XP Pro nie wykrywa urządzeń dźwiękowych (ani grafiki)


(Piotr Kater) #1

Witam,

  1. Mój problem polega na tym, że po formacie dysku i zainstalowaniu XP Pro system nie widzi w moim kompie (stacjonarny) urządzeń dźwiękowych. W Informacjach o systemie w składnikach->urządzeniach dźwiękowych jest po prawej stronie pusto, nic nie wykrywa i nie widzi. Nie wiem co tam siedzi, więc nie wiem jakie stery ściągać.

  2. Druga sprawa polega na tym, że system zainstalował jakąś domyślną grafikę i domyślny monitor - efekt jest taki, że grafika, odświerzanie i parametry są do bani, nie mogę nawet zmienić odświerzania itd. Nie wiem jaką mam kartę graficzną, wiem jedynie, że monitor to Philips CRT model 107B10/00 - ściągnąłem sterowniki ze strony Philipsa (http://www.p4c.philips.com/cgi-bin/dcbi ... k_Software), ale nie daje się to zainstalować. Ściągam, uruchamiam, niby coś się dzieje, ale później nic to nie pomaga, Win też w tym nie widzi żadnego pliku, który mógłby być sterownikiem.

Będę wdzięczny za pomoc i wszelkie rady.

Pozdrawiam,

P.


(Seba86mu) #2

Pobierz program Everest Ultimate Edition.

Otwórz program -> Komputer -> Podsumowanie -> spisz informacje z pozycji:

-> Nazwa płyty głównej

-> Mikroukład płyty głównej

-> Multimedia (karta dźwiękowa)

-> Ekran (karta wideo)


(Molesinski) #3

Kartę graficzną można tez optycznie rozpoznać , otworzyć obudowę Ile latek ma ten komputer


(Piotr Kater) #4

1) nazwa płyty głównej: FUJITSU SIEMENS D1381

2) mikroukład płyty głównej: Intel Brookdale-G i845G

3) multimedia (karta dźwiękowa): Analog Devices AD1981 @ Intel 82801DB ICH4 - AC'97 Audio Controller [A-1]

4) ekran (karta wideo - PCI / AGP): Intel Extreme Graphics

Będę bardzo wdzięczny za pomoc i linki do sterowników.

P.


(Seba86mu) #5

ktr , najpierw zainstaluj ten sterownik do chipsetu płyty głównej.

Po zakończeniu instalacji uruchom ponownie komputer.

Następnie zainstaluj ten sterownik do karty dźwiękowej.

Po zakończeniu instalacji uruchom ponownie komputer.

Następnie zainstaluj ten sterownik do karty graficznej.

Po zakończeniu instalacji uruchom ponownie komputer.

Przed pobraniem każdego sterownika zaznacz "ptaszka" przy " I accept the license conditions", a nastepnie kliknij na przycisku "Download software"

Na końcu zainstaluj najnowsze biblioteki DirectX 9.0c (Instrukcja instalacji bibliotek DirectX 9.0c).


(Piotr Kater) #6

wielkie dzięki seba86mu , pomogło i wszystko działa już OK:) Ba, nawet zainstalowałem na koniec SP3.

Jedna mała wątpliwość odnośnie instalacji płyty głównej - po rozpakowaniu były dwa pliki:

a) infinst_autol.exe

b) infinst_enu.exe.

i wybrałem ten drugi (punkt b). Wygląda na to, że wszystko jest ok.

Jak patrzę w Panelu Sterowania w menedżerze urządzeń to został tylko jeden "żółty wykrzyknik" - karta Ethernet. Rozumiem, że mam spisać z Everesta? Za godzinę - dwie wkleję info.


(Seba86mu) #7

Bez różnicy, który byś wybrał.

Zainstaluj ten sterownik, a jak wykrzyknik nie zniknie, to dodatkowo ten sterownik.


(Piotr Kater) #8

OK, thx - spróbuję tak zrobić i napiszę, co z tego wyszło:) Dziś lub jutro.

Ściągnąłem te sterowniki, ale w przypadku pierwszego z nich to po rozpakowaniu, w folderze "WS03XP32" jedynym plikiem *.exe jest plik "PROUnstl.exe" - jest to Uninstaller, a nie Instalator? Inne foldery "WIN2K" i "WIN_98ME" mnie nie interesują.


(Seba86mu) #9

Sterownik do karty sieciowej musisz zainstalować przez Menadżer Urządzeń klikając na nieznanym urządzeniu (z wykrzyknikiem) i wybierając opcję "Aktualizuj sterownik". Przeklikaj okna, aż dojdziesz do momentu, gdzie ręcznie wskażesz plik z rozszerzeniem .inf z folderu "Win2k".


(Piotr Kater) #10

WIN2k? A nie WS03XP32? Ja mam na pokładzie Win XP Pro SP3.


(Seba86mu) #11

Przepraszam, masz rację. Z folderu WS03XP32.


(Piotr Kater) #12

Wystarczyło zainstalować ten pierwszy sterownik (z własciwego folderu) i wszystko jest OK, "wykrzynik" zniknął:slight_smile:

Wielkie dzięki!


(Yunak350) #13

Też mam podobny problem prosze o sterowniki:

Nazwa płyty głównej: IBM ThinkPad T40

Mikroukład płyty głównej:Intel Odem i855PM

Multimedia (karta dźwiękowa):Analog Devices AD1981B(L) @ Intel 82801DBM ICH4 -M- AC'97 Audio Controller [A-1]

Ekran(karta wideo):ATI MOBILITY RADEON 7500 (32mb)

Jak bym mógł prosić to też od razu link do pobrania bo męczę się z tym od 2 dni! !!


(Seba86mu) #14

raduke , najpierw zainstaluj ten sterownik do chipsetu płyty głównej.

Po zakończeniu instalacji uruchom ponownie komputer.

Następnie zainstaluj ten sterownik do karty dźwiękowej.

Po zakończeniu instalacji uruchom ponownie komputer.

Następnie zainstaluj ten sterownik do karty graficznej.

Po zakończeniu instalacji uruchom ponownie komputer.


(Yunak350) #15

dzieki bardzo wzystko gra:):slight_smile: Nie ma to jak fachowa pomoc:):slight_smile:


(Michal Baranowski7) #16

witam mam taki problem : pewnego dnia wlaczylem komputer a gdy chcialem odtworzyc muzyke ba Youtube to nie bylo glosu

sprawdzalem w kablach wszystko ok , w pasku zadan nie bylo tego glosniczka nie moglem ustawic glosu a gdy weszelm w panel sterowania i chcialem wlaczyc Regulacje glosnosci to wyskoczyl napis :

( nie ma dostepnych aktywnych urzedzen miksujacych. aby zainstalowac urzadzenia miksujace , przejdz do panelu sterowania , kliknij ikone dodaj sprzet . gdy to zrobilem pisalo ze jest brak urzadzenia .