Zacinanie komputera oraz błąd biosu


(Metin22799) #1

Witam

Borykam sie od ponad miesiąca z dość wnerwiającym problemem, a mianowicie:komputer zawiesza sie czasami po 10 minutach a czasami po kilku godzinach (nie jest to wina temperatur ani przeciązenia procesora).Komputer zacina sie całkowicie i jedyny sposób aby znów "trybił" jak należy to reset,bardzo często zdarza sie też ze po resecie kompa,jak pojawia sie obraz mniemam że opisujący jaka jest płyta główna nie znika a kontrloka od dysku twardego swicie sie cały czas.Do tej pory rozwiązałem tylko jeden problem a mianowicie żeby komputer uruchomić trzeba wyciągnąć i włożyć baterie w płycie głównej,te problemy stwarzają mi naprawde dużo nerwów dlatego PILNIE prosze o pomoc:)

Pozdrawiam West


(pstrowsky) #2

Jeśli to możliwe podaj SMART z HDtune - zakładka health. Dobrze było by wykonać skan Memtestem(do wyboru z CD) żeby wykluczyć błąd pamięci. Kolejna sprawa to kontrola wizualna stanu płyty głównej sprawdź czy nie ma tam na oko uszkodzonych elementów typu:

kondensatory.jpg


(Metin22799) #3

No to tak:

Co do płyty głównej jutro będe czyścic komputer wiec przy okazji zobacze jak to wygląda:).Płyta ma mniemam że rok(nazwa Asus P5K) więc raczej wszystko bedzie ok.

Screen z Hd tune: http://w358.wrzuta.pl/obraz/25O1ZKtZGDq/hd_tune

Dodam iz przed chwilka wyskoczył mi błąd podczas włączania komputera (cos o dysku twardym że ma błąd press ctrl+alt+delete aby zresetować)

Dodaje równiez screen z pomiaru temperatury: http://w358.wrzuta.pl/obraz/8odYhO6mV6k/bez_tytulu

chłodzenie komputera jest naprawde masakryczne (5 wiatraków) więc mysle że temperatur nie jest to wina:).


(pstrowsky) #4

Parametr C7 - dysk ma problem z komunikacją z płytą główną. Na początek wymień kabel SATA i sprawdź czy parametr ten nie rośnie. Obecna wartość - 14334 Ewentualnie zmień port na płycie głównej.

Poza tym cytując mądrości internetowe:

Ale prawdziwość wskazań tego parametru może być różna w przypadku dysków Seagate.

Temperatury jak najbardziej ok.

Jeszcze jedna mała uwaga, wyedytuj powyższy post i wstaw spację przed linkami do grafik, wtedy zrobią się one aktywne i łatwiej będzie je odczytać.


(Metin22799) #5

Witam ponownie:)

Dziś wyczyściłem komputer do perfekcji i po oględzinach kondensatorów stwierdzam że wyglądają jak nowe.Co do kabla SATA to wymienię go jutro rano i dam odpowiedz co i jak.Według mnie główny problem jest związany coś z tym dyskiem twardym bądz płytą główna gdyż jak wyskoczy jakiś błąd jest TYLKO i wyłącznie związany z dyskiem.

Bardzo dziękuję za zainteresowanie co do kabla SATA itd. dam znać jutro.

Pozdrawiam:)

Dodane 19.02.2013 (Wt) 23:07

Witam

Przepraszam za brak aktywności lecz człowiek jest wiecznie zapracowany.

No to tak: po wyczyszczeniu komputera w dodatku po przepinaniu na nowo kabli komputerek chodził przez 48H tak jak należy,kabel SATA zamówiłem 2 dni temu i nadal czekam na przesyłkę więc jak podepne go na nowo zapodam screen z HDTune.Pstrowsky czy po zmianie kabla problem nadal pozostanie co bede musiał dalej czynic??

Dodane 23.02.2013 (So) 13:18

Witam

Byłem dziś na giełdzie elektronicznej i w końcu kupiłem tam kabel SATA gdyż na naszą pocztę nigdy sie nie doczekam…

Zapodaje screena z HDTune: http://w446.wrzuta.pl/obraz/7T9TZr2YKvO/bez_tytulu

Czy teraz wszystko jest ok??

Dodane 24.03.2013 (N) 0:13

Nadal czekam na odpowiedz a troszke już mineło:)…