Ja też nie chcę się kłócić, ale posługując się opiniami z Komputronika ciężko doradzić cokolwiek sensownego. Z testu również wynika, że wersja 1GB jest niewiele szybsza, niewarta dołożenia tylu pieniędzy.
Tak, zrozumiałem co masz na myśli Ale nie rozumiem tylko co ma Twoja karta z chłodzeniem HIS-a do tego Gainwarda?
I można do tego spróbować go odblokować na Athlona x4 albo jak lubisz adrenalinkę to brać Phenom II x2 555 i próba odblokowania na 955 x4
loltoFFik - więc doszliśmy do porozumienia z którego wynika ,że nie warto dopłacać do karty GeForce GTX 460 OC 1GB DDR5 /256bit/ 2xDVI/mHDMI - ja jednak wybrałbym firmę Gigabyte niż Gainward - HIS -a wspomniałem aby Ci dać do zrozumienia ,że ciche chłodzenie jest naprawdę ważnym czynnikiem przy doborze karty grafiki. Gigabyte znam , HIS -a znam , Gainwarda - nie ,dlatego tym się sugerowałem wybierając kartę do zestawu ( no i jeszcze informacjami z internetu ) .Na tym uważam problem doboru karty za zamknięty.
potrzebuję jednostkę, cztery rdzenie, cztery gb pamięci ram (ddr2/ddr3), dysk 1TB, płytę główną(asusa), karta graficzna może być zintegrowana. zastosowania do przede wszystkim systemy otwarte, lekka grafika, systemy wirtualne, różnego rodzaju aplikacje - bez gier.
max 1400-1500 zł.
zasilacz mam, warriora 450, nowa buda mile widziana.
Można by zmienić płytkę główną na jakąś inną, i pamięci dać 1600mhz, ewentualnie na obudowę wersję 370 to jest nowa obudowa z zasilaczem na dole, sprawdź czy Ci będzie pasować do gustu itp. Reszta jest ok. Jak i cały zestaw jest ok w miarę.
@UP Pamięci 1600MHz w tym wypadku praktycznie nic nie dadzą, chyba że będzie nie wiadomo jakie OC lub po prostu szybsze pamięci to będzie kilka złotych więcej
W takim razie pamięci 1600MHz będą całkowicie zbędne Co do obudowy to podobno warto zmienić na 370, wszyscy ją polecają. Sam jej niestety nie używałem
Możesz jeszcze popatrzeć nad chłodzeniem SilentumPC Fortis, możliwe że jest tańsze a wydajnością będzie bardzo podobne z tego co się orientuję.
I popatrz nad dyskiem Samsung F4, jest to nowsza wersja tego co wybrałeś.
Pozdrawiam!
– Dodane 06.10.2010 (Śr) 17:32 –
A tak właściwie to co sądzicie o kupnie dysku SSD 30GB na system? Gry na nim się już zbytnio nie zmieszczą, myślicie, że to dobre rozwiązanie w przyszłości (nie wiem w jak dalekiej, prawdopodobnie gdzieś w 2011 :-D). Bo tak sobie myślę właśnie. Może lepiej pozbierać na 64GB i wtedy jeszcze gry się zmieszczą? Jakie polecacie w rozsądnych cenach? Z testów jak tak sobie oglądałem to polecali Kingston SSD Now! V-Series i OCZ Vertex. Z czego ten pierwszy jest dość tani. A w praktyce? Bo nie siedzę w tym temacie
Tak jak pisałem komputer do pogrania… W grę wchodzi tylko komputronik , bo komputer będzie kupował mój znajomy który nie jest zbyt ogarnięty w tym temacie… I w ogóle kwestia ewentualnej gwarancji… Lepiej, żeby mógł oddać do naprawy na miejscu…
Witam, chciałbym poznać Wasze opinie na temat zestawu poniżej. Co ewentualnie byście zmienili itp. Komputer ma służyć do gier i codziennej pracy. Cena w okolicach 2200-2400zł.
podstawka 775 odpada, do tego słaby sprzęt; za cenę ok 2400 można całkiem nie zły sprzęt złożyć:
Wkleiłem z podobnego tematu o sprzętach/konfiguracji z forum cdaction.
Przepraszam że wklejam a nie samemu, bo przy okazji są podobne zestawy, a po drugie mi net szwankuje i strona ze sklepem nie chce mi się załadować
Ceny ze zestawów są dużo gorsze, ale proponuje zmienić grafikę w zestawie z phenomem na GTX460 1GB lub 768MB zależy czy masz fullhd monitor czy nie. Wiec spokojnie można się zmieścić, bo cena gtx460 kosztuje ok 550-700 ale zależy od firmy/chłodzenia i czy trafisz na 1GB 256bit czy 768MB 192bit (np ta grafika z drugiego zestawu Gigabyte GeForce GTX 460 OC 1GB DDR5 - 748 zł)
Co do procka intela to zmienić grafikę na gtx460 na wersję 768MB 192bit można dostać za ok 550zł gainward’a. Zależy czy wolisz intel czy phenom i mocniejsza grafika, czy lepszy procek ciut gorsza grafika.
Wybór pozostawiam Tobie Nemezis Nie bierz 2rdzeniowych bo to już przeżytek i nie opłacalne są, bo taki podałeś. Do tego DDR2 co też jest nie opłacalne.
Zasilacz w praktyce równie mocny, a dodatkowo ma 8pinową wtyczkę zasilania procesora, ram w praktyce o tej samej wydajności i 4 rdzeniowiec z nieco większym potencjałem oc od phenoma.