Witam,
Muszę zastąpić zestaw który przepracował w biurze ostatnie 10 lat (aż dziw, że to cudo jeszcze działa). Mam do dyspozycji 3 tys. zł brutto. Zestaw powinien być jak najbardziej niezawodny, najlepiej, żeby przepracował kolejne 10 lat (minimum 5 lat) bez awarii, ewentualnie z wymianą wentylatorów, bo te się jednak sporo zużywają.
Wiem, że nie da się zagwarantować takiego okresu bezawaryjnej eksploatacji, ale mimo wszystko jest to istotny parametr. Z drugiej strony nie warto dopłacać 2 razy więcej, żeby sprzęt popracował tylko 3 razy dłużej, bo bardziej będzie się opłacało kupić nowy zestaw.
Oprogramowanie: pakiet Office (Word, Excel, Outlook itp). Komputer chodzi nawet 20 godzin na dobę, dlatego energooszczędność też byłaby mile widziana, ale nie za wszelką cenę.
Póki co wymyśliłem zestaw, żeby mieć coś bazowego:
Intel Core i3 3240 2x3.40 GHz
Asus Z77-A
2x 4GB Kingston HyperX 1600MHz
dysk WD10EZEX (1TB)
zasilacz ATX 430W be quiet Pure Power BQT-L7-430W
Od razu powiem, że mobo było “pierwsze z brzegu które obsługuje 4 sloty RAMu i VGA z procesorów”, może ma ktoś jakąś inną propozycję?
Procesor - jest sens brać 3220T i zejść z maksymalnie 55W do 35W, a z taktowaniem z 3.4Ghz do 2.8Ghz? Czy to gra nie warta świeczki? Zwłaszcza, że większa moc przyda się za parę lat, kiedy wzrosną wymagania w nowym oprogramowaniu za parę lat.
No i kwestia zasilacza. PSU Calculator wyliczył mi minimalne zużycie na 125W i zalecane na 175W. Czy ponad 400W zasilacz to nie “overkill” i nie lepiej byłoby zejść na coś ok. 250W, żeby pracował maksymalnie z 70% mocy (zdaje się, że to optymalne obciążenie) i będzie to nadto nawet biorąc pod uwagę starzenie się kondensatorów.
Tak więc będę wdzięczny za wszelki propozycje, ewentualnie krytykę dotyczącą sprzętu który udało mi się wybrać.
Z góry dziękuję i pozdrawiam!