Zacięty komputer przy testach bios

Po włączeniu komputera nie uruchamia się monitor diody cały czas świecą i nie ma żadnej reakcji tzn. Nic się nie wyświetla, ani nie pipie. Spróbowałem wyciągnąć bateryjkę i odłączyć komputer z prądu na jakiś czas aby zresetować bios, ale to nic nie dało. Przed tą awarią zmieniałem w biosie pamięć graficzną i przez przypadek ustawiłem pamięć na większą niż karta ma w rzeczywistości.

Może mi ktoś powiedzieć jak w takiej sytuacji cofnąć to ustawienie.

? Napisz konkretnie co robiłeś?

• wymiana pamięci operacyjnej

• wymiana karty grafiki

• inne, bo z Twojego postu nic nie wynika.

Reset biosu baterią:

• komp odłączony od zasilania 230 V

• wyjmij baterię na min 10 minut, sprawdź ją ma mieć powyżej 3V lub załóż nową

• jeśli coś zmieniałeś w biosie, wszystko wróci do ustawień domyślnych.

• rozumiem, że masz TYLKO zintegrowaną kartę grafiki?, jak masz osobną kartę grafiki monitor ma być podłączony do niej,a NIE do zintegrowanej.

• po ustawieniu biosu, bios zapisz Save.

• może przewód monitora, monitor uszkodzony sprawdź.

W komputerze praktycznie nic nie wymieniałem tylko na [początku miałem problem z bootowaniem i szukałem w biosie ustawien i przyokazji zauważyłem, że pamięć karty graficznej ( nie zintegrowanej) jest ustawiona na 128 MB a ja mam 256 mb na karcie graficznej tylkio, że mi sdię ustawiło 512 mb. Komputer wyłączyłem z prądu, wyjąłem bateryjkę, kabel jest sprawny, bo przed zmianą tego ustawienia obraz na monitorze miałem. Taki reset nie zadziałał

Czy teraz po resecie biosu musiałeś ustawiać datę i godzinę w biosie?

Ta zmiana opcji na 512 nie powinna wpłynąć na pracę kompa.

Jak masz zintegrowaną kartę grafiki, wyjmij PCIE, podłącz kabel monitora do zintegrowanej i zobacz.

Po restarcie biose dalej nie mam obrazu na monitorze. Karty zintegrowanej w ogóle nie mam. Zmieniałem jeszcze parę innych opcji, ale one nie mogły spowodować takiej sytuacji

Zadałem pytanie?

Ale jak miałem ustawić datę w biosie skoro NIE MAM OBRAZU NA MONITORZE! !!

To jak zrobiłeś reset biosu? Bateria ma powyżej 3V lub załóż nową. Na założonej baterii, zrób reset biosu zworką, może trzeba ją pobudzić prądem. Opis w instrukcji płyty.

Monitor sprawny?

Sprawdź na innej karcie grafiki?

Zasilacz

Inne

Według twoich porad

Monitor jest sprawny

Karta graficzna też jest sprawna, zasilacz też skoro diody w kompie świecą

Jeszcze dodam, że po wyciągnięciu ramu komputer powinien pikać, a tego nie robi

Przeczytaj co napisałem.

I to, że diody świecą, wcale nie znaczy, że zasilacz sprawny?

No to :

• płyta główna

• pamięć

Może potrzebna tylko konserwacja, coś nie styka.

Może być wszystko.

JA praktycznie wszystkie styki sprawdziłem, jeszcze tylko zasilacz sprawdzę, zauważyłem tylko, że jeden slot mam wyrwany, ale drugi sprawny

To może płyta do wymiany. Wszystko masz napisane.

Ale drugi slot mam sprawny i powinno wszystko działać