Zacinają się filmy na YT, problem z pobieraniem plików, ogólnie zacinka internetu


(Mafiu Mafiu) #1

Witam serdecznie :slight_smile:

Widziałem już podobne tematy z podobnymi problemami ale nigdzie nie znalazłem konkretnego rozwiązania na mój problem.

Mianowicie filmiki na YT zacinają się, w różnych momentach- raz po 14s raz w połowie filmiku raz wogóle, a gdy już się zatną to mogę czekać cały dzień i nic to nie zmieni. Niektóre strony ładują się do połowy i stają podobnie jak filmiki. Pobierane piki również zacinają się w 99% i koniec - jakie by to pliki nie były.

 

Filmiki: sprawdzałem na każdej stronie (nawet pornole) i w kilku przeglądarkach (chrome, explorel, firefox), wszędzie się zacinają - poza explorelem (szok) ale i tak działają tylko na niskich rozdzielczościach. Do tej pory wszystko działało jak należy na najwyższych rozdzielczochciach - zero zacinek czy innych problemów.

 

Pobierane pliki: probowałem przeintalować flash player'a, firefora i chroma, udało mi się po kilku próbach zainstalować na nowo chroma i firefoxa, flash player zacina się na 10% i wyskakuje bład (utrata połączenia), chciałem ściągnąc ccleaner'a ale to też się nie udaje.

 

Ładowanie stron: przypomina to ściąganie plików np. pojawia się kilka obrazków ze strony, charakterystyczne dla niej kolory, zacina się i ładuje w nieskończoność.

 

Jestem kompletnym komputerowym laikiem dlatego boję się ściągać co kolwiek obcego na mój komputer - z tego względu wszelkie gry i większość programów kupuje - oryginalne, w pudełku z instrukcją itd, itp, więc to raczej nie problem związany z internetowymi śmieciami, nie korzystam z torentow, nie ściagam muzyki, gier, jedynie programy tj, ziprar i revo uninstaller - koniec

Komputer ma pare miesięcy- internet mam aż zanadto dobry - nie wierzę, że to wina słabego sprzętu, zwłaszcza, że do tej pory wszystko działało jak trzeba- problem pojawił się z dnia na dzień.

 

Podkreślam, że jestem laikiem komputerowym, ale będę czytał internety, żeby zrozumieć wasze rady, mimo to proszę w miare łopatologiczne wytłumaczenie :stuck_out_tongue:

 

Sprzęt:

Windows 8.1

Procesor: Intel core i5-4200 1.60Hz - 2-30Hz

RAM: 8Gb

System: 64bitowy

predkość inteneru 30Mbps Vectra

antywirus: avast - nie wykrył wirusa kabel z modemu prosto do komputera (mam też router ale przełączyłem bezpośrednio na laptopa)

Nie wiem czy wszytkie sterowniki mam aktualne, ale gdy tylko się jakieś pojawiały- zawsze instalowalem - teraz nawet nie mogę zadnego pobrać z wiadomych przyczyn...

 

Proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu


(sr57be45) #2
  1. Profilaktycznie program adwcleaner skanowanie i usunięcie jeżeli coś znajdzie nieznanego. 

  2. http://www.vectra.pl/test i http://www.speedtest.pl/ czy są podobne wyniki ?

 

  1. Może problem nie leży w komputerze a w kablach ?

http://www.dobreprogramy.pl/Over/UPCVectra-Czyli-Dlaczego-Nie-Nalezy-Ingerowac-w-Instalacje.,51987.html

Tylko czy przy większym uszkodzeniu byłby internet ?

 

Internet działa "jeszcze" tylko na explorer ?

 

  1. Próba z Linuksem na pendrive/cd/dvd w trybie Live "używanie bez instalacji" tylko jak masz problem z pobieraniem czegokolwiek to może być problem. :?: Jeżeli internet też by się "zacinał" to problem nie jest w twoim komputerze, jeżeli płynnie by działa to winny Windows.

 

5. Wyłącz i włącz jeżeli masz "skrzynkę do internetu- modem" (mała szansa na poprawę ale ?)

 

  1. Dzwoniłeś do Vectry czy od nich wszystko w porządku ?

(Mafiu Mafiu) #3

Dzięki za odpowiedź

 

  1. adwcleaner całkiem gładko się ściągną :slight_smile: coś tam wywalił ale nic to nie zmieniło

  2. wyniki są bardzo podobne 29,4 i 28,7

  3. kable mam nowe, wiec szczerze wątpię, ale posprawdzam co trzeba. Każda przeglądarka mi, jako tako, działa explorer tylko rzadziej permanentnie się zacina. Tylko czy to znaczy lepiej?? :stuck_out_tongue:

  4. hmh, nie wiem jak to zrobić :stuck_out_tongue: może pokombinuje w wolnej chwili.

  5. próbowałem, nic nie zmienia

  6. jeszcze nie dzwoniłem, w najbliższy dzień pracy zadzwonię.

 

Zauważyłem nowy "symptom"

-obrazki np. na demotywatorach są jak by zniekształcone

http://zmniejszacz.pl/zdjecie/129/219198_Bez tytulu.png

I właściwie dlaczego pliki, które ściągam zacinają się dosłownie na ostatniej sekundzie pobierania?

Zastanawia mnie jeszcze ten alert:

http://zmniejszacz.pl/zdjecie/129/219313_Bez tytulu-2.png

Pobierałem starszą wersję flash playera, po kilku próbach instalka się ściągneła ale zablokował ją ten alert :confused: nigdy wcześniej się nie pokazywał


(sr57be45) #4

Pobierasz zwykłe ubuntu/kubuntu/xubuntu/lubuntu 64bit które ci spodoba potem "instalujesz obraz" na pendrive.

 

http://www.ubuntu.com/download/desktop/create-a-usb-stick-on-windows

 

Potem na starcie laptopa wybierasz "options/boot"  powinno coś mignąć na dole ekranu z skrótem F2? F8? F12? lub może samo del otworzy "podstawowe opcje" szukasz boot options i boot from USB.

 

Albo w biosie

 

 

Potem pojawi Ekran wyboru wybierasz run / live / poprosi prawdopodobnie o wybór języka  - nie instalujesz, i jak internet nie będzie przycinał to wina Windows. 

 

 

Grafika zniekształcona może domyślny sterownik Intel HD  ?  (Mała szansa)

Sprawdź przez CPU-z albo w dokumentach do laptopa jaki dokładnie masz procesor bo jest klika wersji i5 4200.

http://www.intel.com/support/processors/mobile/corei5/sb/CS-032331.htm wtedy szukasz aktualnych Intel® HD Graphics. 

 

 

 

"Pobierałem starszą wersję flash playera, po kilku próbach instalka się ściągneła ale zablokował ją ten alert :confused: nigdy wcześniej się nie pokazywał"

Program nie jest w "zaufanej bazie" Microsoft.

http://zmniejszacz.pl/zdjecie/129/219313_Bez tytulu-2.png