Wysoka temperatura procesora ;/


(Kobra10) #1

Witam Panowie.

Mam taka dość dziwną sprawę;/ Wlanczam dziś kompa, poszedłem gdzies, wracam a wentylator chodzi jak głupi, dotykam kompa od spodu, a on gorący ;/

sprawdziłem SpeedFan a tam na procku ponad 60 stopni ;/

i kolejny problem z tym związany wyskakuje mi dymek (to urządzenie może działać szybciej, bla bla bla) i przestają mi działać 2 z 4 portów USB ;

co to moze być??

dodam ze procka nie podkręcałem, poprostu go włączyłem i ERROR ;/ ;/

Pozdrawiam serdecznie

fa743ed1c2db8dc5m.jpg

fa743ed1c2db8dc5m.jpg

bf80131985f38e20m.jpg


(luger) #2

Celeron M 420, czyli chodzi o laptopa.

Ja mam starego lapka ARiSTO, na którym miałem Celerona 430 M 1,73GHz i on w spoczynku miał ok. 75 st. C więc nie wiem dlaczego uważasz , że ta temperatura 60 st. C jest wysoka. Wymieniłem w tym lapku procka na Pentium Dual Core T2080 2x1,75GHz i teraz ma taką temperaturę jak ten twój. Co do portów USB to nie wiem ale może nie masz USB 2.0 tylko 1.1


(Kobra10) #3

alez oczywiście ze mam 2.0

ce415220a8694929m.jpg

dlaczego uważam ze jest cos nie tak?? ponieważ wczesniej (czyli np wczoraj) wentylatorek nie działał mi cały czas + komp tak sie nie grzał od spodu

widze ze w poprzednim poscie nie dałem scrn z temperaturą ;/

ac6b3ea8a1264835m.jpg


(luger) #4

Ja też miałem takie komunikaty o USB kiedyś na stacjonarnym kompie, a USB 2.0 tam było. Do dzisiaj nie wiem o co chodziło. Jedyne co mi przychodzi do głowy to, że urządzenie nie obsługiwało USB 2.0 ale pewności nie mam. Teraz komp przeszedł całkowitą modernizację i ze starych podzespołów została tylko obudowa . Takich komunikatów już nie widuję.


(Kobra10) #5

wszystko działało przez rok bez stresu;/ zaczeło sie sypac odkąd zaczął sie grzac...... czyli od dzis...... pare godzin temu


(Mutant5) #6

Zmień pastę termo przewodzącą na procu, przeczyść chłodzenie :stuck_out_tongue:

Przeinstaluj sterowniki do chipsetu :smiley:


(luger) #7

W laptopach nie ma pasty termoprzewodzącej.

Mate121, jeżeli nie ma plomby gwarancyjnej to go rozkręć i wyczyść wiatraczek i wylot powietrza oraz ewentualne wloty powietrza (najczęściej na spodzie lapka).

Po roku bez czyszczenia to właśnie w tym tkwi problem na 90%.

Większość ludzi w ogóle nie czyści tych elementów w laptopach i często psują się przez to zaraz po zakończeniu gwarancji czyli najczęściej ok 2 lat.

W skrócie: bez czyszczenia laptop pociągnie góra 2 latka, a problemy zaczynają się po ok. roku.


(Jjoasz) #8

a co jest?

czesto w sumie nic, bo producent nalozyl gluta, albo najtanszy silikon...

d8f8c3af8645bf22m.jpg

8)


(luger) #9

To ci ktoś w tym lapku namieszał bo ja się jeszcze nie spotkałem z pastą w laptopie, a trochę ich już rozkręciłem.

Kupiłeś używanego laptopa?

Zaraz, chwila. Przyjrzałem się uważnie temu zdjęciu i to jest jakiś staroć chyba albo nie Intel. Mobilne intele w technologii core nie mają blaszki, tylko odsłonięty rdzeń.

tak to wygląda:

L_Intel-LF80538NE0251M%20%28SL8VZ%29.jpg

To jest właśnie CeleronM 420 1,6GHz


(Jjoasz) #10

nikt nie mieszal, po prostu laptop ma 5lat+ i cos, co kiedys bylo termopadem zamienilo sie w wegiel... nic dziwnego przy p4 3.0 (bez HT)

obecnie z ceramique smiga az milo i jest znacznie chlodniejszy i cichszy - to nie jedyny lap rozkrecony (pierwsze lepsze zdjecia wrzucilem) i zawsze cos tam bylo na procu 8)


(luger) #11

A no widzisz clockwork , 5 lat temu wszystko wyglądało inaczej. Teraz do mobilnych proców Intel core nie używa się pasty z tego co mi wiadomo. Ten Twój P4 jest chyba jeszcze do tego przylutowany do płyty gł. , co nie? :roll:


(Jjoasz) #12

a widzisz gdzies mobo? :smiley:

normalny socket 478 (133x23)

alez daja, jak sobie wyobrazasz oddawanie ciepla do radiatora?

moze termopad, jakas tasma lub pasta - jest na 100% 8)


(Mutant5) #13

Dziwne tata ma alienware m17x i tam pasta na quadzie była :stuck_out_tongue:

A jest to lapek i nie stary :stuck_out_tongue:


(luger) #14

Ja widocznie mam takiego pecha, że nigdy nie widziałem pasty w laptopie. :?