Wydajność kompa


(Uttecht) #1

Witam ostatnio strasznie spadła mi wydajność komputera. Niekiedy trzeba na prawde dlugo czekać aż się coś załączy. Czasem przy przełanczaniu programów (alt tab) obraz robi się biały i dopiero po chwili zaskakuje. Nic nowego nie było instalowane. Nawet sformatowalem twardziela gdyż myślałem ze się Wnda zapchała (XP). Podczas wszystkich tych "spowolnień" na komputerze ciągle się świeci czerwona lampka ukazująca pracędysku twardego (tak myślę) Kiedyśkomputer śmigał bardzo szybko a teraz .......... koszmar. Nawet teraz musze odczekać swoje aż mi się menu ekaranu włączy poprzez kliknięcie na pul[iecie prawym klawiszem myszy:-((( Proc AMD XP 2000+ 256 RAM + HDD 60GB SEGATE BARACUDA + GF4 MX440 64MB.

PROSZE O POMOC BO NIE WIEM CZY SIĘ PAMIĘĆ JAKOŚZAPCHAŁĄ CZY CO???????:-/


(Misiek Tychy) #2

polecam program BootVis

Stosuje go i nie narzekam :smiley:


(Adrian Witczak) #3

a......moze zmień sobie winde na 98.....będzie lepiej!


(Ks Kamilp Nr 8) #4

Jestes tego pewien :?: Mi sie nie wydaje aby zmiana Windowsa zaleczyla problem.


(system) #5

Może zainstaluj starsze wersje sterowników :smiley: np. do karty graficznej


(Gruchapaul) #6

Ja proponuje żebys sprawdził w menadżerze zadań procesy i który proces zabiera ci najwięcej procka i najwyżej wyłącz ten program jeżeli nie jest systemowy


(Dragonlnx) #7

Moze zainstalowałeś Jakiegoś antywirusa i on ci spowalnia prace, napisz jakie ostatnie programy instalowales


(Uttecht) #8

No właśnie w tym problem że nic nie instalowałem. Antywirus chodził i nadal chodzi non stop (Norton) i wcześniej było ok więc to chyba nie to


(Adarek) #9

A jak długo czekasz aż się "cos " załączy? i co to ,to "coś"?

Jak nie defagmentujesz , nie czyścisz , instalujesz co popadnie , masz kilka ciężkich programów w autostarcie i dotego kaaze na starcie to tak będzie.

Istnieje kilka sztuczek na szybszy XP , a na menu:

http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic.php?t=1885


(Uttecht) #10

czasami jak mam załączone np Internet explorera i np oglądam zdjęcia z cyfry lub mam załączonego Photoshopa czekam nawet po 5 sekund az coz załapie - nigdy tak nie było! !!

W autostarcie mam tylko QuickTv do karty tv - ale mam go od 4 lat i nigdy nie spowalniało systemu oraz program do klawiatury Logitecha. Kazee załanczam ręcznie tzn nie mam jej w autostarcie (podobnie jak getrighta) Ze startem systemu załanczają się NOrton, QuickTv, Logitech, drukarka, Creative Taskbar i GG - wszystkie mam jużtam od na prawde dawna i nie było z tym problemów.

Nie instaluje na kompie żadnych śmieci, pnieznanych programów itp, na dysku mam porządek (pedancik ze mnie) - każda rzecz ma swój katalog, zadnych zbędny, nieużywanych programów itp


(Adarek) #11

Ma podobne programy co Ty tyle że startem systemu włącza sie tylko anty wir, resztę można włączać ręcznie. Jeśl miałeś wcześniej ok, to ćos jest ze sprzętem ( np. wietraczki zakurzone) albo jakiś tajniaczek siedzi i ci miesza. :slight_smile:


(Lwm) #12

Witam ,przeskanuj kompa innym antywirem ,czasami norton zawodzi :smiley:

pozdr


(Trebron) #13

Kilka mozliwych powodów spowolnienia:

  • uszkodzenie fizyczne któregoś z podzespołów w kopie (np: RAM'u)

  • Działanie monitora antivirusowego. Najbardziej obciąża Norton i Kaspersky.

  • Działające (aktywne) wirusy, trojany lub dialery

  • No i trzeba robić porządki, defragmentować dyski, usuwać błędy, skanować anti -virusowo i -spyware'owo.

  • Polecam program Norton System Works 2004. :smiley: :smiley: :slight_smile:


(Uttecht) #14

w menadzerze zadań w procesach najwięcej bo nawet do 99 CPU zuzywa mi jakiś PROCES BEZCZYNNOŚI SYSTEMU??? - co to jest???? Wskaznik ten nie spada ponizej 96.


(Dragonlnx) #15

boniu, jak moze masz windowsa ze 2 lata to on jest tak zabrudzony żeee hejjj :slight_smile: wyczyść go, zdefrogramentuj itp !!

I spróbuj tym programem dostepnym w vortalu


(:: MARIO ::) #16

jak dlamnie na 99,9% procek zamula wszystko :slight_smile: powód - przegrzewanie lub inny podzespół sie przegrzewa :slight_smile: pOOzdrOO


(Adarek) #17

Jest ok .

Nie obciąża. Jest to wirtualny proces pokazujący jak procesor jest nieobciążony. Im więcej tym lepiej.

Lepiej sprawdz usługi i uruchamianie w msconfig i odwiedż np:

http://skaner.mks.com.pl/

Potem odkręć obudowę , sprawdż wietraki i wyczyść tam delikatnie.

(może spadła wydajnść chłodzenia)


(Uttecht) #18

Obudowy nie mam bo się przegrzewał i resetował :slight_smile: (od nowości)

Wiatraki i zasilacz były czyszczone jakies 2 tygodnie temu.

Mks właśnie skanuje :slight_smile:


(system) #19

To już wtedy trzeba było zareagować i go wymienić :twisted:

Może teraz nie miałbyś takich problemów :smiley: :!:


(Adarek) #20

to tu chyba leży problem , sieda procek lub pamięć ,albo karta , ( może wiatraki straciły obroty)

Jak nie to,to może wirus lub jakieś inne spy.

Ps.Sprawdz jeszce ustawienia pliku wymiany.