Witam. Mam pewien kłopot na który próbowałem szukać w necie ale nie znalazłem. Oto on: w przeciągu miesiąca zamierzam oświadczyć się mojej dziewczynie, tylko czy powinienem jej dać pierścionek zaręczynowy? A potem na zaręczynach przy jej rodzicach też ten sam pierścionek jej dać ? Co mi radzicie? Powiedzcie jak to było u was?
Tak jak wcześniej wspomniałem, w internecie nie znalazłem na to rozwiązania
i Proszę o zrozumienie
Najpierw zapytaj, czy przyjmie Twoje oświadczyny, bo jak nie, to przeinwestujesz (mam na myśli pierścionek).
Na drugą może nie pasować lub będzie miała inny gust.
Szukasz rozwiązania w internecie, od tego są rodzice!
Prawie jak demot ;p
Kolega Zbyniek , zadał konkretne pytanie. Jeżeli ktoś nie ma nic konkretnego do napisania w tej kwestii, to proszę darować sobie otowanie. Zbędne treści --> kosmos. Przypominam, że za taką twórczość można otrzymać ostrzeżenie.
Zaręczyny są bezpośrednim skutkiem pozytywnej odpowiedzi na oświadczyny,czyli jest to jedno nierozerwalne pojęcie.
A dlaczego chcesz się zaręczać przy rodzicach (chociaż ja tak zrobiłem ale wtedy akurat była wspólna wigilia) ?
Wiem że tak tradycja nakazuje ale czy ona wnosi w takim razie jakieś wiano ? Jak tradycja to trzymajmy się jej szczegółowo.
Czyli oświadczyć się jej i potem jej rodzicom o tym powiedzieć, że planujemy ślub?
No najpierw się oświadcz dziewczynie, a potem pytaj rodziców czy się zgodzą (poproś ich o jej rękę), proste
Ok, ale pytam się co w sprawie pierścionka. Czy dać jej na oświadczynach i na zaręczynach?
Może inaczej.
Oświadcz się jej na osobności, daj pierscionek. Kiedy przyjmie je (nie jest powiedziane że odrazu powie TAK) zaproś rodziców na obiad i wspólnie oświadczycie że jesteście zaręczeni i planujecie ślub.
dokładnie tak jak fiero wspomniał. Jeżeli natomiast relacje między rodzicami a twoją wybranką są trochę bardziej… formalne? a oni są tzw “stare daty” to zamiast ich informować o zaręczynach możesz kurtuazyjnie zapytać czy wyrażają zgodę przez co okażesz im odpowiedni szacunek
powodzenia
Podpytaj dziewczyny jak jej rodzice wykonali własne zaręczyny, to będziesz miał jakiś punkt odniesienia.
Dzięki wszystkim za pomoc