Wysokie temperatury procesora


(Zarodatomasz) #1

Witam wszystkich.

Witam

Problem jak w temacie, procesor osiąga niewyobrażalną temperaturę podczas cichej pracy jak i podczas obciążenia. Ponadto, kiedy komputer pracuje na pełnych obrotach przez jakiś czas-mniej więcej od 4 do 5 godzin- a potem wyłączam wszystkie aplikacje pozostawiając go w spoczynku, słychać jakby syczenie, dźwięk taki jakby gorący metalowy pręt włożony do zimnej wody. Wydaje mi się, że to cewka albo coś, nie jestem pewien.

Komputer na początku sam się wyłączał od przegrzania. Sprawdzałem programem HWMonitor, i widać wyraźnie, że podczas cichej pracy osiąga 60 stopni, a podczas uruchomienia aplikacji wzrasta do 100, nawet trochę ponad. Zaniosłem do serwisu, i tam przez tydzień informatyk robił to i owo. Wyczyścił go ze zbędnego kurzu, dał nową pastę termoprzewodzącą, była nawet i opcja wymiany systemu chłodzenia.

Konserwacja sprzętu przebiegła pomyślnie. Co się jednak okazało-po tych praktykach procesor dalej osiągał wysokie temperatury. W takim wypadku serwisant nie zmienił systemu chłodzenia na nowe. Wmontował poprzedni system chłodzenia, twierdząc iż wina leży po stronie procka albo płyty głównej wysyłającej złe napięcie. Kiedy zapytałem o zasilacz, ten stwierdził że wszystko z nim w porządku... dziwne to dla mnie, bo inny informatyk rok temu mi powiedział, kiedy miałem ten sam problem, że zasilacz powoli dochodzi do końca żywota i daje mu maks pół roku-rok, ale żeby jak najdłużej. Trochę poczułem się jak małpa w zoo, nie wiem o co chodzi...

Dodam również, iż procesor ani inna część w moim komputerze przechodziła proces podkręcania. Nic nie było w tym względzie robione. Jak go dostałem, tak on pracował.

Pytanie moje brzmi: czego to może być przyczyna w końcu? Wadliwy zasilacz? Wyeksploatowany procesor? Problem Płyty głównej? Chciałbym znać odpowiedź.

Mój aktualny sprzęt to:

Płyta GIGABYTE AM2 M61PME-S2 VGA

Procesor AMD ATHLON64 AM2 X2 6000+ BOX

Pamięć DDR2 3GB 800 Mhz

grafika GIGABYTE Nvidia 9500 GT 512 mb

obudowa ATX 400W

Zasilacz iBox ATX 400W SFAN

dysk Samsung 500gb

poniżej też zamieszczam linki pomiaru temperatury, które zrobiłem za pomocą programu HWMonitor

https://imageshack.us/photo/my-images/1 ... uraii.jpg/

https://imageshack.us/photo/my-images/5 ... turai.jpg/

https://imageshack.us/photo/my-images/1 ... turaw.jpg/

oraz podaję linki do zdjęć wewnątrz mojego komputera, może to też coś da i pomoże rozwikłać tę zagadkę

https://imageshack.us/photo/my-images/4 ... 762gx.jpg/

https://imageshack.us/photo/my-images/5 ... 758ij.jpg/

https://imageshack.us/photo/my-images/4 ... 759yn.jpg/

Bardzo proszę o pomoc!


(luzik84) #2

Witam.

Zasilacz na pewno trzeba wymienić coś pokroju 450W.

Napięcia które daje zasilacz są za wysokie.

Zmieniłbym też kierunek nawiewu wiatraka , tego z tyłu obudowy. Powinien on wyciągać powietrze na zewnątrz.

Warto jeszcze sprawdzić temperatury w innym programie tak dla pewności "everest".

Pozdrawiam


(Mr Wasyl) #3

Jedynie co bym dodał do tego co kolega wyżej napisał - zmień na markowy zasilacz, iBox to dosyć marne zasilacze. Osobiście bym doradzał nawet i 500/550.


(Zarodatomasz) #4

Zobaczę, co da się zrobić w tej sprawie. Ale z chęcią liczę na więcej opcji, w końcu może to być różnie.