Zawieszające się komputery


(Aigor2) #1

Witam,mój problem jest dość ciekawy...w domu posiadam 2 komputery dwa na na XP i podłączone do internetu za pomocą liveboxa.Od jakiegoś czasu obydwa mi się zawieszają,nie ma na to reguły zwiechy są losowe komputer się "mrozi" myszka i klawiatura przestaje reagować ,przed zacięciem dysk tak charakterystycznie strzyka po zwieszce pali się ciągle czerwona kontrolka.Hmm są to dwa różne komputery więc wykluczyłem awarie sprzętu ,kompy były zabezpieczone o ile tak moge powiedzieć avastem ...zcięcie często się zdarza jak np. słucham muzykę...Jeden komp ma procka duron 1.2Ghz ,512 ram(sd),karte graficzną radeon 9250 128mb ,muzyczna creative dysk 40mb (western digital) .....drugi procesor 1.6Ghz ,512 ram(ddr) i karta zintegrowana 64 mb.Tak na prawe nie jestem w stanie określić co spowodowało ten problem i jak sie tego pozbyć dlatego napisałem na tym forum...czekam na fachową pomoc ...z góry dziękuje :wink:


(Zulowski) #2

No to chyba mamy nowego wirusa, u mnie też komp się ostatnio zaczął przycinać, jak slucham muzyki to przycina losowo tak na 2-3 sekundy, muzyka trzeszczy, myszka pływa.


(Adalbert) #3

No mi to wygląda na problem z temperaturą.

Podaj odczyty z HWmonitor, Core Temp i Everest Ultimate.


(Aigor2) #4

Hmm wątpie żeby w dwóch kompach były za duże skoki temperatur...ja stawiam na wirusa w ramie ale czym go zeskanować?


(Kabuto1378) #5

programem antywirusowym, odinstaluj avasta i spróbuj innego Kaspersky, NOD32, AVIRa Premium.


(Emilmlo) #6

Podaj logi z HijackThis oraz Combofix

viewtopic.php?f=19&t=283320

Logi wklejasz na http://wklej.eu lub na http://wklej.org, a w poście dajesz tylko link do nich.


(Aigor2) #7

Aha zapomniałem dodać robiłem formata na jednym i na drugim,niestety nie pomógł ...komp sie zawiesza raz na jakiś czas np. teraz jeden sie nie zwieszał ponad 2 tygodnie ale nie słuchałem na nim muzyki no przynajmniej tej z twardziela ,oglądam filmiki na necie ,słucham muzy ale z neta...teraz nie mam żadnego antywirusa na jednym kompie(tym co sie narazie nie zawiesza ale po formacie kilka minut i sie zwiesił;/) na drugim jest dalej avast wiem że to /cenzura/ ale nie ja to wgrywałem tam...


(Adalbert) #8

"wątpie" - no to żeby mieć pewność to najlepiej sprawdzić.

Jeżeli obawiasz się o wirusy, to "spróbuj innego Kaspersky" i "Podaj logi z HijackThis oraz Combofix".

A avast jest całkiem dobry, przejrzyj sobie testy, a nie opinie które krążą po necie.

W takim razie chyba jasne, że prawdopodobnie hardware nawala, więc temperatury to podstawowa sprawa. Sprawdź w końcu je i nam podaj odczyty.


(Aigor2) #9

Log z Hijacka : http://wklej.eu/index.php?id=dc4439e446

Log z combofix: http://wklej.eu/index.php?id=382416a2f5


(Kambor4) #10

Czysto.

================

K.


(Aigor2) #11

A dysk? Sprawdzałem HDtune i wykryło mi kilka bad sectorów i przy włanczania komputera mam taki biały pasek domyślam sie że chodzi o inicjacje dysku....w tym momencie zawsze było cicho teraz ten pasek chwilowo sie przycina i idzie dajej,słychać w tym momencie charakterystyczny skrzyp...potem jest ok


(Aigor2) #12

Mój komp ten z duronem 1.2Ghz niedługo idzie do lamusa bo kupuje nowego kompa ...ale drugi że tak powiem trzeba naprawić bo on jest jeszcze w miare i używany do celów takich jak internet czy muzyka .....z tamtego nie mam logów,ale postaram się załatwić ....właśnie zastanawiałem się czy to nie oprogramowanie do livebox'a jest jakieś wadliwe ale skoro śmigałem na nim rok i nic sie nie działo to to wykluczam...nowego kompa zabezpiecze po zęby antywirami najlepiej slyszałem cały pakiet Nod32 działa albo norton chociaż ten obciąża komputer ale przy nowym kompie to będzie lekkie obciążenie...logi z drugiego postaram się dostarczyć do jutra...a jeśli to uszkodzony sprzęt to coś to spowodowało...może spadek napięć...albo przepięcie....możliwe że to od burzy? wiem doskonale że listwy zasilające to lipa...przynajmniej te za 30 zł


(Adalbert) #13
  1. Widzę, że sam wolisz rozwiązywać problemy więc cóż...

  2. "wiem doskonale że listwy zasilające to lipa...przynajmniej te za 30 zł" - http://www.agito.pl/listwy-zabezpieczaj ... 12720.html to nie jest lipa, a za 30zł...


(Aigor2) #14

Jakbym umiał sam rozwiązywać problemy to bym tu nie pisał....,ale zgadzam się nie wszystkie listwy to lipa ale moja ma tylko bezpiecznik świetlówkowy i na tym się kończy ...postaram sie podać logi z drugiego kompa i sprawdzić czy na dysku nie ma badów


(Adalbert) #15

A jednak temperatur podać nie chcesz jak Ci mówię...


(Barfok75) #16

to masz dyski/dysk uszkodzony :slight_smile: tez tak mam, mam dwa podłaczone dyski jeden tez tak "strzyka" i komp zwiech totalna a jak odłaczyłem ten nie sprawy dysk to wszystko jest ok :wink:


(Aigor2) #17

Ale jakim programem mam sprawdzić temperatury?


(Emilmlo) #18

Everestem


(Adalbert) #19

+HWMonitor, Core Temp, GPU-Z