Witam jaką płyte głowną polecacie do tego zestawu ? Przewiduje overlockin do 3,8 GHz lub 4,0. Płyty do wyboru to MSI 770-G45 lub MSI 870-G45? Wiec jaka plyte polecacie do tego zastawu:
Procesor:
AMD Phenom II X4 955 Black Edit /3.2GHz, 125W, AM3, BOX, rev. C3/
Mam dylematy podobne do poprzednikow: w miare rozsadna wydajnosciowo oraz ekonomicznie platforma multimedialna pod am3. Nie ukrywam, ze w niektore mniej wymagajace tytuły chętnie pograłbym w 1920x1080.
Posiadam obudowę oraz monitor, z czasem sie wymieni.
Płyta głowna: MSI 870-G45
210-240zł
Procesor: AMD Athlon II X3 450
239-265zł
Pamięć RAM: GoodRam 4GB (2x2GB) 1333MHz CL9
130-149 zł
Grafika: Radeon 5770
400-470zł
Zasilacz: czekam na sugestie
Troche watpliwości:
Płyta głowna:jak bedzie sie sprawowała plyta przy crossfire? obydwie magistrale beda pracowaly jako x16? strona producenta podaje informacje o x16, x4. czy znaczaco wplynie to na prace dwoch kart, jesli zamierzam rozbudowe?
Procesor: mam możliwość zakupu taniego procesora x64 3500, pod socket am2, za ok 40-50zł. wiem ze to bedzie swoiste gardło dla komputera, ale czy nie warto poczekac chwile na buldożery AMD aby ceny procesorów pod am3 delikatnie spadły? poprzednia, wiekowa juz płyta głowna się spaliła, wiec chwytam sie byle czego.
Grafika: czy 5770 przy moich wymaganiach nie bedzie delikatnym przegięciem? Z jednej strony widze bardzo zadowalające testy 5770 w crossfire, z drugiej zastanawiam sie czy w ogóle bedzie mi to potrzebne. Przy jakim procesorze ta karta osiąga normalne rezultaty? Do tego od jakiego producenta?
Zasilacz: Jestem delikatnie mówiac nie w temacie. Czekam na sugestie
Ceny AM3 tak szybko nie spadną, czerwcowa premiera AM3+ będzie dotyczyła procesorów z górnej półki, dopiero później będą zapełniać resztę. Także nie ma co czekać, Athlon X3 jest bardzo dobrą opcją, głównie jeśli chodzi o cena/wydajność.
Gigabyte wypuścił nowe rewizje (3.1) swoich płyt głównych z socketem AM3+, może warto wstrzymać się tydzień (dwa?), aż pojawią się w sklepach. W przyszłości nie będziesz musiał wymieniać płyty pod nowy procesor.
Co do karty, jeśli chcesz jednak trochę pograć (nawet okazyjnie), pewnie warto kupić coś z tego przedziału cenowego. Ewentualnie możesz brać tańsze R5750, albo GTS450 od Nvidii.
Przy okazji, Sapphire odświeżył karty R5850, wydając je po genialnej cenie (450zł), warto dorwać bo zmiata wszystko w tym przedziale cenowym. Problem jest taki, że póki co są dostępne tylko w tym sklepie:
Zdecydowanie zostane przy tej półce cenowej. Od przybytku głowa nie boli, taka karta na troche starczy. Nadal nie wiem czy 5770, czy moze odpowiedniki nvidii. 5850 bardzo ładnie wychodzi w testach
Aj co do płyty to przepraszam. Gigabyte nie wypuścił jednak płyt z AM3+, tylko AM3+ Ready. Gniazdo zostało AM3, dodali tylko rzekome wsparcie dla nowych procesorów. Inne firmy (obecnie m.in. Asus, MSI) dodały takie wsparcie w niektórych modelach poprzez aktualizację BIOSu.
Nadal nie wiadomo jak to ma wyglądać. Socket AM3+ ma się różnić od AM3 jednym odkrytym miejscem na pin, więc nie bardzo rozumiem jak nowe procesory AM3+ mają się zmieścić na AM3 (odwrotnie bez problemu). Podejrzewam, że sytuacja rozjaśni się dopiero w czerwcu, do tego czasu będziemy mieli sprzeczne info
Ogólnie ten model jest udany i śmiało możesz brać.
Witam. W niedługim czasie zmieniam “wnętrzności” kompa. Mam już upatrzony procesor AMD Phenom II X4 955 Black Edition 3,2 GHz. Proszę o dobranie do tego jakiejś sensownej płyty głównej, pod którą będę mógł podpiąć moją kartę graficzną (ATI Radeon HD 4700 Series 512MB DDR5) , którą posiadam już od roku, pamięci RAM, zasilacza, dysku twardego ok. 320-500GB. Na podzespoły mam do przeznaczenia 1300zł. Proszę także o elementy z jednego sklepu.
Próbowałem sam sobie dobrać podzespoły. Proszę Was o rady, czy dobry to jest wybór i czy przede wszystkim karta graficzna będzie chodziła pod tą płytą:
-Procesor AMD Phenom II X4 955 Black Edit /3.2GHz, 125W, AM3
Kumpla się pytałem i powiedział mi, że Kingstony są bardziej wydajne, ale skoro nie ma sensu to wezmę GOODRAM. A karta graficzna pasuje do płyty rozumiem?
Tak, płyta ma PCI-E. Jeśli bardzo nie masz co z pieniędzmi robić to dołóż jeszcze 4zł i weź te same Kingstony, tyle, że 1600MHz (169zł w esc.pl). Procesor ma odblokowany mnożnik, więc pamięć przy podkręcaniu nie ma znaczenia. Osobiście bym nie dokładał, lepiej za zaoszczędzone pieniądze wypić flaszkę z okazji zakupu
Witam, zamierzam kupić zestaw za około 2000zł. Jak na razie złożyłem coś takiego proszę o ocenę tego zestawu i rozwianie kilku moich wątpliwości:
AMD Phenom II Quad Core X4 955 - 442zł
Goodram DDR3 4GB(2x2GB) 1333MHz CL9 - 147zł
XFX ATI Radeon HD5850 - 623zł - Nie znam tego producenta. Czy to dobry wybór?
CoolerMaster Elite 333/Thermaltake V3 - 160zł
SeaSonic SS-400ET 80+ 400W -143zł - czy ten zasilacz będzie wystarczający?
Samsung 1TB SATA2 (HD103SJ) - 201zł
MSI 870-C45 - 210zł / Asrock 880G PRO3 -319zł
Czy warto dopłacić do tego Asrocka, a może wybrać coś innego?
Słyszałem też, że boxowe chłodzenie w tych Phenomach jest bardzo głośne i warto zainwestować w jakieś inne, czy moglibyście coś polecić najlepiej z oferty:
Witam jaką płyte głowną polecacie do tego zestawu ? Przewiduje overlockin do 3,8 GHz lub 4,0. Płyty do wyboru to MSI 770-G45 lub MSI 870-G45? Wiec jaka plyte polecacie do tego zastawu:
Procesor:
AMD Phenom II X4 955 Black Edit /3.2GHz, 125W, AM3, BOX, rev. C3/
Pamięć RAM:
GoodRam 4GB (2x2GB) 1333MHz CL9
Dysk twardy:
Samsung 500GB 7200rpm 16MB cache SATA-II F3
Karta graficzna:
MSI Radeon HD5770 1GB DDR5 /128bit/ DVI/HDMI
Nagrywarka DVD:
Samsung SH-S223C SATA (black)
Obudowa:
I-BOX Force 2105 (b/z)
Zasilacz:
Corsair 430W [CMPSU-430CXEU]
Czy zmieszcza sie te plyty do tej obudwowy ? Jaka plyte polecacie do tego zestawu MSI 770-G45 czy 870-G45?
Witam mój znajomy chce kupić teraz komputer za samą puszkę za max 1200PLN. Oddzielnie monitor 19 do 23", kartę WiFi do w/w puszki, Bluetooth, czytnik kart SD itp.
Witam wszystkich forumowiczów Chcę złożyć komputer do 1600 +/-100 no i parę pytań zamierzam to brać ze sklepu “Malibu PC” /sklep w Warszawie/ dostałem propozycję i chce się do niej odnieść :> proszę o pomoc co zamienić itd. Chcę jeszcze obudowę i dysk 500gb do n/w zestawu
ASRock 770Extreme3 - 250zł
AMD Phenom II X4 Quad Core 955 Black Edition - 450zł
Kingston 2x2gb 1333MHz -160zł /nie lepiej good ramy?/
Sapphire ATI Radeon HD 5770 1gb DDR5/128bit - 410zł
Ocz StealthXSteam 2 700W-280zł /Czy to nie przesada/ ?
Otrzymałem wiadomość od sklepu esc.pl, że obecnie nie mają na składzie karty Vertex3D Radeon HD6950 (kosztował 930 zł). Tak więc, jaką wybrać zastępczą markę? Do wyboru mam:
Gigabyte za 940 zł
Asus za 969 zł (z tym, że nie mam zaufania do tej marki, więc wolałbym nie wybierać tej karty)
Sapphire za 979 zł
XFX za 979 zł
PowerColor za 999 zł (maksymalna cena).
Jest jeszcze MSI Twin Frozr II, ale jest trochę za drogi, bo 1030 zł.
Tak więc, którego wybrać? Osobiście brałbym Sapphire’a, ale chcę znać Wasze zdanie.