Proszę o pomoc w usunięciu Yoursites123, nuesearch, piesearch które zajęły moje przeglądarki. Korzystam z Chrome i Opera, a te strony pojawiają się automatycznie jako startowe. Nie mogę ich samodzielnie usunąć, w ustawieniach widnieje, że nie mam prawa administratora np.w Chrome.
Dodatkowo wyszukując strony z artykułami, strony handlowe, od kilku tygodni pojawiają się wokół stron oferty wyświetlane przez Greatdeals, a na górze witryny wyskakuje odnośnik Jollywallet, które zasłaniają część strony i strasznie spowalniają prace komputera. Chce się tego skutecznie pozbyć.
Jeśli są dodatkowe malware o których nie wiem, a które będą widniały w raporcie to prosiłbym o pomoc w ich usunięciu.
W panelu sterowania odinstaluj YAC(Yet Another Cleaner!)
Pobierz i uruchom AdwCleaner Kliknij Skanuj (Scan) i później Oczyść (Clean).
Kliknij Skanuj (Scan) i pokaż nowy raport FRST i Addition .
Niestety muszę ponownie wkleić nowe logi, robiłem dziś skanowanie AdwCleanerem, wykazało 4 zagrożenia, po oczyszczeniu i ponownym skanowaniu pozostaje jedno w przeglądarce - Neusearch, które nie chce się usunąć.
Dodaje aktualne logi, prosiłbym o skrypt w odniesieniu do poniższych raportów.
Problem dalej występuje, tzn. po uruchomieniu chrome włącza się ourstartpage, na stronach sklepów znów pojawia się zakładka u góry Jollywallet oraz oferty reklamowe Greatdeals.
Robiłem skanowanie AdwCleanerem i pokazuje jedno zagrożenie - nuesearch, które nie daje się usunąć tym programem.
Chrome odinstalowałem za pomocą Geek’a i ponownie zainstalowałem. Zrobiłem dodatkowo skanowanie AdwCleanerem, w tej chwili pokazuje zero zagrożeń. Wygląda jakby nie było już nuesearch ani dodatków reklamowych. Chrome działa bez zarzutu, mogę już normalnie wyszukiwać.
Pozostała tylko jedna niewiadoma, zaraz po usunięciu chrome poprzez Geek’a, na pulpicie i pasku zadań pozostała ikona, poprzez którą wcześniej uruchamiałem przeglądarkę. Obecnie mam dwie ikony pod nazwą google chrome, jedna wygląda normalnie(nowo zainstalowana) druga od ourstartpage wygląda jak ikona od notatnika na pulpicie. Widzę, że mogę znowu włączyć ourstartpage, on niestety nie został usunięty. Mogę odpiąć od pasku zadań i usunąć ikonę z pulpitu, ale domyślam się, że to nic nie zmieni. Czy można się tego skutecznie pozbyć z dysku ?