Witam. Mam dylemat. Od niedawna chcę złożyć sobie nowy komputer. Mam na to 900 zł. Moje aktualne części:
Procesor: Intel Core 2 Duo E4500
Ram: 2 GB
Zasilacz: Fortron 350 W / Musang 400 W
Grafika: Zintegrowana
Płyta główna: Jakieś Intel Desktop… na 775
I nie wiem co teraz zrobić. Przeznaczyć to na jakąś dobrą grafikę + zasilacz i później dozbierać do reszty czy może kupić części do nowej jednostki i jechać na zintegrowanej ? Doradźcie coś + podajcie jakieś propozycje Z góry dzięki.
Szanowny użytkowniku, jak wiesz jest to dość stara jednostka, wiec proponuje sprzedać np, to co masz, złożyć cos na nowszej platformie, i jak coś dokładać do nowej platformy. Złoży się tak, ze będziesz mógł z czasem zmienić sobie na jakaś i5 dołożyć do tego elegancka grafikę jak i ramu. i wszystko będzie elegancko.
Wiedziałem, że ktoś zwróci mi uwagę na moc zasilacza
Chcę mieć porządny i mocny zasilacz bo komputer jest planowany na kilka lat, chyba, że wygram w totka ;p
Poważnie pisząc, mam teraz Tracera 400 W, kupionego z 2 lata temu aby tylko stary komputer podziałał. 550W to mocne 506W na linii 12V i w razie zmiany procesora na mocniejszy/kupna nowej karty graficznej mam mocne zasilanie. Wiem, że zasilacz 450W wystarczyłby ale wolałem mieć zapas.
Co do obudowy. Tak, biała podoba mi się. Mam starą białą i mi taka się podoba. Czarna jest pospolita a ta jest taka inna i prezentuje się ciekawiej dla mnie niż zwykła czarna.
Mam w planach zakup nowego komputera, ze starego zostanie jedynie napęd DVD. Jako, że mam spore braki w temacie specyfikacji komputerów to chciałbym prosić o pomoc/rady. Nie mam do dyspozycji za wiele pieniędzy, szukam zestawu, który radziłby sobie z grami typu FIFA czy Euro Track Simulator lub jakiś ścigałki. Nie mam zamiaru grać w jakieś Battlefildy i inne diabelstwa. Już dobry tydzień kminie nad budżetowymi procesorami i mam pytanie czy różnica pomiędzy Intel Pentium G3320 a G3430 jest tak na prawdę zauważalna? W tym teście http://pclab.pl/art54829-24.html jest przewaga G3430 ale chyba nie warto wydawać więcej na tego proca, jeśli liczy się każda złotówka? Macie doświadczenie z tymi procesorami Intel Pentium G3320/3420 i czy dałyby radę na tej zintegrowanej karcie graficznej udźwignąć gry wyżej wymienione na czas kupna dodatkowej karty? Kupno procesora +300zł wzwyż jak narazie nie wchodzi w grę. Kolejne pytanie to czy dla tych Pentiumów płyta główna pasowałaby do jakichś nowszych procesorów typu Core i5 by kupić w odległej przyszłosci? Zatem dla tego Pentiuma jaką polecalibyście płytę główną, pamięci RAM, grafikę i zasiłke plus obudowę.
Nie chcę póżniej stękać że mam brak mocy. Jej zapas napewno nie zaszkodzi a przyszłościowo daje mi pewność że przy dołożeniu karty graficznej, dźwiękowej etc mam zapas mocy i to mi daje wewnętrzny spokój