Zawieszanie się komputera po starcie systemu i pulpitu


(Lukas5841) #1

Witam

System mam stosunkowo świeży - ma może ze 2 miesiące ale od pewnego czasu zaczęło dziać się z nim nie dobrze.

Objawy - za raz po załadowaniu pulpitu gdy na ekran wskakuje grafika ładowania się Noda, system dostaje totalnego zamrożenia. Nie reaguje na nic. Po twardym restarcie jest to. Dopiero po 2 lub 3 ponownym uruchomieniu system zaczyna odpowiadać.

Kolejny objaw jest taki, że mimo iż system dopiero wystartował, ciągłe obciążenie procesora sięga 100% i utrzymuje się na tym poziomie praktycznie cały czas z małymi przerwami. W menedżerze urządzeń nie widać żadnych niepokojących procesów - ot te co zwykle.

Dodatkowo myślałem że to może to wina sprzętu ale i temperatury i napięcia w normie jak do tej pory.

Więcej niepokojących objawów nie zauważyłem.

Przeprowadziłem pełne skanowanie Nodem oraz MBAM i SpyBotem - niestety nie wykryły nic podejrzanego.

Osobiście podejrzewam tu Confikera gdyż już kiedyś miałem z nim do czynienia.

Zamieszczam logi z CoboFix'a oraz HiJackThis

ComboFix: http://wklej.org/id/294821/

HiJackThis: http://wklej.org/id/294832/

Proszę o sprawdzenie logów i sugestie co może powodować taki stan rzeczy.

Pozdrawiam


(jessica) #2

W logach nie widać żadnej infekcji.

Z tym jest kłopot. Początkowo pomyślałam, że to może Antivirus powoduje takie objawy, ale widzę, że ten Antivirus był już przed kilkoma miesiącami, a więc to nie on.

Pozostają jeszcze do rozpatrzenia jakieś inne ostatnio instalowane programy lub kodeki.

Ale to już nie jest sprawa tego działu Forum.

jessi


(Lukas5841) #3

To tak właśnie wygląda podczas startu jakby to była wina antywirusa tylko dlaczego ?

Program jest pobrany ze strony producenta z oryginalną licencją poza tym wcześniej nie sprawiał takich problemów.

A co do innych programów czy kodeków to raczej nic specjalnego nie instalowałem.

Jeszcze sprawdzę ale wszystko raczej z nimi ok