Wysokie pingi do przekaźnika

Witam, już od dłuższego czasu zauważyłem że co jakiś czas pingi do mojego przekaźnika są w granicach  300-3500ms.

Postanowiłem zgłosić ten problem do administratora mojej sieci, otrzymałem następującą odpowiedź “Za dużo pakietów masz mam 1200 psow na 500, zrób tak byś miał 400 na 200”. Do końca nie mam pojęcia o co mu chodziło… Dodam jeszcze, że w tym czasie kiedy te pingi są tak duże korzystam ze skype oraz TeamViewer, niekiedy nawet samego skype.

Dodam jeszcze, że to na pewno nie jest wina jakiegoś wirusa czy trojana, ponieważ mam zainstalowany program antywirusowy, komputer był skanowany. 

Sprzęt jakiego używam do łapania sygnału to: air Grid M2HP

Jeśli jest tu jakiś znawca sieci/administrator, to proszę o jakieś informacje jeśli wie o co chodzi.

Jak sprawdzasz ten ping do przekaźnika?

Skype wyłączaj jeśli z niego nie korzystasz, używa on łącza nawet gdy nie rozmawiasz.

Z tymi pakietami i “psami” nie wiadomo o co chodzi, ale bardzo możliwe że gość próbuje zwalić winę na ciebie - standard w przypadku małych dostawców.

Mój router(192.168.11.11) ----> przekaźnik(172.16.147.1) ----->idzie gdzieś tam dalej po przekaźnikach, aż do serwera -----> serwer(10.100.0.1)

Ja pinguję do przekaźnika, czyli 172.16.147.1

A tu strona główna w urządzeniu.

http://s20.postimg.org/xpd9sguwt/signal.png

Nie wiem co to są te psy, niech wyjaśni o co chodzi i niech Ci wytłumaczy jak masz zrobić te 400 na 200 czegoś.

Te przekaźniki to co to jest dla Ciebie? APeki, routery? Jeśli to są APeki, to prawdopodobnie oferuje Ci łącze, którego nie jest w stanie technicznie zapewnić, co jest normą u niektórych dostawców.

PS przy okazji, zmień WPA2-TKIP na WPA2-AES, TKIP można złamać.

Nie dałoby się jakoś samemu wybadać problemu? Na przekaźniku jest router MikroTik WebFig v5.21, a przypadkiem mam do niego dostęp.  :stuck_out_tongue:

Zalogowałem się na niego, sprawdziłem z niego ping do mnie (pingi nadal wysokie), a następnie ping do serwera (pingi w normie 5ms).

Do jakiego serwera? Jak masz dostęp to pokaż wyniki poniższych poleceń.

ip address print
ip route print
ip firewall nat print

Takie pytanie… gdzie mam wpisać te polecenia?

Bo pingi z przekaźnika sprawdzałem w zakładce Tools > Ping 

I postanowiłem sprowadzić i teraz. Jak widać ja sprawdzam w konsoli cmd ping do przekaźnika, a na przekaźniku(w przeglądarce) do serwera.

http://screenshu.com/static/uploads/temporary/h9/um/8e/px49ll.jpg

Zaloguj się przez SSH.