w Morele.net dlatego proszę o części właśnie z tego sklepu.
Moje wymagania to podany wyżej procesor , karta Nvidii i obudowa Silentium PC Gladius M40.
To akurat prawda. Na MSI B75A-G43 nie da się podnieść mnożnika do najwyższego mnożnika Turbo (a o to tu chodzi). Można to zrobić na tańszej i starszej MSI Z68-G43 (G3) - tylko trzeba się pytać czy jest bios obsługujący Ivy, albo na droższej MSI Z77A-G43. Oczywiście bez takiego niewielkiego OC polecam B75A-G43.
i5 3470 kosztuje ok 710 zł, czyli na resztę podzespołów zostaje 1150 zł, w tym ma być wydajna karta graficzna do gier (w tym przypadku na kartę zostaje ok 400zł).
Komputer będzie wykorzystywany do okazyjnej (tak raz w tygodniu amatorsko) obróbki wideo i audio. Do gier Battlefield 3, Battlefield 4, Wszystkie GTA i może jeszcze jakieś gierki, przeglądanie neta.
Edit
Zapomniałem o O/C
Procesor prawdopodobnie nie, wiec nie potrzebuje tego (k)