Co jest lepszym wyborem … i5 650 czy i5 760 ? Czemu ten z niższym oznaczeniem jest szybszy bo ma 3.2 Ghz a ten drugi tylko 2.8Ghz ?
Bardziej zdecydowany jestem na i5 650 i szukałbym pod to w miarę jakiejś dobrej a taniej płyty głównej, dobrze by było gdyby miała wyjście optyczna pod kino domowe bądź wyjście coaxialne.
W i5 6xx/i3 bym się nie pchał i tanie płyty pod Intela są słabiej wyposażone, kup X4 Black Edition którego podkręca się mnożnikiem (jeśli byś podkręcał) do tego płyta 270-320zł
No tak nie dopatrzyłem się 4 rdzeni w tym procesorze.
Szukam własnie chyba czego z rodziny intela.
Wcześniej miałem Phenoma II X4 940 BE na dobrej płycie MSI K9A2 PLATINUM z dobrymi parametrami o możliwością OC.
Potem sprzedałem tą platformę i przesiadłem się na E8400 @ 3.7Ghz i teraz szczerze mówiąc nie wiem czy nie wziąć intela.
Radzicie Intela czy któryś z Przemków ? Oczywiście wszystko w granicach jak najniższych kosztów, a żeby sprzęt był wydajny. Nic gorszego od Phenoma II X4 940 nie chcę.
Miałem jeszcze Athlona X2 4400+, Athlona X2 6400 BE, Phenoma X4 9550 i chciałbym teraz raczej lecieć w górę.
Do tego jaka grafika byłaby najbardziej optymalna ?
Miałem GTX 260, HD4850 oraz HD4890 GDDR5 1GB, wszystko oczywiście w granicach rozsądnej ceny.
Patrzę na tego Asrocka, i może wziąć by jakiegoś Przemka II X3 i odblokować rdzenie na X4 ?
Widzę że płyta ma taką możliwość.
Ale znowu nie wiem czy jeszcze znajdę gdzieś takie procesory z tym błędem.
No to zrobiłeś interes, czterordzeniowca od AMD z odblokowanym mnożnikiem na dwurdzeniowy procesor Intela Wnioskując po tym, co piszesz to masz płytę główna na S. 775, jaki model?
Te grafiki masz czy miałeś?
Jak weźmiesz Phenoma II x3 to nikt nie powiedział, że odblokujesz. A z tego co piszesz to już sam nie rozumiem - chcesz kupić komputer lepszy czy gorszy od tego co masz/miałeś? Bo między Phenomem II x4 940 a 955-970 różnicy praktycznie nie ma. Jedynie kilkaset megaherców więcej. No i dalej nie wiem po co sprzedawałeś ten procesor?!
Robię ostatnie poprawki w składanym zestawie. Chciałam zaczekać na premierę 1155, ale w cenie Xeona nie znajdę innego procesora 4 rdzeniowego z HT. Tak więc pozostaje Xeon. Znalazłam dobrą (moim zdaniem) płytę główną. Wybrałam ją ze względu na: dużo dodatków, dobre chłodzenie, niezłe oc. W/g mnie jest warta swojej ceny. Ostatnio HD5850 Vapor-X staniała z 850zł na 775zł więc wrzuciłam ją do swojego zestawu. Zależy mi na ciszy i karcie, która nie będzie się grzała. Dwa dyski Western Digital Caviar Blue w RAID0 - wydajność powinna być duża (SSD dokupię w terminie późniejszym), a ponadto seria Blue jest cicha i chłodna. Czekanie na 1155 chyba nie ma sensu, bo musiałabym wydać o wiele więcej na procesor, by kupić 4 rdzenie z HT. Mój zestaw przedstawia się tak:
Intel Xeon X3440 (830zł)
MSI P55-GD80 P55 (621zł)
Prolimatech Megahalems (189zł)
Enermax T.B. Silence UCTB12 (29zł)
Crucial Ballistix 4GB (2x2GB)1600MHz CL8 (278zł)
Sapphire Radeon HD 5850 Vapor-X (775zł)
Seasonic S12II-620 620W 80 Plus Bronze (315zł)
2x Western Digital Caviar Blue 500GB, 7200RPM (WD5000AAKX)(298zł)
czyli na dzien dzisiejszy te karty graficzne są lepszym wyborem od gtx460??? narazie nie mam kasy na kartę i tak codziennie oglądam na allegro spadki cen i jestem pozytywnie zaskoczony:) jak Myślice czy na tym radku pogram w crysisa na ful z AA??? no i najważniejsze czy to dobra inwestycja na crysis2??/
Komp z procem P II X4 940 sprzedałem w całości wraz z GTX 260 Core 216 bo miałem okazję na nim zarobić, potem miałem okazje kupić za 400 zł kompa z E8400 - 4 GB Ram i HD4850 którą wymieniłem na 4890 GDDR5 1GB, Teraz go też sprzedałem bo miałem okazję zarobić na nim kilka razy więcej…niż za niego dałem.
W najbliższym czasie, będę kupował komputer, który będzie służył mi przez następne kilka lat jako komputer do pracy, gier i takich tam ■■■■■ół. Początkowo chciałem na niego przeznaczyć 2tysiące, ale po przeczytaniu kilku stron tematu postanowiłem dołożyć 500zł. Dlatego, że prędko wymieniał go nie będę, i tu teraz pojawia się pytanie czy kupując komputer za takie pieniądze wystarczy na parę lat w miarę komfortowej, pracy i zabawy?(Jeśli przedstawicie mi konkretne argumenty, dlaczego miałbym dołożyć jeszcze maksymalnie 500zł to może to zrobię. ) Początkowo chciałem kupić gotowca, ale ostatnio słyszałem, że sprzedawcy po trafiają wstawiać używane elementy, a czegoś takiego nie chcę. Dlatego chciałbym żebyście pomogli mi go skonfigurować
Na pewno chciałbym aby płyta główna miała chociaż jeden port usb 3.0, a karta wyjście hdmi .
A, no to chyba, że tak. W takim razie podaj jaki masz budżet, to postaramy się coś złożyć. Być może zamiast Core i5 750/760 lepszym wyborem będzie Xeon X3440 (bo Core i5 6xx nawet nie biorę pod uwagę), który ma już Hyper Threading (jeden rdzeń obsługuje 2 wątki). I do czego będziesz używał komputera?
GoodRam to solidna firma, RAMy robi dobre, jedyny ich minus to to, że nie mają radiatora (co przy nieekstremalnym OC i tak niewiele da). A są bardzo tanie, no i wesprzesz polską firmę
ehe radiatory na ram:) i tak nie mam jak ich tam założyć bo magnum wszystko zasłania na tej płycie co mam i bardzo dobrze ze nie kupilem odrazu chlodzina na ram:)
Nie ma za bardzo czego poprawiać, chyba że dyski zamienić na Samsungi F3, są trochę szybsze, ale podobno niektóre wpadają w wibracje, ale mi jeszcze taki się nie trafił, jednego mam w domu i kompa z tym dyskiem w ogóle nie słychać mimo że siedzi w starej obudowie bez gumowych amortyzatorów w zatoce.