XGL i wielki problem


(Woocash304) #1

Witam!

Od dłuższego czasu chciałem miec XGL'a na mojej maszynie, tak więc go zainstalowałem go. Pojawił się pierwszy problem: nie działanie skrótów klawaiszowych, mogłem bez tego przeżyć, tak więc wziąłem się za instalkę jakis tematów, zainstalowałem cgwd

sudo apt-get install cgwd

i pobrałem motyw z gnome-look.org wchodze w CGWD themer i dodaje ten motyw, nic się nie dzieje, tak więc robię Ctrl+Alt+Backspace, loguje się i odpalam XGL'a startcompiz'em i tu pojawia się kłopot, skróty wróciły, ale jest wiele innych problemów:

-obojętnie na którym pulpicie kiedy cos zaznaczam to robi mi się z tego screenshot

-nie widzę ramek okna, czyli tego czym ma się zajmowac compiz

-nic się nie uruchamia: skróty do lokalizacji, aplikacje, nawet pasek ubuntu, poprostu na niego klikam i nic

Dodam, że przy wyłączonym XGL'u wszystko działa jak najbardziej poprawnie.

Prosze o pomoc bo juz nie wiem co robić !!


(nero) #2

witam

Przy ostatniej instalacji (a kilka razy instalowałem) XGLa miałem podobny problem. Winne są źle ustawione skróty klawiszowe, tzn przycisk Winkey jest tak jakby ciągle wciśnięty. Dlatego nie możesz nic wybrać myszką (przytrzymaj ctrl w czasie klikania). Naprawić można to przez zmianę ustawień compiza - narzędzia systemowe > edytor konfiguracji > apps >compiz > plugins > shreenshot (musisz zmienić winkey na jakiś inny lub poprostu wyłączyć tę opcję)

a co do obramowań to skrypt startowy powinien wyglądać mniej więcej tak:

niestety w większości poradników zamiast cgwd jest podane gnome-window-decorator.

Po tych zabiegach powinno wszystko działać :slight_smile:


(Woocash304) #3

ok, najwazniejszy problem odszedł w zapomnienie (screenshoty), ale nie wiem co mam zrobic z tym skryptem startwoym, czy mam napisać nowy, czy wyedytować tamty (nie pamietam gdzie jest)

PS: XGLa instalowałem przez poradnik na blogu Sz.P d4r3k http://d4r3k.jogger.pl/2006/08/20/xgl-compiz-na-gnome-dla-kart-nvidia/

Złączono Posta : 30.08.2006 (Sro) 19:21

jeśli chodzi o skrypt /usr/bin/startcompiz to wygląda on tak:

#!/bin/sh

killall gnome-window-decorator

wait

gnome-window-decorator &

compiz --replace gconf &

(nero) #4

Wyedytuj go poprostu :slight_smile:

Spróbuj zamienić "gnome-window-decorator" na "cgwd"

albo zahaszuj wszystko i wklej:

z tym powinny również działać polskie znaki

edit

w sumei to teraz zobaczyłem, że już masz dodaną tą ostatnią linijke

(cytat z poradnika według którek instalowałeś):

więc nei musisz jej dodawać zmień poprostu "gnome-.." na "cgwd"


(Woocash304) #5

oki, zmieniłem, ale to chyba nic nie pomogło, zainstalowałem temat w CGWD ale on nie działa :oops:


(nero) #6

hmm dziwna sprawa u mnie za każdym razem działało po zmianie tak jak opisałem :confused:

ale w jakim sensie nie działa u Ciebie?

tzn. w ogóle nie ma obramowań czy poprostu nei chcą się zmienić?

zresetowałeś iksy po tej zmianie skryptu?


(Woocash304) #7

tak, server X resetowałem po każdej zmianie

kiedy mam juz włączone XGL wchodzę w CGWD themer wybieram styl i... i nic

po resecie to tez nic nie daje, a jak to jest u Ciebie??


(nero) #8

poprostu klikam dwa razy w wybrany temat i jest :slight_smile:

nic nie trzeba więcej robić

ale jeśli u Ciebie są stare obramowania (z gnome dekoratora) to coś jest nie tak, u mnie jak nie miałem zainstalowanych żadnych tematów do compiza to okna nie miały w ogóle żadnych obramowań :confused:

wklej jeszcze raz ten skrypt w nowej wersji jak możesz


(Woocash304) #9
#!/bin/sh

killall cgwd

wait

gnome-window-decorator &

compiz --replace gconf &

tak wygląda skrypt,

a tak wyglądają okna


(nero) #10

namieszałeś :slight_smile:

zrób tak:


(Woocash304) #11

miałes rację :respect: naprawde wielkie dzieki