Ponieważ nadszedł czas przeproszenia się ze stacjonarnymi komputerami PC chciałbym zapytać doświadczonych Użytkowników o poradę do złożonego poniżej zestawu:
Komputer ma służyć głównie do pracy na programach (grafika, cad) oraz być może sporadycznie do gier. Wydaje mi się, że z elementów zostało ujęte wszystko, co powinno być. Pytanie, czy opłaca się wybrać opcję ze składaniem zestawu przez sklep, czy lepiej brać wszystko osobno i złożyć samemu? Czy podczas składania zamówienia można mieć pewność, że wszystko do siebie pasuje? Głównie chodzi mi o wymiary kart graficznych, coolera do procesora? Co, jeżeli się okaże że gdzieś w obudowie zabrakło miejsca? Będę wdzięczny za wszystkie porady oraz sygestie co do wskazanego zestawu.
Dziękuję koledze Atronics za pierwsze opinie i rzeczywiście, przeoczyłem ostatnią cyfrę. W poniższym linku mała korekta zestawu.
Dzięki również za propozycję zestawu płyta + procesor. Łączna cena z Twojej propozycji wychodzi taniej, niż z mojej wstawionej powyżej więc również rozważę i poczytam opinie o tym typie procesora.
Zestaw INTEL na podstawce 1150:
Intel Core i3-4130 3,4 GHz 3MB cache s. 1150 Box. 415 zł
Gigabyte GA-H81M-D2V H81 mATX s.1150. 189 zł
Kingston HyperX 2x4GB DDR3-1600 Dual Chanel Kit Non-ECC CL9 Black KHX16C9B1BK2/8X. 295 zł
WD Blue WD10EZEX 1TB sATA III 64MB. 209 zł
OCZ CoreXStream OCZ-CXS500W-EU 500W. 169 zł
LiteOn DVDRW+- iHAS122-04 SATA OEM Black. 55 zł
Zestaw AMD na podstawce AM3+:
AMD X6 FX-6300 s.AM3+ BOX. 415 zł
ASROCK 960GM/U3S3 FX AMD 760G Socket AM3+ (PCX/VGA/DZW/GLAN/SATA3/USB3/RAID.DDR3) mATX 209 zł
Kingston HyperX 2x4GB DDR3-1600 Dual Chanel Kit Non-ECC CL9 Black KHX16C9B1BK2/8X. 295 zł
WD Blue WD10EZEX 1TB sATA III 64MB. 209 zł
OCZ CoreXStream OCZ-CXS500W-EU 500W. 169 zł
LiteOn DVDRW+- iHAS122-04 SATA OEM Black. 55 zł
Czy wg Was nie lepiej byłoby wybrać jednak zamiast i3 tego sześciordzeniowego FX’a?
Nie wiem czy aby dobrze dobrałem płytę główną. Jeśli tak to ciekawie wypada układ graficzny AMD Radeo 3000, rewelacji nie ma, wodotrysków nie ma ale działać powinno, szczególnie, że grać nie zamierzam, chyba, że w starsze produkcje i to raczej i tak mało kiedy.
A, i nie doczytałem/nie znalazłem wspominki czy jest na płycie wyjście USB3.0 na frontowy panel…
Czy zasilacz 500W wytrzyma ochotę na na energię procesora od AMD?
Jeśli da radę go trochę odświeżyć, żeby chodziły na nim najnowsze gry, to byłbym wniebowzięty.
Sam w najbliższym czasie miałem wymienić dysk, ponieważ ten się zaczyna sypać. Chciałbym, żebyście doradzili mi czy jest sens go ulepszać, a jeśli tak to co mógłbym w nim zmienić?
Witam kolegów, mój kolega chce zmodernizować sobie kompa, więc poprosił mnie o pomoc i zwracam się do was z prośbą o doradzenie czegoś sensownego w/w budżecie, komp ma służyć do gier, OC nie wchodzi wgl. w grę, oto co ma i co planujemy zmienić i na co planuje zmienić:
CPU Intel Pentium Dual Core E5300 z boxem (do wymiany)
Witam wszystkich. To jest mój pierwszy post także chciałem się z wami przywitać. Postanowiłem złożyć komputer z głównym przeznaczeniem do gier aczkolwiek zależy mi na tym aby wybrane przeze mnie podzespoły były wysokiej jakości oraz przedewszystkim szybkie i nie trzeba było wymieniać za kilka miesięcy. Tak jak wpsomniałem kompa głównie będe używał do gier ale nie wykluczam pracy w programach graficznych także jakość przedewszystkim. Budżet jaki zakładam to 3000-3200 całej skrzynki. Ponadto chciałbym abyście mi polecili w jakim sklepie najtaniej złożyć. Zależy mi na tym aby była możliwośc odbioru komputera osobiście w Rzeszowie no i żeby mi go zlożyli w tym sklepie. Ktoś ma jakieś propozycje co do sklepu ? No i kolejna sprawa to jest, to aby sklep nie dawał plomb na obudowę i żeby można było w razie czego otworzyć obudowę bez utraty gwarancji. Liczę na waszą pomoc a to jest przykładowy zestaw, który złożyłem w sklepie X-Kom. Zaznaczam, że mogłem przesadzić z wyborem niektórych elementów ponieważ za bardzo się na tym nie znam i wzorowałem się różnymi rankingami znalezionymi na necie.