Wymiana karty graf. GeForce 9600GT

Jesteście w stanie polecić coś optymalnego?
Wymagania to więcej ramu niż moja obecna karta i wyjście HDMI.

Optymalnego pod PCI-e 1.1 z więcej niż 4GB RAM?

Tak.
GF9600GT ma tylko 512MB

Jaki budżet? Nowa czy używana?

Budżet do 500 pln.Stan nie ma znaczenia. Zasilacz mocny więc zasilanie nawet 2x8pinów nie będzie problemem.

Mocny w realu, na 12, czyli z wielkim napisem 600W na obudowie. :slight_smile: ?

Twój procesor mayksymalnie udźwignie gołą 1050, rx 570 tam zaśnie i będzie chrapał.

Pierwsze ptanie kiedy wymiana komputera, całkowita. :)?

Jak "za dłuższy czas, to odłóż 250 zł i szukaj 1050, rx 560, 750TI z tych nowszych. Mógłbyś też kupić i coś z archaicznych GT 500/600 lub Radeonów R. Tylko wydajniejsze karty żłopią waty jak smoki, procek masz gorący i trzeba by dodatkowe chłdozenie montować w obudowie.

Zasilacz: SilentiumPC Vero M2 600W 80 Plus Bronze a chłodzenia CPU : be quiet! Pure Rock 120mm
Z temperaturą jest wszystko OK.Spoczynek ok 34’C w stresie 58’C.
Zaraz odpalę Googla i zerknę na te karty co podałeś.
Dziękuję za pomoc.
Zerknijcie na to porównanie: https://www.purepc.pl/radeon-rx-560-vs-geforce-gtx-1050-test-kart-graficznych
Którą z tych dwóch wybrać?

Zanim spojrzałem na porównanie, odpowiedź miałem już na końcu języka: nvidia. Zawsze miałem karty od zielonych, dlatego bez wahania wybrałbym 1050. Widzę, że dobrze wybrałem, bo karta wygrała porównanie.

Radeon troszkę zyskał na sterownikach, dodatkowo pcie v1, archaiczny procek też spłaszczą różnicę do błędu statystycznego pewnie. :wink: Ja bym brał… tańszą.

Ale tylko zakładająć, że minimum rok nie zmienisz sprzetu na coś lepszego.

Obie chodzą w dość podobnych pieniądzach czyli ok.500 pln.
Kolejna sprawa to GTX1050Ti nie ma dodatkowego zasilania a nie wiem czy moje PCIe 1.1 da radę tą kartę zasilić ze złącza.

Za 500 to chodzi 1050Ti u Janusza, który w ogłoszeniu pisze, że karta kupiona za 1000. Więcej jak 400 nie należy płacić, bo to rozbój w biały dzień.

Moja 1050Ti (Gigabyte) ma dodatkowe zasilanie.

Panie, Ty nie kupuj tego nowego w sklepie! Za ~250 znajdziesz, a karty stosunkowo nowe i pochodza chwilę, byleby gwarancja na rozruch była.

Dać radę to da, ale komputer Ci jej nie obsłużyz a Chiny ludowe. Wolny procek, pcie v1 i żółwiokowy RAm zrobią swoje i różnica między 1050 i 1050TI będzie tylko w benchmarku na YT. :slight_smile:

Xeon nie taki znowu wolny :slightly_smiling_face: Jest to odpowiednik Intela Q9650.
Przeglądałem testy tych kart to śmigaja nawet na Q6600.

Śmigać śmigają, ale nie na PCI-e 1.1:

Jak widać na filmie chodzą na Pcie v.1.0. Ten Rx 470 też jest fajny.

Nie łudź się, 1.0/1.1 mają taką samą przepustowość.

Zwróciłeś uwagę JAK chodzą?

Primo RX 470 ma większy narzut na procek, a dwa w połowie gier masz karty bujajaće się na 50-60%, a w pozostałuch skoki od 0 do 100% obciążenia.

Tej Xenon jest wolny, jak trup. Bottleneck kalkulator pokazuje wynik 53, najwyzszy jaki kiedykolwiek widziałem :slight_smile: No i trochę samokrytyki, nawet mój stary A8-7600, syntetycznie 2x Twój Xenon, był momentami Bottleneckiem dla okrojonego RX 560 w noszych grach. :wink:

https://pc-builds.com/calculator/Xeon_X5470/Radeon_RX_470/0rz0Vof2/

Fajny kalkulator.Rozumiem,że czym mniej tym lepiej?

Tak, ale to jest orientacyjny wykres.
Wiele zależy od gry, może iść bardziej w procka lub CPU…

Nie patrz jednak na wykresy, pomysl na ile chcesz karty.
Jak na dłuższy czas nie chcesz wymiany PC, to nie kupij na zaś.