To trzeba odrazu mówi bo w tedy trzeba pozmieniać co nie co, by zmieścić się w budżecie.
No za miesiąc może być różnica np. w odblokowanych procesorach gdyż na początek czerwca przewidziana jest premiera Haswell Refresh z odblokowanymi mnożnikami.
Tak samo ceny pamięci jak i dysków też mogą sie zmienić, czy też monitorów.
A wiec musisz dokładnie sprecyzować, odblokowany czy też nie.
tym się akurat nie martwię, bo albo będzie bez budy stał (pomieszczenie klimatyzowane), albo wsadzę w obecnie używanego CM HAF 932
z tego co się dowiedziałem od producenta skanera wynika, że soft korzysta z CUDAA, więc im więcej ich tym lepiej… muszę to sobie przeliczyć, bo 2x 760 to tylko 2066 rdzenii, podczas gdy jeden 780 ma ich 2304, ale… patrząc pod kątem cen, to lepiej dołożyć £100 do tandemu GTX770, który bedzie miał ich 3072 przebijając nawet 780Ti w podobnej cenie
jednak kupię 2x 2GB MSI GTX 770 Twin Frozr i 2x 180GB Intel 530 oraz 28" Dell P2815Q Ultra HD 4K, da mi kwote 1,5k netto (na firmę, więc VAT odliczę)
ps. minus 2x Watch Dogs, w które nie zagram 8)
UWAGA! jednak monitor Della to truchłojest, po zapoznaniu sie z recenzjami wychodzi na to, ze jest to bubel jakich mało - matryca TN i Display Port w wersjii 1.2, ale bez MST (Multi-Stream Transport umożliwiajacy podłączenie następnego monitora), który jest na jednym złaczu DP wyjściowym!
HDMI pociągnie taką rozdzielczość, ale tylko w 30kl/s i też odpada…
pozostaje wobec czego monitor 2K i ten powinien dać rady -> 27" DGM IPS-2701WPH Pro LED IPS 2560x1440
Co do zasilacza to skłoniłbym się do be quiet 750W mogę go mieć za dobre pieniądze. Skoro 550W da rade to ten ze spokojem sobie poradzi a może kiedyś będę chciał coś dołożyć to będzie zapas. Mam jeszcze pytanie co do pamięci jaka byłaby optymalna prędkość? Może takie 2133MHz CL11? Lepiej 4x2GB czy 2x4GB? Lepiej dwie kości czy zapchać wszystkie cztery sloty?
550W uciągnie i5 z ‘K’ i porządnego GTXa i jeszcze masz zapas.
Ale to Twoja decyzja, tylko po co przepłacać?
A RAM 2x8 GB w zupełności, a nawet z zapasem, jeśli chcesz mieć ten zapas. Jak nie to 2x4 GB, od 1600 MHz wzwyż, najlepiej z jak najmniejszymi opóźnieniami.
Cześć. Jestem nowy na forum i witam wszystkich userów. Mam następujący problem: Chcę sobie kupić nowy komputer stacjonarny, bo mój stary już nie wyrabia nawet z internetem(ciągle się tnie itp.). Mój budżet: ~2000zł. Zastosowania: Rózne, w tym dobre gry ( nie gram już od paru lat, ale przy nowym kompie może coś mi się “odwidzi” i najdzie mnie ochota na wypróbowanie jakiejś nowej strzelanki :shock: ). Osobiście myślałem o procesorze Intel i5(czytałem że są dobre), karta R9 2gb? (nie wiem jaka to firma), płyta główna (zupełnie nie wiem jaka ma być żeby wszystko pasowało), ram 8gb,ale jaki?, ogudowa?, dysk twardy(nie wiem jaki?), zasilacz(też brak pomysłu)… Dodam, że mogę ewentualnie zwiększyć budżet o te 200-300zł(chociaż, nie bardzo bym chciał). Pozdrawiam Was i liczę na jakieś dobre konfiguracje.
Dziękuję za propozycję Atronics. Myślę że jak najbardziej skuszę sie na taki zestaw jak mi zaproponowałeś. Mam tylko jeszcze pytanie co do tej płyty głównej: czy daje ona szansę na jakąś rozbudowę w przyszłości? Aha i jeszcze w kwesti grafiki: czy ta druga karta (tańsza ) jest lepsza/porównywalna z tą R9? Czy opłaca sie dołożyć? Pozdrawiam!