Zależało mi na wyrobieniu się w granicy 1200 zł. Komputer będzie mi służył również do gier. Wiem, że niektóre z najnowszych nie będą działały, ale nie wszystko można mieć Co sądzicie o takim zestawie? Jakieś propozycje zmian?
Wszystko wygląda ok, ale w tym zasięgu cenowym gt240 wypada bardzo słabo w porównaniu do radeona 5670 który za 30zł więcej daje więcej niż proporcjonalny wzrost wydajności, ale też sprzętowe wsparcie nowszych bibliotek od grafiki co jest korzystne choćby z punktu widzenia kompatybilności z nowszymi grami (zakładając że komputer ma posłużyć trochę czasu).
Po pierwsze, procesor nie pasuje do płyty głównej, po drugie, zasilacz jest kiepski. Po trzecie 1gb gtx460 nie jest jakiś super atrakcyjny w porównaniu do np HD6850… a po czwarte zestaw który tobie zaproponowałem będzie bez porównania wydajniejszy w grach.
Chciałbym złożyć komputer tak do 2000 +/-250 głównie preferuje amd ale chodzi mi o coś co można dobrze podkręcić pc ma być głównie do gier i neta mam 3 wymagania:
I raczej nie ma tutaj za bardzo co ucinać, żeby zmieścić się w budżecie. Płytę możesz wymienić na AsRocka M3A770DE, pamięci na Crucial 4GB (2x2GB) 1333MHz CL9. Jeśli niewiele pieniędzy Ci brakuje, to lepiej się trochę wstrzymać i kupić zestaw wyżej. Nie będziesz żałował
Daj znać wtedy, dostępne mogą być inne ciekawe podzespoły, ceny innych mogą się pozmieniać… sandy bridge powinien być wtedy na dobre zadomowiony z pełną paletą modeli procesorów i płyt głównych bez wad ;] a dodatkowo w tym okresie dostępne powinny być też bulldozery od amd… Czyli z dużym prawdopodobieństwem dobry zestaw w tej cenie w tym czasie będzie wyglądał zupełnie inaczej niż obecnie.
Procesor lepiej 4 rdzeniowego athlona II, chyba że chcesz próbować odblokować tego X2, bo zasadniczo lepiej mieć na przyszłość 4 rdzenie niż dwa. Płyta główna ok, ale to już zależy od ceny, czy np taki Asrock 870 Extreme3 nie byłby pod każdym względem lepszy i tańszy jednocześnie. No i tak dla pewności - wydajniejszy jest tandem 2x2GB modułów ram, tak aby działały w trybie dwukanałowym(nie wynika to jednoznacznie z określenia 4GB).
Chciałabym prosić o pomoc w złożeniu komputera tak za ok 3000 tyś. Już chciałam zdać się na pomoc w sklepie, ale właśnie przeczytałam , że jednej osobie zaproponowano zestaw, który by nie działał. Chodzi mi o sam komputer bez urządzeń peryferyjnych - uniwersalny- do gier i do codziennej pracy.
Na system dysk SSD, cała reszta na F3. Obudowa bierz coś dobrze wentylowanego co się spodoba np SilentiumPC Gladius/Pilum, Coolermaster Elite 370, Fractal R3
Na HD6850 da się pograć, grafika zwykle pierwsza zaczyna zwalniać w grach to za jakiś czas można ją podmienić. Chyba że monitor jest full HD to można brać mocniejszą.
Witam! Mam “misje” złożyć komputer[bez monitora i peryferiów] za 2000zł dla architekta. Zalazłem osobny temat na forum LINK, ale przekierowuje on tutaj. Programy jakie mają śmigać na PC to: ArchiCAD, Artlantis, Photoshop, 3dsMax. Z tego co czytałem w temacie to trzeba skupić się na mocnym procesorze i dedykowanej grafice dla grafików (GF Quadro ?) - czy to prawda? Możecie zaproponować konfiguracje przykładową?