Zaproponujecie jakiś zestaw do prac typu kompresowanie danych, obliczenia (głównie zadania serwerowe). Budżet to ok. 1700 zł (w razie konieczności 2000 zł). Zależy mi na SSD min. 120 GB, 8 GB RAMu. Całość będzie działała pod kontrolą Linuksa. Będzie służył do gier co najwyżej typu saper, pasjans
Czemu nie chcesz SSD ?? O wiele lepszy komfort pracy, niz na samym dysku, Masz odrazu system tam a całe 1TB masz na swoje pliki i dane.
Co do i7 jest na pewno lepszy niż w tedy ten Xeon, i na pewno lepiej poradzi sobie w grach niż on, i masz też odpowiednia moc do renderowania. Co do odblokowane mnożnika, jeżeli bierzesz Xeona to rozumiem zę i5 czy i7 też byś nie podkręcał.
Co do zintegrowanego GPU, nigdy nie mów nigdy, padnie ci grafa to zawsze możesz skorzystać z kompa, a sam w ostatnim czasie tak miałem i zintegrowany układ uratował mnie od tego by komputer nie stał nie czynny, przez jakiś czas.
Na pewno nie wiesz o czym piszesz. To są te same procesory (4 rdzenie/8 wątków, tyle samo cache). W testach różnica to 3 % na korzyść i7 4770, za sprawą minimalnie wyższego taktowania w Turbo.
Xeony produkowane są z lepszego kawałka krzemu, stąd maja nieco wyższą sprawność energetyczną i generalnie wytrzymują dłużej przy ciągłej pracy 24/7.
Planuję zakup komputera stacjonarnego do 4000 PLN. Komputer będzie wykorzystywany do pracy w programach do projektowania w 3D (np: Autodesk Inventor, SolidWorks). Na początek nie zamierzam kupować specjalistycznej karty graficznej typu Quadro. Wstępnie wybrałem kilka podzespołów i prosiłbym o opinie i porady co do jakiejś sensownej konfiguracji
Procesor - i7 4770K 3,5 GHz
Płyta główna - Chipset z87, podstawka LGA1150
Reszty podzespołów nie dobierałem, ale liczę na waszą profesjonalną pomoc. Komputer raczej nie będzie wykorzystywany do gier
Dałem 240GB SSD jak zresztą widzisz w zestawie, jeżeli stwierdzisz ze wystarczy ci SSD 120GB to damy 120GB a najwyżej zwykły HDD który jest tam 1 TB damy np 2TB.
16GB ramu bo zapewne sporo go wykorzystujesz, co do grafy dałem taka na przejście jeżeli w planach i w niedługim czasie masz do zakupienia do tego coś bardziej profesjonalnego.
Co lepiej wybrać - procesor ze zintegrowaną grafiką czy procesor bez zintegrowanej grafiki i dedykowaną kartę graficzną z pamięcią 1 GB? Cena prawie taka sama (różnica kilkunastu złotych), wydajność według testów też niemal identyczna.
@dolar444, PCI-Express jest wstecznie kompatybilne?
Nie zależy mi na świetnej grafice. Będzie działał zapropowany przez Ciebie zestaw, z tym, że Xeon wymieniony na wyższy model, a grafika na słabszą (reszta bez zmian)?
tak PCI-Express działa wstecz i spokojnie możesz podmienić mój procesor na ten proponowany przez ciebie i będzie wszystko działać, jak i wsadzić ta kartę grafiki która podajesz.
dziękuję za odpowiedź. Procesor nie będzie podkręcany. Dysk SSD już posiadam. Monitor nie będzie potrzebny. Zasilacz da radę? ( chodzi tu o planowaą kartę typu Quadro)