Witam. Ma poważny problem z swoim Windowsem XP. A mianowicie.
Kiedy wchodzę na komputer i go włączam wszystko jest ok lecz gdy chce włączyć opcje od mojej karty graficznej GeForce FX 5200 albo internet to automatycznie komputer się zacina na jakiś 30 sekund(około) i resetuje. Po włączeniu ponownie wyświetla się komunikat iż wystąpił poważny błąd i możliwe że za błąd odpowiada Sterowniki od Karty Graficznej GeForce FX 5200 przez to jest brak stabilizacji Windowsa. A za chwilę następny komunikat od Windowsa że odzyskał stabilność po poważnym błędzie no to ja zadowolony włączam internet a tu znowu sie zacina i resetuje.
Po ponownym włączeniu komputera wziąłem swoją oryginalną płytkę od karty graficznej i instaluje wszystkie sterowniki jeszcze raz ale to nic nie pomogło. Sam nie wiem jakim cudem teraz na internet wszedłem. Co mogę jeszcze powiedzieć dzieje mi się to od jakiś 4 dni lecz zawsze jak poczekałem z 10 minut to mogłem na internet wchodzić i wszystko robić. Mam tez od 3 tygodni zmieniony monitor na LCD 19’ Flatron L1917S i zawsze pracowałem na rozdzielczości 1024x768 czy coś takiego a teraz od 2 tygodni pracuję na rozdzielczości 1280x1024. Skanowałem kompa Anty Virusami nic nie wykryło. Sprawdzałem w Biosie i tam była jakaś opcja Healt System to Temperatura była tam 55 stopni.
I jeszcze się zapytam po dłuższym czasie pracy komputera zaczyna sie bardzo mocno ciąć od czego to może zależeć. Wtedy robę menadżer zadań i wyłączam Explorera i po chwili włączam go jeszcze raz i wtedy system znowu pracuję normalnie.
Jak co to pytajcie. To dla mnie bardzo ważne i o ile mi sie komputer nie wyłączy to będę tu siedział i czekał na porady. Komp:Caleron 2,66GHz,GeForce FX 5200,768 Ram,80GB dysk.
Komputer ma ponad 3 lata i nic w nim nie zmieniałme oprucz dołożenia 512 ram i nagrywarki DVD.
1.Nigdy nie zmieniałem sterowników dlatego proszę by ktoś podał skąd mogę zmienić bo wczoraj też jakie znalazłem ale nic nie pomogło i nie wiem czy to było najnowsze.
2.Za chwilę zmienię.
3.DDR
4.Gdzie to mogę sprawdzić bo w Everescie nie widzę.
Niestety brak danych o mocy zasilacza tylko o napięciu ale na pewno bardzo słaba moc Może być winny restartów komputera najlepiej go wymień Zmniejsz też rozdzielczość ekranu na jakąś mniejszą bo może obciążać kartę
Ale to trochę dziwne bo pracowałem 2 tygodnie na tej rozdzielczości i było ok. Następnie komp chodzi wspaniale do póki nie włączę albo jakiejś gry wtedy sie zacina i wyłącza czy internetu (to samo) jak choćby gg;/.
A czy ja wiem czy zasilacz za słaby komputer miałem kupywany ze sklepu i nigdy nic sie nie spieprzyło i zawsze było dobrze to nie wiem. A może to mieć jakieś znaczenie że mieszkam w Anglii a komputer przywiozłem z Polski.