Zawieszanie komputer / sterowniki czy sprzęt


(Zvhirek) #1

witam . mam dosyć nietypowy problem

mam zainstalowane dwa systemy z których korzystam codziennie :

windows xp sp2 home - do grania

ubuntu linux 7.10 - reszta czynności :smiley:

sprawa kształtuje się tak

pod windowsem czasami mam dziwne zwiechy . gram w call of duty 2 (gram w nie od roku) , gram tak około 20minut i nagle monitor gaśnie i mam czarny ekran i jedynym rozwiązaniem jest restart .

instalowałem różne sterowniki - catalysty 4.x , 7.6 i 7.10 . testowałem też nowe i stare sterowniki omega . bezskutecznie .

ostatnio nawet podczas grania w lego star wars :smiley: miałem BSOD . nie pamiętam treści bo komputer od razu się przy tym zresetował - zauważyłem tylko to , że wina może być po stronie ati2dvag.dll (coś w tym stylu) . problem występuje też podczas oglądanie filmów czy surfowaniu w sieci

natomiast pod linuksem ubuntu 7.10 sprawa ma się zupełnie inaczej . mam zainstalowane sterowniki fglrx i xgl (otwarte i zamknięte) . razem ze startem systemu uruchamia mi się compiz - mam w nim włączone efekty na poziomie extra , więc wymaga to dobrej karty . przez 4h korzystania z linuksa z włączonym compizem nie było ani jednego problemu .

moja karta graficzna to ati radeon 9550 (128mb i 128bit)

płyta główna : msi k8mmv

ram : 512

ostatnio rozebrałem komputer na części i wyczyściłem . przy okazji wyrzuciłem stację dyskietek

nie umiem wyjaśnić na czym polega problem

karta jest w 100% sprawna bo mój kolega mi ją oddał , a wcześniej kilka miesięcy sam z niej korzystał (grając w te same gry co ja bez żadnych kłopotów)


(Technik Elektro) #2

podaj pełną konfigurację komputera włączenie z zasilaczem.


(Gugu007) #3

Masz do sprawdzenia zasilacz, RAM-y i kartę graficzną. Spróbuj przed instalacją sterów grafy zainstalować najpierw stery mobo i DirectX. Przedtem jednak odinstaluj stare stery atka i przeczyść rejestr.:mrgreen:


(Zvhirek) #4

płyta główna : msi-k8mmv

ram : 512mb ddr

karta graficzna : ati radeon 9550 128mb/bit

zasilacz : 300W

procesor : amd athlon 3000+ (02.00gHz)

hdd : 120gb seagate

co do sprawdzania

:arrow: ram : chyba jest dobry , bo na livecd z ubuntu jest memtest do sprawdzania ramu i mi wykazało , że nie jest uszkodzony

:arrow: grafika : na 100% dobra

:arrow: zasilacz : tutaj to już nie wiem

:arrow: pł.główna : tutaj mam wątpliwości (ale niewielkie)

dysku formatowałem dwa razy i nic

@edit

oto co znalazłem w podglądzie zdarzeń / aplikacje

errorloadperfno8.th.jpg


(Technik Elektro) #5

kondensatory - czy nie są napuchnięte.

podłącz drugi, może ten twój się sypie.

sprawdź temp. podzespołów. zwłaszcza karty graficznej i procesora...


(Zvhirek) #6

możesz mi wytłumaczyć gdzie on się znajdują i w jaki sposób wystawić diagnozę ?

temperatury wahają się pomiędzy 35*C / 40*C na procku a z kartą jest podobnie bo gdy ją dotykam po kilku godzinach pracy nie parzy . jest na niej bardzo dobre chłodzenie , przy okazji karta jest w 100% sprawna


(Technik Elektro) #7

sekcja zasilania procesora, walcowate kołki nie powinny być wypukłe - powinny być idealnie płaskie.


(Zvhirek) #8

sprawdziłem kondensatory i to nie ich wina


(Technik Elektro) #9

pokombinuj ze sterownikami i directx. wklej zrzut ekranu z podglądu zdarzeń -> system.


(Zvhirek) #10

aktualnie mam sterowniki oficjalne od ati oznaczone numerkiem 7.6 (sam display driver)

testowałem już kilka par sterowników i nic nie dało odpowiedniego efektu


(Technik Elektro) #11

wykonaj jeszcze test SUPER PI, przetestuj zasilacz (jaki masz) ??


(Zvhirek) #12

w jaki sposób wykonać test super pi ? mam go na dysku ale nie za bardzo mi idzie pojęcie w jaki sposób go użyć

zasilacz mam 300W . potem podam nazwę (muszę zdjąć obudowę)


(Technik Elektro) #13

program nazywa się super pi (test 32M irretations). podaj markę zasilacza... być może nie wyrabia lub kończy swój żywot.


(Zvhirek) #14

wymieniłem dziś zasilacz na fortrona 350W

wcześniej miałem jakiegoś no-namea 300W

pogram dziś trochę (spróbuje) i napisze czy wciąż występuje problem

zainstalowałem też sterowniki dołączone na cd do karty graficznej (od gigabytea)

@edit

dodam też , że w starym zasilaczu był lekko obluzowany wiatraczek na nim