Witam wszystkich. Chcę kupić komputer który ma służyć głownie do internetu, obróbki amatorskiej rodzinnych zdjęć i do zagrania w jakąś gierkę typu FIFA bądź coś podobnego. Fundusze jakie chcę przeznaczyć to 2000 zł (max 2500).
Dziś byłem w dwóch sklepach które zajmują się składaniem komputerów i w każdym z nich mówią co innego. W pierwszym powiedziano mi że lepiej lepszy procesor (i5) bez grafiki a w drugim że lepiej i3 ale jakąś grafikę np GTX550Ti. Poniżej przedstawiam zestawy te które mi zaproponowano i proszę o sugestie co można zmienić. Pierwszy zestaw wyceniono na 2614 zł na morele wychodzi 2400 zł http://www.morele.net/inventory/info/zQSUNc/.
Proszę także o propozycje innych zestawów chodzi o samą jednostkę i bez systemu operacyjnego bo to sobie załatwię dobrze by było gdyby zestaw miał czytnik kart pamięci. Z góry dziękuje za pomoc.
Siemka. Po nowym roku mam zamiar zakupić nowy komputer i już dziś chciałbym się rozeznać co i jak. Mój budżet to max 3200zł. Komputer będzie głównie do gier i raczej nic nie planuję podkręcać.Chcę by ten zestaw był w miarę cichy i na jakieś kolejne 5 lat (tyle mam aktualny). Po kilkugodzinnym czytaniu w internecie jakie części wybrać złożyłem coś takiego:
Chcę zrobić sobie prezent pod choinkę w postaci nowego komputera jednak nie bardzo się na tym znam.
Potrzebuję go przede wszystkim do programowania. Po godzinach do przeglądania internetów i oglądania filmów hd. Nie będzie używany do grania, ewentualnie czasem jakaś gra w przeglądarce lub sprzed kilku lat.
Potrzebuję:
żeby był bardzo cichy i szybki
minimum 1 TB dysku
minimum 8GB ramu (czy warto pakować więcej?)
możliwość podłączenia 2 monitorów przez DVI
dobre wsparcie sprzętu pod linuksem
Posiadam dodatkowo dysk SSD Kingstona 60GB, na razie na nim będzie stał system a w razie potrzeby w przyszłości dokupi się większy. Także co do dysku to wystarczy standardowy dobry HDD.
Nie ma sensu brać o przeszło 100zł droższego procesora który ma ciut więcej na rdzeniu od mojego. Te pieniądze można dołożyć do czegoś innego jak do grafiki. Tym bardziej ze podkręcać nie będziesz.
Ramy też można wziaść taniej i też dobre, podałem w swoim zestawie. w swoim zestawie też wrzuciłem ci lepszą grafikę do grania.
To jak nie ma to nie ma.Czy aż tak mocno przeszkadza to ze monitor będzie podłączony przez przejściówkę ?
Kolejna sprawa ta gra nie jest jakoś super wymagająca, a ustawianie bootów w tej grze jest niezgodne z jej prawem ale to inna już sprawa. Najwyżej mu po banują konto/konta.
kabelki powinieneś mieć razem z płyta główną,ale jeśli by się tak zdarzyło iż będą wykorzystane to musisz sobie dokupić taki sam kabelek jak do dysku HDD
PS.
jeśli to jest ta nagrywarka (bez problemu podłączysz)
Zasilacz, płytę główną i karte graficzną podałem podwójne gdyż nie umiem sie zdecydowac i licze też w tym na Waszą pomoc Zestaw raczej do gier w granicach mniej więcej 2500zł. Pozdrawiam