Bardzo mi się podoba to co zaproponowaleś, jednak zastanawiam się czy warto dołożyc te 300 zł wiecej i dać lepszego procka ? Bo jeśli różnica w wydajności nie będzie warta dodatkowych pieniążków to kupię to zaproponowałeś, bo jak pisalem wczesniej maksymalnie bedę mial 1200-1300 zł na procesor i mobo.
Domyślam się że przesiadka z mojego Phenoma II X4 965B 3,40 GHZ na tą i5 będzie dużym skokiem wydajności ?
Przymierzam się do kupna nowej maszynki. Cena do 3000 tyś. Chodzi mi głównie, o maszynke pod gry. Jakie maksymalne parametry jestem w stanie dostac za tą sumkę? Chciałbym tak z 12gb ram i 8 rdzeni. Z góry dziekuje za pomoc i przepraszam jeżeli to zły dział.
Tak do gier nie jest ci potrzebne 12GB Ramu gdyż nawet tego nie wykorzysta żadna gra. A jeżeli zajdzie potrzeba z czasem sobie dokupisz.
Procesor 8 rdzenie nie jest tez potrzebny do gier, bo gra az takiej mocy nie potrzebuje. Wiecej nie znaczy lepiej.
W proponowanym zestawie proponuje procesor z odblokowanym mnożnikiem czyli można go podkręcać, tylko za jakiś czas trzeba dokupić do niego chłodzenie i w tedy kręcić go.
Dlaczego wszyscy się koniecznie upierają przy tym GTX 660, jeśli wszystkie testy i pomiary wykazują że R9 270 (nawet bez X-a) jest jednak trochę lepszy, a cena porównywalna… Do tego jeszcze sterowniki Mantle. Wytłumaczy mi to ktoś ?
Ale ciągle się upieram że jednak R9 270 jest lepszy, i do tego jeszcze sterowniki Mantle które jeszcze bardziej poprawią moc tej karty przynajmniej przy BF 4, do GTX 660 te sterowniki przecież ni pasują…
Mantle to nie sterowniki tylko API i jak na razie trudno powiedzieć czy zyska to popularność. Zwłaszcza, że M$ zapowiada coś podobnego w nowej odsłonie DirectX.
Przecież już nawet w pierwszym zdaniu jest tam jasno napisane że "…oraz GTX-a 660 (od niego R9 270 jest nie tylko tańszy, ale i szybszy, i to nawet bez podkręcania)…