Wysokie temperatury po zmianie pasty termoprzewodzącej

Witam, ostatnio zmieniłem pastę termoprzewodzącą na moim q6600 3.2ghz z tej co się dostaje od silentium PC z chłodzeniem na
AAB Cooling i teraz temperatury w stresie dochodzą do 71’C

A nie mogłeś wymienić na jakąś lepszej jakości?

A ta jest dużo gorsza?

Ta pasta jest bo jest, ale dosyć kiepska. Sam kiedyś miałem i się zawiodłem.

A nie za dużo pasty dałeś ?

1 polubienie

Dużo gorsza od czego?

(wpis wycofany przez autora, zostanie automatycznie usunięty za 24 godziny, chyba że zostanie oflagowany)

71 stopni to wcale nie jest wysoka temperatura. Pod obciążeniem to nawet dosyć niska.

3 polubienia

Rozbierz chłodzenie i zobacz jak to będzie wyglądało, pewnie dałeś za mało pasty. Socket 775 ma to do siebie, że chłodzenie tam było dość oddalone od CPU zwłaszcza w przypadku stockowych coolerów i trzeba było dać ciut więcej pasty by był kontakt.

Jest też opcja, że dałeś za dużo pasty, ale w przypadku tego socketu jest to mało prawdopodobne. Tak czy siak rozebranie układu i zobaczenie co się z pastą dzieje powinno dać odpowiedź na pytanie czy dałeś odpowiednią ilość pasty.

Mogło też być tak, że przy instalacji radiatora odkleił się on i przez to teraz nie masz dobrego połączenia pomiędzy radiatorem a CPU.

Od siebie polecam pastę Arctic MX-4, chyba najlepszy stosunek ceny do jakości jaki jest dostępny na rynku w rozsądnych pieniądzach.

Też tak uważam. Mój niekręcony Q6600 z dziadowskim chłodzeniem by Dell Optiplex w stresie dobił do 67 stopni:

Przechwycenie%20obrazu%20ekranu_2018-12-14_10-14-02

1 polubienie

No właśnie nie wiem dałem ok 1 gram

Chyba jednak za dużo, nie wiem czy mogę ale z rozbieraniem chciałbym się wstrzymać bo za tydzień kupuję zalmana z3 plus i tak będe musiał wszystko przełożyć.

Pactum pt2

No to w takim razie nie ma problemu, tydzień z takimi temperaturami procek przeżyje tym bardziej, że rzadko kiedy zdarza się przez dłuższy czas obciążenie 100%. Dodatkowo temperatury nie są wysokie, Core 2 Quad się grzały, a ty masz jeszcze dodatkowo OC. Biorąc to wszystko pod uwagę temperatury są w górnej granicy normy.

Jak już robisz zakupy to dokup sobie też pastę o której wspomniałem, potrafi zbić temperaturę o kilka stopni, a nerki sprzedawać nie będziesz musiał, żeby za nią zapłacić :stuck_out_tongue:.

1 polubienie

I takie podejście do tematu mi się podoba, dzięki

Wrócę jeszcze do tej temperatury. Na początku napisałem, że zgadzam się z tym, iż 70 stopni nie powinno być problemem dla procesora. Zapewne jest to prawda dla większości procków na rynku, ale…

… zachęcony wpisem @anon7248146 z innego wątku sprawdziłem jaką graniczną temperaturę ma Q6600. I jest ona dość niska:

Tcase - B3=62.2°C; G0=71°C

Jeśli więc jest to rewizja B3, to 70 stopni jest problemem.

Jest to g0