Zaręczyny a oświadczyny

Witam. Mam pewien kłopot na który próbowałem szukać w necie ale nie znalazłem. Oto on: w przeciągu miesiąca zamierzam oświadczyć się mojej dziewczynie, tylko czy powinienem jej dać pierścionek zaręczynowy? A potem na zaręczynach przy jej rodzicach też ten sam pierścionek jej dać ? :slight_smile: Co mi radzicie? Powiedzcie jak to było u was? :slight_smile: Tak jak wcześniej wspomniałem, w internecie nie znalazłem na to rozwiązania :slight_smile: i Proszę o zrozumienie :slight_smile:

Najpierw zapytaj, czy przyjmie Twoje oświadczyny, bo jak nie, to przeinwestujesz (mam na myśli pierścionek). :smiley:

Na drugą może nie pasować lub będzie miała inny gust. :slight_smile:

Szukasz rozwiązania w internecie, od tego są rodzice! :slight_smile:

Prawie jak demot ;p

Kolega Zbyniek , zadał konkretne pytanie. Jeżeli ktoś nie ma nic konkretnego do napisania w tej kwestii, to proszę darować sobie otowanie. Zbędne treści --> kosmos. Przypominam, że za taką twórczość można otrzymać ostrzeżenie.

Zaręczyny są bezpośrednim skutkiem pozytywnej odpowiedzi na oświadczyny,czyli jest to jedno nierozerwalne pojęcie.

A dlaczego chcesz się zaręczać przy rodzicach (chociaż ja tak zrobiłem ale wtedy akurat była wspólna wigilia) ?

Wiem że tak tradycja nakazuje ale czy ona wnosi w takim razie jakieś wiano ? Jak tradycja to trzymajmy się jej szczegółowo.

Czyli oświadczyć się jej i potem jej rodzicom o tym powiedzieć, że planujemy ślub?

No najpierw się oświadcz dziewczynie, a potem pytaj rodziców czy się zgodzą (poproś ich o jej rękę), proste :wink:

Ok, ale pytam się co w sprawie pierścionka. Czy dać jej na oświadczynach i na zaręczynach?

Może inaczej.

Oświadcz się jej na osobności, daj pierscionek. Kiedy przyjmie je (nie jest powiedziane że odrazu powie TAK) zaproś rodziców na obiad i wspólnie oświadczycie że jesteście zaręczeni i planujecie ślub.

dokładnie tak jak fiero wspomniał. Jeżeli natomiast relacje między rodzicami a twoją wybranką są trochę bardziej… formalne? a oni są tzw “stare daty” to zamiast ich informować o zaręczynach możesz kurtuazyjnie zapytać czy wyrażają zgodę przez co okażesz im odpowiedni szacunek

powodzenia :wink:

Podpytaj dziewczyny jak jej rodzice wykonali własne zaręczyny, to będziesz miał jakiś punkt odniesienia.

Dzięki wszystkim za pomoc :slight_smile: