Witam mam mały problem. Za jakieś 2-3 tyg zamierzam zaczać składać nowego pc. Jak narazie dysponuje kwotą 3tys. Nie oczekuje super maszyny nie z tej ziemi ale takeigo komputera który pozwoli mi grać na najwyższych ustawieniach przy 1920x1080 przy około choćby 40fps. Zastanawiam się nad takim zestawem :
Do czego będzie sprzęt? Internet (gry sieciowe, filmy na yt, klika/kilkanaście zakładek w przeglądarce), praca w pakiecie biurowym, prosta obróbka audio/video, prosta obróbka zdjęć, słuchanie muzyki, oglądanie od czasu do czasu filmów, od bólu - gry - ale starsze tytuły bo graczem nie jestem
Panowie, wszystko fajnie pięknie ale architektura pamięci jest wielokanałowa - Dual Chanel.
Pamięci w Dualu pracują szybciej niż w pojedynczej kości.
Zestaw z i5 to dobra propozycja ale 4 GB Ramu to trochę mało.
Gdy brałbym i3 i 8 GB Ramu to nie zapłacę 1633 lecz niecałe 1400 zł.
Niestety, ale cena za wysoka.
Dla Windowsa 8/8.1 4GB to minimum jakie powinno być więc wg mnie 8 GB to tyle aby system spokojnie pracował a ja miałbym komfort pracy bez konieczności dokładania Ramu bo skoro rezygnuję z karty graficznej to chciałbym dołożyć Ram.
Pamięci w Dual Chanel się minimalnie szybsze lecz tej różnicy nie odczujesz, wiec nie widzę sensu by za to dopłacać.
4GB ram to dzisiaj w sumie standard i starcza an dzień dzisiejszy do większości zadań.
Za Windowsa z dana pamięcią odpowiada system czy jest 32bity czy 64bity.
W systemach 32 bitowych system widzi tylko do 4GB ramu jak włożysz więcej system go nie będzie widział i nie będzie wykorzystywał.
Czyli przy 4GB ramu które zaproponowałem jest potrzebny system 64 bity i będzie chodzić w tedy. Do tego co chcesz robić na komputerze nie widzę sensu wkładać 8GB bo ich wogle nie wykorzystasz.
Zresztą dodam do Windows 8 i systemu 64 bitowego zalecana jest wielkość 2GB ramu czyli ty masz jeszcze zapas 2GB.
Ok, zgadzam się, że 64 bitowy system ma wymagania 2GB ale jak odpalę kilka aplikacji na raz to wydajność spadnie. Widzę to np. jak korzystam z Windowsa 7 na laptopie. Uruchamiam kilka programów i widzę jak zapycha się ram a i procesor zaczyna zwiększać zużycie.
Wg mnie propozycja z i5 i 4 GB jest ok ale nie dla mnie, i3 i 8GB daje mi zapas pamięci bo nie biorę karty graficznej.