Zamiana ikonek

witam … mam następujący problem:

ostatnio dość często po uruchomieniu komputera zauważam że ikonki programów są podmienione np teraz gdy włączyłem komputer: Ikonka od Avasta ma ikonke od gry GTA SA, więc biore właściwoście i tam naprawiam ikonke i jest ok ale powoli to już jest irytujące :slight_smile:

prosze o pomoc i pozdrawiam :slight_smile:

Jaki masz OS?

Mam Windows Xp

Jeśli masz XP to spróbuj skasować plik IconCache.db

Znajduje się w następującej lokalizacji:

C:\Documents and Settings\Twoja nazwa użytkownika\Ustawienia lokalne\Dane aplikacj\

Później zrestartuj komputer.

Plik jest ukryty - najpierw musisz ustawić wyświetlanie tego rodzaju plików w menu Narzędzie/Opcje folderów/widok/pokaż ukryte pliki i foldery - w dowolnym katalogu.

Plik zostanie na nowo utworzony bo restarcie komputera, powinno pomóc :slight_smile:

nie mam takiego pliku … wszystko zrobiłem tak jak kazałeś/ potem nawet sam od początku ustawienia pokaż ukryte pliki itp… nawet poprzez start wyszukaj też nie ma a dziś znowu ikonka aVasta sie zamieniła

prosze kierować co dalej robić

PPM na pulpicie-> ustawienia lub zaawansowane (nie pamiętam jak to w XP wygląda) ustawienia ekranu-> przełącz głębię kolorów na 16 bit-> zastosuj-> OK, (możesz na wszelki wypadek zrobić restart na tych ustawieniach) następnie przywróć głębię 32 bit, osiągniesz ten sam efekt o jakim wspominał kolega wyżej.

nic nie działą ikonki wciąż sie zamieniają ;( coś jeszcze zaproponujecie