Wybór komputera - Zestawy komputerowe

Co myślicie o takim zestawie?

Dysk SAMSUNG 500 GB, 16 MB, 7200 obr., 3.5", SATA - HD502HJ 135

Grafika PCIex PALIT GF GT 240 512 MB DDR3, 128 bit, BOX - NE3T2400FHD51 219

Obudowa IBOX FORCE 2101 - ATX, bez zasilacza, Prescott, czarna ( OF2101ROHS ) 66

Pamięć DDR3 GOODRAM - 4 GB / 1333 (2x 2 GB), CL9 ( GR1333D364L9/4GDC )141

Procesor AMD ATHLON II X3 445 BOX / 3.1 GHz, AM3 ( ADX445WFMIBOX )254

Płyta główna MSI 770-C45 - AMD 770, DDR3, 1x PCI-E 16x, RAID, S-AM3 215

Zasilacz CHIEFTEC CTG-450-80P - 450 W, PFC ( CTG-450-80P-BULK ) 165

Koszt ok 1200 zł

Zależało mi na wyrobieniu się w granicy 1200 zł. Komputer będzie mi służył również do gier. Wiem, że niektóre z najnowszych nie będą działały, ale nie wszystko można mieć :slight_smile: Co sądzicie o takim zestawie? Jakieś propozycje zmian?

@polmen89

Wszystko wygląda ok, ale w tym zasięgu cenowym gt240 wypada bardzo słabo w porównaniu do radeona 5670 który za 30zł więcej daje więcej niż proporcjonalny wzrost wydajności, ale też sprzętowe wsparcie nowszych bibliotek od grafiki co jest korzystne choćby z punktu widzenia kompatybilności z nowszymi grami (zakładając że komputer ma posłużyć trochę czasu).

Wygląda ok. Ale Mariosti ma rację - radek lepszy.

Zmieniłbym też płytę głównąna MSI 870A-G54.

Chipset ten sam AMD 770, ale zyskujesz choćby SATA III i USB 3.0 Minusem jest oczywiśćie 100 PLN więcej.

Warto się jednak chyba zdecydować na nieco lepszy sprzęt.

Dziekuje bardzo za odpowiedz, chcialem jeszcze zapytac, gdyz taki zestaw polecil mi gosc w sklepie, co o tym sadzisz/sadzicie?

plyta glowna 1156 asus p7h55d-m pro h55/ddr3/raid

procesor inter core i5-2400 3.10ghz lga1156box

dysk seagate 500gb 7200.12 16mb sata II

dvd-rw lg x16 SATA

Pamiec DDR3 4gb 1600mhz dual G.SKILL RL CL9

ASUS ENGTX460 DIRECTCU SE 1024GDDR5/256b 2xDVI

zasilacz Tracer 550w

obudowa coolMaster

pozdrawiam

@jaeck

Po pierwsze, procesor nie pasuje do płyty głównej, po drugie, zasilacz jest kiepski. Po trzecie 1gb gtx460 nie jest jakiś super atrakcyjny w porównaniu do np HD6850… a po czwarte zestaw który tobie zaproponowałem będzie bez porównania wydajniejszy w grach.

Chłopak miał fantazję w sklepie :expressionless: Ciekawe co by zrobił jakbyś to kupił? Dałby Ci wszystko do ręki i powiedział, że nie może tego złożyć?

Tym bardziej, że to wersja SE :?

dzieki wielkie, uratowaliscie mi zycie, a juz chcialem dac mu 2700zl. naprawde wielkie dzieki

Witam!

Chciałbym złożyć komputer tak do 2000 +/-250 głównie preferuje amd ale chodzi mi o coś co można dobrze podkręcić pc ma być głównie do gier i neta mam 3 wymagania:

1.wydajny

2.na kilka lat

3.i cichy (może być głośniejszy ale wydajniejszy)

Pozdrawiam Filo301

Dobrze, że napisałeś. Udanych zakupów :wink:

@filo301,

I raczej nie ma tutaj za bardzo co ucinać, żeby zmieścić się w budżecie. Płytę możesz wymienić na AsRocka M3A770DE, pamięci na Crucial 4GB (2x2GB) 1333MHz CL9. Jeśli niewiele pieniędzy Ci brakuje, to lepiej się trochę wstrzymać i kupić zestaw wyżej. Nie będziesz żałował :stuck_out_tongue:

Pozdrawiam!

Dzięki wielkie obudowę mam

a pc będe kupował w czerwiec/lipiec/sierpień jakoś tak

Pozdrawiam Filo301

Daj znać wtedy, dostępne mogą być inne ciekawe podzespoły, ceny innych mogą się pozmieniać… sandy bridge powinien być wtedy na dobre zadomowiony z pełną paletą modeli procesorów i płyt głównych bez wad ;] a dodatkowo w tym okresie dostępne powinny być też bulldozery od amd… Czyli z dużym prawdopodobieństwem dobry zestaw w tej cenie w tym czasie będzie wyglądał zupełnie inaczej niż obecnie.

http://allegro.pl/okazja-super-zestaw-4 … 99682.html

a co sądzicie o tym zestawie?

Pozdrawiam Filo301

gotowcezallegrosw1.png

(ponawiam)

Czyt taki zestaw ma sens :

pzdr

@bor1904

Dobry zasilacz 300W będzie ok, góra 350.

Procesor lepiej 4 rdzeniowego athlona II, chyba że chcesz próbować odblokować tego X2, bo zasadniczo lepiej mieć na przyszłość 4 rdzenie niż dwa. Płyta główna ok, ale to już zależy od ceny, czy np taki Asrock 870 Extreme3 nie byłby pod każdym względem lepszy i tańszy jednocześnie. No i tak dla pewności - wydajniejszy jest tandem 2x2GB modułów ram, tak aby działały w trybie dwukanałowym(nie wynika to jednoznacznie z określenia 4GB).

Chciałabym prosić o pomoc w złożeniu komputera tak za ok 3000 tyś. Już chciałam zdać się na pomoc w sklepie, ale właśnie przeczytałam , że jednej osobie zaproponowano zestaw, który by nie działał. Chodzi mi o sam komputer bez urządzeń peryferyjnych - uniwersalny- do gier i do codziennej pracy.

6f4c8e9a16f17664m.png

Na system dysk SSD, cała reszta na F3. Obudowa bierz coś dobrze wentylowanego co się spodoba np SilentiumPC Gladius/Pilum, Coolermaster Elite 370, Fractal R3

@Tobi, z Twoim zestawem to jeszcze starczy na HD 6950/GTX 560 Ti.

Na HD6850 da się pograć, grafika zwykle pierwsza zaczyna zwalniać w grach to za jakiś czas można ją podmienić. Chyba że monitor jest full HD to można brać mocniejszą.

Witam! Mam “misje” złożyć komputer[bez monitora i peryferiów] za 2000zł dla architekta. Zalazłem osobny temat na forum LINK, ale przekierowuje on tutaj. Programy jakie mają śmigać na PC to: ArchiCAD, Artlantis, Photoshop, 3dsMax. Z tego co czytałem w temacie to trzeba skupić się na mocnym procesorze i dedykowanej grafice dla grafików (GF Quadro ?) - czy to prawda? Możecie zaproponować konfiguracje przykładową?