Zawieszanie się dysku twardego


(Tombaero) #1

Mam problem z dyskiem SAMSUNG SP2514N 250GB/7200rpm/8M/PATA

Dysk wisi na jednej taśmie z drugim podobnym. Na drugiej taśmie mam jeszcze jeden dysk i DVD. Problem polega na tym, że dysk się samoistnie wyłącza, lub w ogóle nie startuje przy uruchomieniu komputera. Nie wykazuje żadnych innych objawów - dopóki chodzi wszystko z nim jest w porządku.

Czy może to być wina zasilacza? Mam zasilacz 300W. Zawsze wyłącza mi się ten sam dysk..

Dzięki z góry za pomoc!


(Cosik Ktosik) #2

Podaj model i producenta zasilacz oraz konfigurację komputera.

Daj odczyt danych SMART dysku z programu HD Tune, zakładka Health.


(Tompyk) #3

Zasilacz raczej jest za słaby już do tylu urządzeń poza tym zwróć uwagę aby dysk systemowy aby nie był spięty na tym samym zasilaniu co stacja dyskietek - dziwny problem się czasami pojawia gdyż faktycznie dysk potrafi się podczas pracy wyłączyć.


(Tombaero) #4

oto raport:

HD Tune: SAMSUNG SP2514N Health


ID Current Worst ThresholdData Status   

(01) Raw Read Error Rate 253 100 51 0 Ok       

(03) Spin Up Time 253 253 25 5696 Ok       

(04) Start/Stop Count 100 100 0 733 Ok       

(05) Reallocated Sector Count 253 253 10 0 Ok       

(07) Seek Error Rate 253 253 51 0 Ok       

(08) Seek Time Performance 253 253 15 0 Ok       

(09) Power On Hours Count 100 100 0 5318 Ok       

(0A) Spin Retry Count 253 253 51 0 Ok       

(0B) Calibration Retry Count 253 253 0 0 Ok       

(0C) Power Cycle Count 100 100 0 626 Ok       

(BB) (unknown attribute) 97 97 0 4 Ok       

(BE) Airflow Temperature 160 94 0 26 Ok       

(C2) Temperature 160 94 0 26 Ok       

(C3) Hardware ECC Recovered 100 100 0 253983 Ok       

(C4) Reallocated Event Count 253 253 0 0 Ok       

(C5) Current Pending Sector 253 100 0 0 Ok       

(C6) Offline Uncorrectable 253 253 0 0 Ok       

(C7) Ultra DMA CRC Error Count 200 200 0 1396 Ok       

(C8) Write Error Rate 253 100 0 0 Ok       

(C9) TA Counter Detected 253 100 0 0 Ok       


Power On Time : 5318

Health Status : Ok

I konfiguracja kompa:

Intel Pentium 4 CPU 3.00GHz

1 GB RAM 166.4 MHZ

Motherboard Model: P4S61 chipset: SiS 661

BUS: PCI Bus #0

Video Chipset: nVIDIA GeForce FX 5200 (NV34) 128 Mbytes DDR SDRAM

Monitor: B1925S1W

Drives: SAMSUNG SP2514N, ST3160812A, TSSTcorpCD/DVDW TS-H542A, SAMSUNG SV4002H

Audio: Creative Technology SB0220 SBLive! 5.1 Digital

Network: Belkin 802.11g Wireless Card, Karta PCI Fast Ethernet oparta na SiS 900

Z zasilaczem nie taka prosta sprawa :confused: Jedyne co zdołałem na nim odczytać to PARTIS EC MODEL 300x1 (PFC)


(Cosik Ktosik) #5

Są trzy możliwe przyczyny:

  1. kabel sygnałowy;

  2. elektronika dysku twardego

  3. elektronika płyty głównej (kontroler).

Najczęściej wystarczy wymienić sam kabel sygnałowy.

Sam dysk jest zdrowy. Problemem jest tylko komunikacja na linii dysk twardy-płyta główna.


(Tombaero) #6

Dzięki! Tak jeszcze dla potwierdzenia, mógłbym prosić o interpretacje wyników drugiego dysku na tej samej taśmie?

HD Tune: ST3160812A Health


ID Current Worst ThresholdData Status   

(01) Raw Read Error Rate 111 91 6 243989834 Ok       

(03) Spin Up Time 100 99 0 0 Ok       

(04) Start/Stop Count 100 100 20 228 Ok       

(05) Reallocated Sector Count 100 100 36 0 Ok       

(07) Seek Error Rate 76 60 30 48127976 Ok       

(09) Power On Hours Count 99 99 0 1560 Ok       

(0A) Spin Retry Count 100 100 97 0 Ok       

(0C) Power Cycle Count 100 100 20 315 Ok       

(BB) (unknown attribute) 100 100 0 0 Ok       

(BD) (unknown attribute) 100 100 0 0 Ok       

(BE) Airflow Temperature 65 54 45 606076963 Ok       

(C2) Temperature 35 46 0 35 Ok       

(C3) Hardware ECC Recovered 56 46 0 103285988 Ok       

(C5) Current Pending Sector 100 100 0 0 Ok       

(C6) Offline Uncorrectable 100 100 0 0 Ok       

(C7) Ultra DMA CRC Error Count 200 48 0 321 Ok       

(C8) Write Error Rate 100 253 0 0 Ok       

(CA) TA Counter Increased 100 253 0 0 Ok       


Power On Time : 1560

Health Status : Ok

(Cosik Ktosik) #7

Podobnie, jak poprzednio, tu też coś jest nie tak. Możliwe, że to jednak kontroler szwankuje. Sprawdź kondensatory na płycie głównej: http://obrazki.elektroda.net/54_1152205433.jpg

Zresetuj Bios i sprawdź, czy błędy nadal będą występować.