Co do Ram to często trzeba się prosić o 2x8GB czy 2x4 GB - druga opcja jest nieekonomiczna gdy mamy tylko dwa sloty.
Kolejny bank najlepiej dołożyć samemu, bo sklepy nie są chętne do wymiany fabrycznych lub chcą dużych pieniędzy. Sam kupiłem laptopa 16GB RAM po czym okazało się, że włożono pojedynczy bank 16 GB. Mnie to lotto, w przyszłości kupię drugi do DC.
Poza tym GTX 1050 można nazwać poniekąd sprzętem dla gracza. Casualowego, ale jednak gracza.
W laptopie mam GTX 1050Ti. Radzi sobie nad wyraz dobrze gdzie nowsze tytuły to lekko łyka w wysokich ustawieniach.
Z jednym się zgodzę. Do grania minimum 17 cali. 15 to trochę mordęga. Osobiście mam ASUS GL753VE i bardzo sobie chwalę. W tej cenie masz jeszcze MSI GV72. Tyle że jednak głównie X-KOM ma w swojej ofercie ten laptop w akceptowalnej cenie. Co do X-KOM to nie jedyny sklep który dźwiga ze sobą negatywne opinie. Osobiście z nimi nigdy problemu nie miałem, ale obsłudze mięknie rura na dźwięk słowa “rękojma”. Wtedy załatwiają wsio ekspresowo.
Miałeś kiedyś wydajnego lapka do gier? Trochę mija się to z celem. Wydasz kasy na coś, co będzie niemiłosiernie szumieć przy większym obciążeniu, nie będzie wcale takie mobilne i wydajne w stosunku do ceny.
Do obróbki wideo i grafiki to będzie się lepiej nadawała pierwsza lepsza stacjonarka z dobrym monitorem i CPU.
Jeżeli już idziesz tą jednokierunkową ślepą drogą to celuj w Hyperbooka. (chociażby tego powyżej)
Sieć Bezprzewodowa WiFi: Intel Dual Band Wireless-AC 8265 (802.11 a/c) M.2 WLAN + Bluetooth
Napęd: 0 Brak Napędu
System operacyjny: Windows 10 Home OEM DVD PL
Instalacja systemu operacyjnego: 0 Brak
Pasta termoprzewodząca: Pasta termoprzewodząca Gelid GC-EXTREME na CPU oraz GPU (GRATIS !)
Układ chłodzenia: Standardowy układ chłodzenia
Custom BIOS logo: Domyślne logo HYPERBOOK podczas uruchomienia laptopa
Logo na klapie matrycy: Standardowe logo Hyperbook
Pakiety Gwarancyjne: Standard - 24 miesiące Door to Door [+Dożywotnie wsparcie techniczne]
Usługi serwisowe: Brak
Oprogramowanie Antywirusowe: Brak
Oprogramowanie Biurowe: Brak
5298 gdzie masz już GTX 1060. Zostaje ci tyko zakup SSD w przyszłości, a za 5450 masz już SSD 120 ADATA XPG + HDD 5400.
@Domker
Ale stacjonarki nie zabierzesz w podróż czy na wyjazd na wakacje gdy pogoda się zepsuje. Osoby wybierające laptopy do gier raczej są świadome szumienia, a laptopy z grafiką max GTX 1060 nie są wcale takimi kobyłami i jednocześnie nie maja problemów z temperaturami. Trzeba tylko dobrze się rozejrzeć.
Tak jak ja pytałem jakiś czas temu o laptopa do gier. Pierwsze co to dostałem “poradę” olej laptopa, kup stacjonarkę. Problem w tym, że drugiej stacjonarki ja nie potrzebuję, a z możliwości laptopów zdaję sobie sprawę. Chcąc laptopa do grania trzeba zrobić porządne rozpoznanie wśród testów i użytkowników, a nie wśród ludzi, którzy laptopy gamingowe widzieli tylko na wystawie na IEM z GTX 1080 SLI pod maską. Mój GL753VE ma ok 3 KG. Nie wyklucza to wcale jego mobilności.
To nie jest jakaś zabójcza cena. Aktualnie w dobrej cenie jest Hyperbook MK55 PULSAR
Matryca FULL HD IPS matowa całkiem niezła, przyzwoite wykonanie, podświetlana mechaniczna klawiatura, miejsce na dysk SSD m.2, dobra wydajność, niezłe chłodzenie. Minusem jest bateria.
Acer Aspire 7 i7-7700HQ/8GB/1000/Win10 GTX1050Ti
Matryca FULL HD matowa IPS, solidne aluminiowe wykonanie przy tym stonowany design nie jest typowo gamingowy, podświetlana klawiatura na biało, miejsce na dysk SSD m.2, przyzwoite głośniki, system w cenie. Plusem jest uczciwy stosunek ceny do wydajności.
Dell Inspiron 7577 i5-7300HQ/8G/256/Win10 GTX1060
Matryca FULL HD IPS, solidne wykonanie ciekawy design, GTX1060 6 GB, podświetlana klawiatura, dysk SSD PCIe szybszy od tradycyjnych M.2, duża liczba złączy w tym Thunderbolt 3, dobra kultura pracy dobry serwis gwarancyjny od Della.
Dziękuję wszystkim za propozycję. Zdecydowałem, że postawię jednak na Hyperbooka, tym bardziej, że dużą część parametrów sam mogę wybrać.
Jeśli chodzi o cenę to wyszło mi 5,5k i tyle zamierzam zapłacić. Jeszcze chyba się nie zdarzyło tak żebym nie przekroczył założonego budżetu, ale wynika to z mojej ograniczonej wiedzy na temat sprzętu, tak sądzę.
Jak zawsze można było na was liczyć.
Dziękuję i pozdrawiam. Temat do zamknięcia, choć jeśli ktoś ma jeszcze jakieś ciekawe propozycje to może także je podać, może przydadzą się także innym użytkownikom.
A co zamierzam kupić, skopiuję tutaj po prostu te opcje:
17,3" IPS Full HD 1920 x 1080, Matowy, 90% sRGB
Intel Core i5-7300HQ 2.50 - 3.50GHz Turbo, 6MB L3 cache, HD 630, 14nm, 45W
NVIDIA GeForce GTX 1050 Ti 4GB GDDR5
32 GB (2 x 16) DDR4 2400 MHz
Podświetlana klawiatura z serii N - Układ US, Full Color LED
Samsung SSD 250GB 860 EVO M.2 2280 (read/write; 550/520MB/s) Hyperbook Poleca!
HDD 1TB SATAIII, 2,5", 5400RPM, 7mm Hyperbook Poleca!
Intel Dual Band Wireless-AC 8265 (802.11 a/c) M.2 WLAN + Bluetooth
Zewnętrzna Nagrywarka DVD USB
Pasta termoprzewodząca Thermal Grease Diamond na CPU oraz GPU
Zaawansowany układ chłodzenia + Gwarancja Premium 36 miesięcy na laptop Hyperbook Poleca!
Różnica tylko taka, że zamiast 32 GB RAM (nie wiem po co tyle, jeżeli nie korzystasz z profesjonalnych programów graficznych) bierzesz na razie 8, a kolejne 8 dokupisz później do DC. Laptopy trudno jest upgradować i karty graficznej na lepszą nie wymienisz, ale RAM dołożyć możesz. W dodatku masz i7 7700, a nie i5 7300. Wg mnie lepszy Deal.
Nie! Polerowana jest powierzchnia styku chłodzenia z procesorem, skutkuje to lepszym odprowadzeniem ciepła. Pomiędzy chłodzeniem (radiatorem) a procesorem dodatkowo nakładana jest jeszcze pasta termo-przewodząca.