X64 nie instaluje się


(Slawomir Guzik) #1

chciałem zainstalować 64bit wersję win7 ale niestety ciągle mam ten sam błąd.

Próbowałem już na trzech różnych dyskach. Myślałem, że jak kupię nowy wreszcie pójdzie ale niestety to samo. Instalowałem z 5 różnych obrazów i nic nie pomogło. Próbowałem instalować ze specjalnie przygotowanego pendrive ale nie poszło.

Odłączałem tez wszystkie zbędne urządzenia, nawet kartę graficzną, oraz próbowałem wgrać dodatkowe sterowniki kiedy pojawiał się błąd, wszystko na próżno.

Opiszę poniżej możliwie dokładnie komunikat, który się pojawia po naciśnięciu przycisku "Install":

No i co o tym sądzicie? Co to za błąd i czy ktoś poradził sobie z nim? Sprzęt jak w podpisie.

Dla odmiany wszystkie wersje 32 bit latają bez zająknięcia. Mogę jeszcze przetestować ubuntu 9 x64.


(kazek31) #2

A jaki masz konkretnie procesor ? Bo z tego co pisze wychodzi na to że procesor który masz lub bios tej płyty nie obsługuje potoków 64 bitowych.


(Slawomir Guzik) #3

AMD x2 4850e. Jak najbardziej obsługuje 64 instrukcje. Chyba, że czegoś nie wiem?


(kazek31) #4

To ewentualnie jeszcze problem może leżeć w biosie płyty głównej miałem coś podobnego jakiś czas temu dopiero po sfleszowaniu biosa mogłem zainstalować system a z tego co u ciebie pisze twój w7 nie posiada odpowiednich sterowników do obsługi płyty głównej tj; chipseta i jeszcze paru innych części a procesora się czepiłem bo nie napisałeś przedtem jaki masz a na stronie pisze tak Obsługiwane procesory

WSZYSTKIE PROCESORY AMD AM2/AM2+/AM3+. A to nic mi nie mówi.

Jeżeli to jest nowa wersja płyty głównej to będziesz musiał poczekać z 6 miesięcy na nowszą wersje biosu.


(Slawomir Guzik) #5

Czyli co, update biosu i kolejna próba? :slight_smile: Spróbuję.

Akurat wczoraj wypuścili paczkę :slight_smile:

, fart bo wcześniejsza była ze stycznia i ją mam.


(Sumowski) #6

Jak masz ustawiony dysk w trybie AHCI/Raid (a nie SATA2) to musisz wgrać sterownik 64bitowy, inaczej system się nie zainstaluje. Przecież to jest tam napisane...

A required CD/DVD drive device driver is missing.

Pobierz sterownik AHCI/Raid do swojej płyty głównej dla systemów 64bit, może być dla Vista x64 i załaduj go w instalatorze.

Przykładowo najnowszy sterownik dla mojej płyty ASUS z układem Intela nazywa się: Intel Raid driver V8.7.0.1007(WHQL). Bez niego system się NIE zainstaluje.

Ewentualnie możesz przestawić w BIOSie na SATA2 ale obniżysz sobie trochę wydajność.


(Slawomir Guzik) #7

Upgrade biosu nie pomógł. Co do tych dysków w AHCI to nie czaję? Może o to chodzi? Ale ja cokolwiek przełączę w tym menu to się nie uruchamia.

To pożyczyłem z manuala ale mam takie samo tylko dla dwóch dysków sATA.

Poniżej pole wyboru w mojej płycie dla opcji o których mówił @stranded

Co wybrać? Dodam, że skoro nie mam RAID a AHCI nie chciało mi się włączyć to chyba tylko native IDE???

-- Dodane 24.06.2009 (Śr) 8:42 --

Odkryłem coś dziwnego. Otóż wypaliłem wersję 32bit RC (wcześniej zawsze instalowałem 7000 beta). No i ta dobrze wypalona 7100 RC x86 zachowała się dokładnie tak samo, jak poprzednio x64.

Doszedłem do wniosku, że problem jest nie w 64 bit ale w buildach powyżej 7000 i mojej konfiguracji. Coś spaprali.

Co ciekawe 7100 RC 32bit instalowała się z dysku wirtualnego zamontowanego w 7 7000 32 bit ale nie jako upgrade, tylko jako nowa instalacja i tak mam to teraz zrobione.

Ciekaw jestem finalnej wersji bo chciał bym zainstalować docelowo 7 premium x64, ale nie wiem, czy wersja finalna także będzie robić problem przy instalacji.

Mam pewien pomysł, zainstalować tymczasowo 7000 x64 i tak samo jak instalowałem na 32 bit zainstalować na niej 7100 RC x64.

Tak szło z 32 bit więc może teraz także pójdzie.