Wybór komputera - Zestawy komputerowe

OC bo gtx ma 675 domyślnie GPU. Co do procka to im lepszy proc tym lepsza wydajność, wprawdzie wychodzi 10zł - 100mhz- patrzę się na dopłatę, ale odblokowany mnożnik daje możliwość najłatwiejszego podkręcenia czyli zwiększenia wydajności komputera, bez większej znajomości, wystarczy przy dobrym/mocnym OC niestety lepsze chłodzenie. Co do obudowy jest ona bardzo dobra, z przodu ma kratkę z pianką która nie przepuszcza kurzu a jest za to dobrze wentylowana, proszę poczytać http://oclab.pl/arts/cooler-master-elite-330/5/ tu jest jej recenzja, ja zanim dobierałem kompa dużooo stron przeglądałem, lepiej wiedzieć wszystko. Jak trzeba oszczędzać to pamięć odjąć a za jakiś czas dołożyć, nie będzie problemu komputer nie będzie jakoś przez to “niepełnosprawny” a 4gb top raczej w grach i w jakiś wyjątkowych sytuacjach potrzeba-jakieś pamięcio żerne programy.

Jeśli byś się zdecydował musisz dokładnie przejrzeć płytę główną bo się spotkałem z takimi że max 120W procesory mogą obsłużyć, a ten lepszy proc jak pisze w nawiasie pobiera 125W i wtedy albo nowy bios jeśli pomoże a jak nie to inna płytka. Bo ta moja asrock m3a770de np obsługuje procki do 140W i x6 rdzeniowe.

Mam dwa pytania mianowicie:

Czy do procesora AMD Athlon II X4 640 potrzebne jest dodatkowe chłodzenie ? (Nie mam zamiaru podkręcać)

Czy lepiej kupić Gigabyte GeForce GTX 460 OC 1GB DDR5 /256bit/ czy może Palit GeForce GTX 460 2GB DDR5 /256bit/ DVI/HDMI ?

1. Procki są we wersji BOX, mają wentylator, który bez OC da radę trzymać temperatury itp. , może być jedynie ciut głośne.

2. 2GB na grafice nie użyjesz tego, jak wiemy GTA4 wykorzystuje dużo pamięci na grafice bo i mniej tym mniej można detali ustawić, ale 1GB spokojnie starcza. Na dzień dzisiejszy to jest nie potrzebne i nawet w fullhd grafika tyle nie zużyje. Jedynie gta4 jest tak ustawiona że detale textur zależą od ilości pamięci na grafice. Więcej takich gier raczej nie ma na dzień dzisiejszy, a raczej jeśli jest różnica duża w cenie to jest bezsens do czegoś dopłacać, jak i kupowanie aktualnie TV 3D. Ale lepsze chłodzenie będzie miała gigabyte i jest ciut OC, więc ja bym brał gigabyte.

Pozdro

1. Różnica w cenie to zaledwie 60zł więc dlatego pytam.

2. To jakie najtańsze chłodzenie bylo by dobre ? Czy może tylko dodatkowy wentylator ? Jeżeli nie jest to konieczne wolałbym w ogóle nie dawać chłodzenia procesora…

1 Sam mam taki, bo nie kupowałem nic dodatkowego do swojego Athlon x3. Bo jeśli nie podkręcam to starczy/styknie to co dostaniesz razem z procesorem.

2 Więc jest nie opłacalne bo tego nie wykorzystasz, na dzień dzisiejszy jest normą dla gier 1GB ale nie 2GB, a nie wiadomo kiedy to w ogóle będzie norma i do tego czasu zapewne grafika już się ze starzeje.

Po 9 latach czas na zmiany i oddelegowanie starego komputera na emeryturę. Chcę coś złożyć w miarę dobrego i aby znów posłużył mi na min. 6 lat. Mam jednak problem jaką pamięć RAM do poniższego zestawu kupić (6GB)? Doradźcie coś bo tutaj nie mam zielonego pojęcia. Proszę również o ewentualne uwagi co zmienić w poniższym zestawie o ile uważacie że zmiana wyjdzie na lepsze.

Procesor: Intel Core i5-760 /2.8GHz, 8MB, LGA1156, BOX ESC 699 zł

Radiator: Scythe Mugen II Rev.B ESC 169 zł

Płyta główna: MSI P55-GD65 ESC 430 zł

Dysk twardy: Samsung SpinPoint F3 HD502HJ (500GB, 7200RPM, 16MB, SATA/300) ESC 145 zł

Pamięć RAM: Geil 4GB (2x2GB) 1600MHz CL8 Value ESC 399 zł

Karta graficzna: Gainward GeForce GTX 460 GS Goes Like Hell 1GB DDR PCI-E BOX Agito 832 zł

Zasilacz: OCZ ModXStream Pro 450W Modular Agito 245 zł

Obudowa: Antec Three Hundred ESC 259 zł

Karta dźwiękowa: Creative Sound Blaster Audigy SE ESC 99 zł

Napęd optyczny: LG GH22LS50RBB czarny OEM ESC 90 zł

= 3 367 zł bez pamięci RAM

Komputer głównie wykorzystuję do Photoshopa oraz AutoCADa a w tle zawsze leci muzyka. Od czasu do czasu gram w takie gry jak Diablo II oraz Warcraft III (sentyment).

Jak się nie mylę na płytach głównych intelach jest coś takiego jak obsługa 3 pamięci, coś jak dual channel. Nie pamiętam dokładnie nazewnictwa. Jeśli taki jest coś możliwe to można wybrać 6gb, ale czy praktycznie to wykorzystasz? Bo może być tak że dopiero za 1rok może będzie już 6gb w miarę użytkowane albo i dłużej, więc czy wydawać już teraz te ponad 100zł, zapytaj sam siebie.

Reszta jest ok jak za tą cenę.

Podejrzewam że warto wziąć 6 GB. Na laptopie posiadam 4 GB i system Win 7 64 bit. Podczas pracy na Photoshopie są momenty że wolnej pamięci mam 100-200 MB tak więc myślę że nie ma co się zastanawiać tylko brać 6 GB. Jednak nie wiem jakiej firmy i jakie parametry pod mój zestaw.

Dodane 18.10.2010 (Pn) 19:09

A może już dopłacić i mieć 8 GB? Jednak czy to wykorzystam to w tym momencie wątpię. Pozostaję przy 6GB, ewentualnie doradźcie coś dobrego przy 4 GB RAM.

6GB nie ma sensu, bo kontroler na tych prockach jest dwukanałowy. Najlepiej brać 4GB (2x2) lub 8GB (2x4).

Na 6 lat nie ma co składać komputera, nie wystarczy na tyle. Chłodzenie procka bierz Scythe Mugen II rev. B (taniej a bardzo dobrze). Jak komputer ma być na dłuższy czas to warto dopłacić kilka złotych i mieć GTX 470 (chociaż głośna i dużo prądu ciągnie, chyba że dopłacisz do wersji Gigabyte Super Overclock). Z GTX 460 1GB to popatrz za MSI Cyclone/Gigabyte OC. Mają lepsze chłodzenia, cichsze i wydajniejsze. Zasilacz starczyłby do GTX 470, a jak będziesz brał 460 to możesz wziąć Corsair VXEU 450W.

Pozdrawiam!

Nie zgodzę się z tym. Obecnie 9 letni komputer mi starczył - nie gram w nowe gry. Głównym powodem zmian jest zakupienie przeze mnie nowego Photoshopa oraz AutoCADa. Dla tego jestem zmuszona zakupić nowy komputer i nie zamierzam zmieniać go przez bliskie 6 lat nauczona poprzednim doświadczeniem wiem że mi w zupełności wystarczy przez ten okres do mych zadań.

No to chyba znalazłem dzięki Wam tą optymalną konfiguracje :]

Może być tak?:

PROCESOR:AMD Phenom II X4 955 BOX (3.2GHz, Quad Core, 6MB, 125W, AM3) Black Edition -500zł

To chyba optymalna opcja.Skoro da się podkręcić nawet nie specjalnie się na tym znając a wsumie faktycznie tylko 20zł więcej od jednak troche słabszego AMD Phenom II X4 945 BOX (3.0GHz, Quad Core, 6MB, 95W, AM3)

PŁYTA GŁÓWNA:Gigabyte GA-770T-D3L, AMD 770, DDR3, SATA2, RAID, GBLAN, ATX AM3 -225zł

Wciąż mam wątpliwości czy to nie za słaba płyta i czy da rade z tym procesorem.Ktoś zasugerował że nie wiadomo czy da rade z 125W.Ale z drugiej strony jeśli można na tym troche zaoszczędzić i włożyć to w lepsza grafikę to czemu nie.Ale jeśli znacie jakąs lepsza płytę do 250-280zł to może będzie lepiej.

PAMIĘĆ:DDR3 4GB 1333MHz Kingston (2x2GB, DualDDR, CL9) -255zł

To chyba optymalna wersja.Skoro różnica pomiędzy 1333Mhz a 1600Mhz jest znikoma a w cenie jednak zauważalna to tak będzie lepiej.A jednak mam nie wiem czemu słabość do Kingstone’a więc to chyba najlepszy wybór.

DYSK TWARDY:Samsung 500 GB, SATA/300, 16MB, NCQ Spin Point F3 -140zł

No to wszyscy wiemy ze to najlepszy wybór.Zwłaszcza że większego dysku napewno nie potrzebuje.

NAGRYWARKA:LG GH-22LS50 DVD±R 22x, DVD±RW 8x, CD-RW 32x, DVD+R DL 12x, DVD-RAM 12x, SATA, LightScribe, Black -90zł

Nic lepszego nie potrzebuje.W zasadzie nei wiem zcemu akurat LG ale już tak sobie wybrałem.Chyba że ktoś ma Samsung SH-S223L, DVD±RW, DVD±RW DL, CD-RW, LightScribe, OEM Black i uważa ze jest lepsza.

KARTA GRAFICZNA:GeForce GTX460 Gigabyte 768MB, DDR5, 2xDVI, mHDMI, PCI-E OC 715/3600 -600zł

Wierze Wam ze warto włożyć w tą karte więcej pieniędzy i ze nie będę tego żałował.Skoro wszyscy tak mówicie to coś w tym musi być.zwłaszcza że Ja sie i tak nie znam.

OBUDOWA:CoolerMaster Elite 330 Black (bez zasilacza) -160zł

Zdecydowanie optymalna wersja.Mogłaby byc te 20zł tańsza i do najpiękniejszych też chyba nie należy ale też Ją chwalicie więc ok.

ZASILACZ:Zasilacz do obudowy ATX 430W Corsair CMPSU-430CXEU (Fan 120mm) -165zł

Tu wciąż mam wątpliwości.Nie wiem czy 430W to nie za mało.W sensie czy nie będzie na styk.No i czy ten akurat będzie najlepszy.W sensie cichy i wydajny.Jesli tak to rewelacja bo na dodatek dobre 40zł na nim oszczędzam.Ale moze jednak jakiś do 200zł będzie lepszy od tego?

RAZEM: 2130zł

I co o tym myślicie?Nadaje się?

Mam nadzieje.Ale czekam na opinie.

Pozdrawiam

Aż jestem zdziwiony, że za 2130zł taki sprzęt… :smiley:

Zasilacz szczerze mówiąc ma większą moc niże jest na nalepce. Po prostu jest w stanie dać więcej, choć to też nie jest wskazane. Ale taki zestaw niedużo wszamie, tym bardziej, że nie będziesz go podkręcał. Ale jak chcesz mieć pełen spokój to bierz Corsair VXEU 450W, ten sobie poradzi na 100%. Ewentualnie w takiej cenie będziesz miał może coś od OCZ (StealthXStream nawet nie patrz - będą słabsze i głośniejsze, ale może ModXStream się trafi).

Pozdrawiam!

Zasilacz do obudowy ATX 430W be quiet Pure Power BQT-L7-430W -190zł

A ten będzie lepszy od tego Corsair 430W co ja podałem?Droższy o 25zł ale może lepszy?Wydajniejszy?Cichszy?

Tylko droższy, ewentualnie w praktyce może być słabszy od corsaira. Co do głośności to na mierniku pewnie cichszy będzie bq, ale i tak szum hdd ci oba zagłuszy, no i ta konfiguracja będzie miała problem obciążyć tego corsaira chociaż w 60%, a jest on przystosowany do chodzenia non stop pod pełnym obciążeniem czego nie można powiedzieć o większości konkurencji…

A i tak poza tym to weź cx400 bo jest mocniejszy od cx430 mimo iż nazwa sugeruje co innego i ma wyższą sprawność od niego. Główną zaletą nowych cx’ów powinna być bardzo niska cena… w stanach model cx430 można dostać za zaledwie 20 dolarów co sugerowałoby sensowną cenę tego modelu poniżej 100zł…

Czy mogłabym prosić o ocenę czy taki zestaw będzie okej do gier, oraz o propozycję obudowy (nie za drogiej ;P). Ponadto mam pytanko czy z 3 rdzieniowych procesorów jest jakiś lepszy czy ten może zostać?

Procesor:

AMD Athlon II X3 440 /3.0GHz, 1.5MB, 95W, BOX, AM3/

259 zł

Płyta główna:

Gigabyte MA770T-UD3 /AMD 770, DDR3 1333/

269 zł

Pamięć RAM:

GoodRam 4GB (2x2GB) 1333MHz CL9

279 zł

Dysk twardy:

Samsung 500GB 7200rpm 16MB cache SATA-II F3

145 zł

Karta graficzna:

Asus Radeon HD4870 1024MB DDR5 /256bit/ 2xDVI

459 zł

Nagrywarka DVD:

Samsung SH-S223C SATA (black)

90 zł

Zasilacz:

OCZ StealthXStream2 500W

220 zł

Suma:

1721

zł brutto

1410.66

zł netto

Ceny są z esc.pl. Mam pewne wątpliwości co do ewentualnego serwisu, bo mieszkam szczerze mówiąc na przeciwległym do siedziby esc.pl końcu kraju :slight_smile: Jak to później wygląda w razie jakichś problemów?

Aha i nie wiem też czy esc.pl coś sobie dolicza za złożenie zestawu? Nie mogę tego znaleźć na ich stronie… co do ceny przesyłki też nie mam pewności, doczytałam się że 20zł przy przedpłacie (do 25kg)

W tej cenie nie opłaca się w porównaniu do cx400 bo corsair w praktyce ma zaledwie 30W mniej ma 12V linii.

Mariosti* a możesz podać mi link do tego o którym piszesz w esc.pl? Szczerze to ja się na tym mało znam więc część z tego co tutaj piszecie to dla mnie czarna magia :slight_smile: Do mnie trzeba łopatologicznie…

Sagita, sam mam taki procesor. Spisuje się dobrze, np DIRT2 z gtx460 w directx11 chodzi bez zacięcia ponad 40fps. Ten procesor to według mnie minimum i jest lepszy niż Phenom x2, bo mamy już takie czasy że liczą się rdzenie nad taktowaniem(choć tu nie może być duża różnica). Do tego można spróbować odblokować rdzeń i pamięć L3 na procesorze, mi się nie udało niestety.

I proponuje brać za pobraniem zawsze bezpieczniej. Komp jest dobry i raczej nic nie trzeba zmieniać.

Co do obudowy to taka proponuje, to jest najnowsza obudowa, zasilacz montowany na dole, dobrze odprowadza powietrze i z dobrej solidnej firmy. http://www.esc.pl/product_info.php?manu … s_id=30677

Witajcie, zdecydowałem się zmodernizować mój zestaw. Dzięki Waszej pomocy wybrałem :

2.	Procesor	AMD Athlon II X4 640 /3.0GHz, 2MB, 95W, BOX, AM3/	36	294.26 zł	359 zł

3.	Płyta główna	Asus M4A785TD-V EVO/U3S6 /AMD 785G, DDR3/	36	294.26 zł	359 zł

4.	Pamięć RAM	GoodRam 4GB (2x2GB) 1333MHz CL9	wieczysta	228.69 zł	279 zł

6.	Dysk twardy	Samsung 1 TB 7200rpm 32MB cache SATA-II F3	36	176.23 zł	215 zł

AmacroX Warrior AX450-PNF - posiadam.

cena netto: 993.44

cena brutto: 1212

Poszukuję jeszcze nie drogiej obudowy, do 150 zł. Na oku mam Apertech Venator ale czy ktoś wie gdzie to można dostać?

Czy esc.pl jest najtańszym sklepem? jak z jakością usług? nigdy nie kupowałem nic u nich.

Nie jest to sklep najtańszy, ale ma ceny atrakcyjne i przede wszystkim podchodzą do klienta poważnie.

Co do części… zrezygnowałbym z płyty asusa którą sugerujesz bo taniej możesz kupić płytę na nowocześniejszym zestawie chipsetów, z dużym potencjałem oc i wzorowym layout’em:

http://www.esc.pl/product_info.php?cPat … s_id=29347

Co do obudowy to poleciłbym CM’a Elite 370:

http://www.esc.pl/product_info.php?cPat … s_id=30677

Wpisujesz do wyszukiwarki na środku strony esc.pl “corsair 400” i masz link.