czyściłem z plików wszystko usuwałem może coś usunąłem potrzebnego przypadkiem?
A jakiego programu używałeś, czy robiłeś to ręcznie?
Usuwałeś pliki systemowe czy tylko własne dokumenty itp?
W ustawieniach -> Aktualizacja i Zabezpieczenia -> Rozwiązywanie Problemów -> Wyszukiwanie i indeksowanie - uruchom to i sprawdź czy pomogło
http://pcfaq.pl/windows/naprawa-indeksowania-plikow-w-windowsie/ - jakby automatyczna naprawa i sfc nie naprawiło, może ruszy.
ręcznie
ale ja mam windows po innym języku
- Możesz doinstalować polski pakiet językowych, chyba nawet wersje Home można na 10 legalnie tak spolszczyć z kafelkowych Ustawień - trochę może potrwać pobieranie języka i pewnie wymagany jest restart systemu.
- Możesz na oko klikać w odpowiadające opcje w twoim języku.
- Jak już mam coś tłumaczyć to wolę wiedzieć na jaki język, by się nie okazało, że potrzebujesz po niderlandzku lub wietnamsku a ja wklejam angielskie skrócenie instrukcji.
tak tylko jak chce pobrać paczke językową to nie ma tej opcji
Jaki język i jak zakończyły się te kroki:
właśnie nie mam tej opcji w ustawieniach to rozwiązywanie problemów może to dlatego że mam jakiegoś starego win 10
https://support.microsoft.com/pl-pl/help/4028430/windows-10-use-a-fix-it-tool - link na tej stronie ich nie otwiera?
Plikami bat spróbuj naprawić indeksowanie, raczej bariera językowa ich nie dotyczy:
-
@echo off net stop wsearch del "%ProgramData%\Microsoft\Search\Data\Applications\Windows\Windows.edb" :wsearch net start wsearch IF NOT %ERRORLEVEL%==0 (goto :wsearch) ELSE goto :END :END
-
@echo off net stop wsearch REG ADD "HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Windows Search" /v SetupCompletedSuccessfully /t REG_DWORD /d 0 /f del "%ProgramData%\Microsoft\Search\Data\Applications\Windows\Windows.edb" :wsearch net start wsearch IF NOT %ERRORLEVEL%==0 (goto :wsearch) ELSE goto :END :END
PS. Jak się da to odpowiadaj w jednym poście by się nie przyblokowała dzisiaj opcja odpowiadania po przekroczeniu limitu 20 (zostało jakieś 14 do osiągnięcia).
odpaliłem jako administrator nie działa
masz więcej pomysłów?
Mogę napisać jak to znaleźć po szwedzku:
-
wciskamy kombinacje klawiszów Windows + R
-
do okienka “Kör” wpisujemy polecenie control
-
z okna panelu sterowania wybieramy polu Vissa efter opcje Stora ikoner
-
potem wybieramy z listy Indexeringsalternativ
-
potem w programie klikamy w programie w
Avancerat (środkowy przycisk u dołu okna)
-
tam możemy odznaczyć w zakładce Filtyper (druga) zbędne indeksowane typy plików.
-
qracając do zakładki Indexinställningar (pierwsza) możemy odbudować indeks
-
qystarczy kliknąć w przycisk Återskapa (drugie pole w pierwszej zakładce)
-
okienko które wyskoczy informuje o tym, że odbudowywanie może potrwać i wyniki do czasu zakończenia mogą się nie wyświetlać.
-
pod przyciskiem może znajdować się link Felsök sköning och indexering i on powinien włączać opcje wykrywania problemu z wyszukiwaniem i indeksowaniem.
-
jakby narzędzie nie wykryło uszkodzeń to opcje proponowanej naprawy brzmią tak:
- po kliknięciu większe i czytelniejsze
Jeszcze można by szwedzką Cortanę w Powershell naprawić:
Get-AppxPackage Microsoft.Windows.Cortana | Foreach {Add-AppxPackage -DisableDevelopmentMode -Register "$($_.InstallLocation)\AppXManifest.xml"}
Polecenie do Powershell wklejasz prawym przyciskiem myszy i zatwierdzasz enterem.
Błąd o nieprawidłowych uprawnieniach w katalogu Windows Search …
Może jeszcze spróbujmy naprawy aplikacji kafelkowych / menu start:
Do okna powershell uruchomionego jako administrator wklej:
Get-AppXPackage -AllUsers | Foreach {Add-AppxPackage -DisableDevelopmentMode -Register "$($_.InstallLocation)\AppXManifest.xml"}
Po naprawie uruchom ponownie system i sprawdź czy może się naprawiło.
teraz to się start i szukaj nie otwiera
Radzę wykonać to:
Pobierz to Microsoft’owe narzędzie (ENG) i przeskanuj komputer:
http://www.majorgeeks.com/files/details/windows_software_repair_tool.html 1
Uruchom normalnie, zaznacz odpowiednią kratkę > Next.
“Po drodze” zamknij Sklep, który powinien sam się otworzyć.
Przy 50% nastąpi Pauza, więc wykonaj polecenie programu jakie się pojawi i zrestartuj komputer.
Potem znowu zaznacz kratkę przy pojawiającej się dacie i Next do następnego restartu.
Całość procedury - jeśli system nie jest “skopany” - trwa około 10 minut.
dziękuje za pomoc pomogło
Cieszę się!
Na przyszłość, gdyby ta procedura nie pomogła, to ostatnim - jaki znam i stosuję - sposobem naprawczym Win10 jest pobranie: https://www.dobreprogramy.pl/Ultimate-Windows-Tweaker-dla-Windows-10,Program,Windows,82295.html
Po uruchomieniu, w głównym oknie wybierz kolejno dwie zaznaczone na obrazku pozycje.
Można oba te sposoby - ten sprzed 23 minut i powyższy - spokojnie stosować nawet na sprawnym systemie. Po prostu dla celów kontrolnych.