Wymiana podzespołów


(Fisherman13) #1

Mam drugi komputer 9 letni i chciałbym go trochę zmodernizować, aby dało się na nim pracować (głównie internet i programy biurowe). Chciałem dokupić 512 Ramu i wymienić procesor i kartę graficzną. Załączam screena ze specyfikacją: 95970bab7ecab713m.jpg

Po otwarciu obudowy przeczytałem, że pod tego celorna jest podstawka PGA370 i mam pytanie czy ten procesor będzie pasował pod tę podstawkę?? http://www.allegro.pl/item331003123_celeron_tualatin_1200_256_100_1_5v_f_vat_okazja_.html Czy jest może jakiś lepszy??


(Gen Salvador) #2

napisz do sprzedawcy pod jaki cocket jest ten intel, bo nie raczył tego zrobić na aukcji.

Do biura nie potrzeba zmieniać karty graficzne, RAM jak najbardziej.


(Fisherman13) #3

A w ogóle ta seria celeronów "tulipanów" pasuje pod PGA370??


(Gen Salvador) #4

Jak najbardziej, wygląda na to że pasuje tylko do Socket 370 :slight_smile:


(Michal Kolatek) #5

Zobacz jaką masz REV płyty (będzie podana między slotami PCI nazwy: REV, PCB, Ver, V)

Lista obsługiwanych przez model procesorów

Model: P6BAP-A+

Chipset:

Wersja PCB : V1.0

BIOS : 1.4a

http://www.ecs.com.tw/ECSWebSite/Suppor ... 9&LanID=16

Lista obsługiwanych przez model procesorów

Model: P6BAP-A+

Chipset:

Wersja PCB : V2.2

BIOS : 1.3a

http://www.ecs.com.tw/ECSWebSite/Suppor ... 9&LanID=16

Edycja

nic mocniejszego niż Intel Pentium !!

Za pewne ograniczenie chipsetu, u mnie na Via 133 też max to P3 EB 1GHz (rdzeń Coppermine).


(Gen Salvador) #6

(Michal Kolatek) #7

Mój model to płyta pod serwery, stacje robocze, do oc zbytnio się nie nadaje

http://www.anandtech.com/showdoc.aspx?i=1475&p=3

Dużo się nie podkręci, a przy oc rośnie prędkość magistrali PCI, osobiście nie chciał bym spalić dysku, kontrolera sata, grafy, tunera tv i płyty, ECS też pewnie nie ma blokad PCI /AGP, nigdy nie robili płyt pod oc, w manualu tego ecs jedyne możliwości przestawiania szyny to 66/100/133 (zworkami).


(Gen Salvador) #8

miałem kiedyś podobną płytę też od gigabyta, te same przełączniki, niestety każda zmiana od wyjściowej kończyła się zawieszką :stuck_out_tongue: i choć w biosie dało się swobodnie manewrować FSB to dopiero drut mode zdołał poskromić mojego bartka :slight_smile:


(Fisherman13) #9

A taki procesor będzie pasował?? Bo ja już się totalnie zgubiłem co będzie u mnie działać. http://www.allegro.pl/item337033730_najlepszy_tualatin_piii_s_1400mhz_wyprzedaz.html


(Michal Kolatek) #10

Przecież jest napisane, nie mówiąc o liście ze strony producenta.


(Fisherman13) #11

Kupiłem na allegro proceosr Celeron 1.0 Ghz Coppermine i dzisiaj go dostałem pocztą. I mam z nim taki problem włożyłem go elegenacko wszystko pasuje, ale jak podczas uruchamiania kompa pokazuje się tylko pulpit i klepsydra i jakby się zawieszał nie da się myszką w ogóle poruszać. Nie wiem co jest grane, myślałem, że coś z zasilaczem że jest za słaby, więc odpiąłem jeden napęd i stację dyskietek, ale nadal jest tak samo. Proszę o szybką odpowiedź.


(Technik Elektro) #12

a nasmarowałeś pastą termoprzewodzącą ?? wiatrak kręci ?? spróbuj w trybie awaryjnym odpalić...


(Fisherman13) #13

Wiatrak kręci pasta jest, i uruchomiłem kompa z trybie awaryjnym i działa normalnie, to znaczy uruchomił się tak jak powinien, więc co jest grane??


(Technik Elektro) #14

spróbuj z menu awaryjnego wybrać ostatnia znana dobra konfiguracja.


(Fisherman13) #15

Niestety wybrałem tę opcję, lecz po zatwierdzeniu jej mam cały czas czarny ekran i nic się nie dzieje. A tak w ogóle jak zrestartowałem kompa to się jakby szybciej zawieszał, teraz nawet nie doszło do wczytywania pulpity tylko na wczytywaniu samego windowsa, a po raz kolejny jak zresetowałem to się zawiesił po robieniu memory test. Dziwne

Edit:

Dokładnie ten procesor kupiłem:

http://www.allegro.pl/item337605593_celeron_1000_mhz_fsb_100_1_75v_coppermine.html


(Fisherman13) #16

Kombinowałem jeszcze z tym procesorem, ale nadal jest tak samo.


(Technik Elektro) #17

odeślij proca na gwarancji, może dostałeś wadliwą sztukę, lub przetestuj na innej płycie głównej.


(Fisherman13) #18

Ale jak się uruchamia komputer to normalnie mi się wyświetla, że "widzi" Intel Celeron 1000Mhz, więc wątpie by był wadliwy.


(Fisherman13) #19

Teraz komputer normalnie już działa :smiley: Lecz i tak jest z nim pewien problem, tak jak uruchomiłem sobie skaner antywirusowy w Avirze zaczął normalnie skanować, doszedł nawet do 75% ( jakieś pół godziny skanowania) i sie zawiesił nie można było nic zrobić tylko zresetować, podobnie było gdy włączyłem Heroes III to w czasie walki też się tak samo zawiesił. Nie wiem w czym tkwi problem.


(Fisherman13) #20

Czy ktoś mi pomoże?? Cały czas tak samo, ni z tego ni z owego się zawiesza. :frowning: