Za długi ciąg znaków!


(Sikora507) #1

witam

mam problem ze zbyt długim ciągiem znaków nie oddzielonych spacją

stworzyłem sobie w php księgę gości i jak ktoś wpisze coś takiego np:

"bardzodługiwpisktóryniemieścisięnaszerokoscistronyiniematutajzadnejspacji" to strona zaczyna się rozciągać w poziomie i wszystko sie knoci :stuck_out_tongue:

jak sobie z tym poradzić?


(L337 Crew) #2
function wordlength($txt, $limit)

{

   $words = explode(' ', $txt);


   foreach($words as $v)

   {

       if(strlen($v) > $limit)

       {

           return false;

       }

   }


   return true;

}


$tresc = "bardzodługiwpisktóryniemieścisięnaszerokoscistronyiniematutajzadnejspacji";


if(!wordlength($tresc, 15))

{

   die("
Jedno ze słów wprowadzonych przez Ciebie jest zbyt długie.
Wróć i popraw treść !");

}




?>

(Airborn) #3

możesz to kontrolować przy wyświetlaniu, tam gdzie się pojawia wynik dajesz diva (divem obejmujesz całą treść wpisu) i do tego poczytać musisz o overflown


(Kubarek) #4

L337 Crew - a jeśli ktoś będzie chciał dać linka do jakiejś stronki ? :stuck_out_tongue:

wiem, że można użyć np. tiny.pl, albo dodać jakieś pole w formularzu do podawania stron, ale trzeba brać pod uwagę wszelkie możliwości

dlatego overflow zaproponowany przez Airborna będzie lepszym rozwiązaniem :wink:

np, w stylach css:

.pole { 

 width: 200px;

 overflow: auto; /* ustawi automatyczne włączanie suwaków */

 ...

}

(L337 Crew) #5

w księdze gości ? :? (w treści wpisu ?)

Jak już, to powinno być pole na adres www ;]

Zzresztą długość wyrazu można dowolnie zmodyfikować - ja ustawiłem na 15 znaków .

A zobacz - zezwoliłbyś by każdy wpis wyglądał w ten sposób:

"cześć, fajna stronka .

http://adresmojejstrony.pl"


"nice,

regards http://adressajtu.pl"


super, odwiedź moją:

http://adresstrony.pl || http://adresstrony.pl ||http://adresstrony.pl

http://adresstrony.pl

http://adresstrony.pl


nieładne to chyba :stuck_out_tongue:

To już wtedy lepiej zrobić pole, w którym drobną czcionką będzie wypisany adres(link) .

data: 21.01.2007; 22:23,

autor: jatoniety, www: http://dobreprogramy.pl ;

treść wpisu:

"Witaj,

widać, że napracowałeś się nad stroną .

Bardzo podoba mi się skrypt galerii napisany na Ajaxie.

Pozdrawiam "


widać różnicę ? :mrgreen:


(Sikora507) #6

można by coś dokładniej o tym overflow??

adres księgi gości:

http://www.turtles.yoyo.pl/index.php?pokaz=ksiega

A oto część skryptu księgi gości która odpowiada za wyświetlanie wpisów:

: : księga gości : :
<?php $result = mysql_query('SELECT id FROM ksiega WHERE 1'); $wynik = mysql_num_rows($result); if($wynik<1){ ?>Nie ma jeszcze żadnych wpisów <?php } // wyświetlam zawartość księgi gości jeżeli jest 1 lub więcej wpisów - - - - - - - else { $result = mysql_query ('SELECT * FROM ksiega ORDER BY id DESC'); while ($row = mysql_fetch_array($result)) { echo('

| '.$row['tresc'].' |
| Dodał: '.$row['autor'].' '); if(strlen($row['gg'])>3) { echo(' '.$row['gg'].' | '.date("d.m.Y",$row['data']).' |