Posiadam płytę Asus P5LD2 do tego dysk Seagate Baracuda 7200.9, ATA 100, 80 GB i do tego na osobnej taśmie nagrywarka DVD NEC też na tej szerokiej taśmie.
Pytania:
czy warto w ogóle zmieniać HDD na SATA II? Co da taka zamiana? Zaznaczam, że nie idzie o pojemność - wykorzystuję 1/3 tych 80GB.
czy jednoczesna praca HDD Sata II i w/w nagrywarki będzie miała jakiś wpływa na szybkość systemu? - dwa standardy ATA i SATA choć na osobnych taśmach.
Zmiana na SATA da ci głównie wygodę użytkowania ponieważ nie masz tej szerokiej taśmy tylko cienki przewód. Dzieki temu jest lepsze chłodznie w obudowie. Jeżeli chodzi o szybkość dysku SATA to nie zauważyłem duzej różnicy między wydajności między SATA a ATA. Modernizowałem kompa i całkowicie zrezygnowałem z taśm ATA na rzecz SATA, zarówno w dysku jak i w napędzie DVD.
Ja mam podobne pytanie ;] Ja mam system na bardzo starej barakudzie 4 40gb ;] i wynik w HDtach na niej to 52,5mb/s ;] porównując wyniki dysków w SATa 2 w moim wypadku byłby duży wzrost wydajności?
Wlasnie różnica w wydajności będzie jeżeli bedziemy odczytywac pliki i kontroler bedze zajety czyms innym. Wtedy transfer w bufora do kontrolera bedzie przebiegal z predkością 300 mb/s a przy ATA mamy 100 mb/s czyli różnica bedzie ale przy drobnych plikach