Żenująca wydajność RTX 4060 w Doom The Dark Ages przy włączonym śledzeniu ścieżki

Witam. Niedawno kupiłem na Allegro grę Doom The Dark Ages i mam straszny problem z wydajnością w tej grze na moim świeżo co kupionym RTX 4060. Jak w tytule - czy ta karta jest naprawdę tak słaba czy ta gra ma tak skopaną optymalizację ? To gra bazuje chyba na tym samym silniku co ten nieszczęsny Indiana Jones and The Great Circle, tak ? Jeśli tak to nie dziwota, ale chcę się upewnić. Co ciekawe poszukałem w sieci jakichś testów tego Dooma z włączonym śledzeniem ścieżki i znalazłem coś takiego, linki poniżej. Proszę zwrócić szczególną uwagę na wyniki w tej grze RTX’a 4060 Ti który jest chyba tylko około 20%-25% mocniejszy od mojego RTX’a 4060.

Doom The Dark Ages - 1920x1080, Path Tracing On, DLSS Quality, Frame Generation Off, Ray Recontruction Off

Doom The Dark Ages - 1920x1080, Path Tracing On, DLSS Quality, Frame Generation On, Ray Recontruction Off

Doom The Dark Ages - 1920x1080, Path Tracing On, DLSS Quality, Frame Generation Off, Ray Recontruction On

Doom The Dark Ages - 1920x1080, Path Tracing On, DLSS Quality, Frame Generation On, Ray Recontruction On

Co więcej nawet bez ulepszaczy w postaci DLSS Super Resolution, DLSS Frame Generation oraz DLSS Ray Recontruction w pełnej rozdzielczości natywnej, w tym przypadki 1080p na chyba niewiele mocniejszym RTX 4060 Ti ten Doom wyciska 21-23 FPS’ów. Na dowód także link poniżej.

Co więcej, o zgrozo - ja nie odpalam tej gry nawet w 1080p, a w 1680x1050 z włączonym DLSS Super Resolution na presecie Quality oraz DLSS Ray Reconstruction i zarówno z włączonym jak i wyłączonym DLSS Frame Generation wyniki mam beznadziejne, tzn. kilka do kilkunastu klatek na sekundę. Rzeczywista rozdzielczość renderowania przy ustawionej rozdzielczości 1680x1050 z włączonym DLSS Super Resolution na preset Quality to jeśli dobrze liczę jakieś 1120x700 więc tym bardziej jest frustrujące. Co więcej kręcenie suwakiem od bufora tekstur praktycznie kompletnie nic nie daje - to samo tyczy się ustawień cieni. Nie zamierzam wcale ukrywać, że jestem tym strasznie zawiedziony, ponieważ czytałem, że podobno ten tytuł uchodzi za bardzo dobrze zoptymalizowany, a taki Cyberpunk 2077 na którym wielu „psy wieszało” chodzi mi z włączonym śledzeniem ścieżki, a także z włączonym śledzeniem ścieżki w trybie fotograficznym w około 30 do nawet 70, momentami 80 klatek na sekundę w tej rozdzielczości 1680x1050 z włączonym DLSS Super Resolution ustawionym na presecie Quality oraz włączonym DLSS Ray Recontruction i DLSS Frame Generation. Tak samo nie mam problemów z włączonym śledzeniem ścieżki na identycznych ustawieniach w F1 2025 - tylko ten Doom robi takie gigantyczne problemy.

Tak się teraz zastanawiam - w czym ten RTX 4060 Ti jest lepszy od mojego RTX 4060 poza tym nieszczęsnym VRAM’em którego 4060’tka bez dopisku Ti ma 8 GB, a 4060’tka z dopiskiem Ti ma 16 GB. Naprawdę ten VRAM może być przyczyną tak słabiutkich wyników w tym Doomie ? Co dziwne - choć karta ma 8 GB VRAM’u to ten Doom mi wyświetla w menu ustawień graficznych, że mam tylko około 6 albo 7 GB VRAM’u, co jest grane ?

Za wszelką pomoc, wskazówki i porady z góry Wielkie Dzięki.

Doom: The Dark Ages - RTX 4060 | 1080p, 1440p, DLSS, Frame Generation!

RTX 4060 ma PCIe 4.0 x16 (tryb x8)

I jak grasz w grę która faktycznie nie wymaga / nie wykorzysta więcej niż 8GB VRAM to OK.
Natomiast gdy gra dynamicznie ładuje tekstury to przy 8GB VRAM zatyka się przesył po PCIe bo jest wykastrowane do x8.
Nie wiem jaki masz sprzęt ale najgorsze co może być to ta karta wsadzona w płytę z PCIe 3.0 bo wtedy da się to bardziej odczuć.
A że tam szyna 128 bit to już kpina Nvidia bo kiedyś to taka szynę miały karty dla biedoty.

Ti ma 16GB (nie wszystkie) to dłużej przetrzyma bez ładowania tekstur ale w końcu tez się przytka.

Jaka reszta sprzętu ? Bo może dusi się na Bottleneck na przesyle do karty.

@Wredzia No niestety - ta karta jest wsadzona do PCIe 3.0, bo lepszego nie mam. A odnośnie szyny 128-bit to mój zarzut nie tyczy się tyle samej tej szyny, a prostu całej tej NVIDIA Corporation, bo skoro ćwoki (a może raczej powinienem powiedzieć świadomi oraz wyrachowani po prostu bezczelni oszuści i hochsztaplerzy z NVIDIA Corporation ?) wiedzieli, że ta karta jest po prostu najzwyczajniej w świecie za słaba do PT to po ch*j dawali jej taką funkcję i reklamowali ją jeszcze jako taką która się nadaje do tego celu w rozdzielczości 1080p ? A przypominam, że ja jadę w 1680x1050 i to z włączonym DLSS Super Resolution, generatorem klatek i rekonstrukcją promieni więc realnie to ta gra się renderuje w jakichś 1120x700 i co, dalej jest za słaba nawet przy tak mi mizernej jak na dzisiejsze czasy rozdzielczości ? To coś tu jest chyba nie tak, ale nie ze mną, a z tymi tzw. „tfórcami” (błąd jak najbardziej celowy i zamierzony) tej gry lub tej grafiki albo jedno i drugie.

Jasne, oczywiście mi ktoś powie, że chcieli zapchać rynek w niższym segmencie cenowym (co wcale nie oznacza, że jest tanio - chcę żeby to jasno tu wybrzmiało, bo kiedyś za 2000 zł to się kupowało flagowy model od AMD lub NVIDIA z serii 80, a przynajmniej 70, a nie kartę z segmentu entry czy nawet medium-level), ale jak tak mieli na siłę zapychać rynek byle czym to lepiej byłoby jakby wprost powiedzieli biedniejszej części społeczeństwa, czyli znakomitej większości ludzi - „Nie stać Cię na naszego super zo RTX’a 4090 czy tam nawet RTX 4080 ? To nie ma Path Tracing’u, sorry !". To byłoby uczciwe postawienie sprawy przez rzekomo tak poważną i wpływową korporację jaką NVIDIA podobno jest, ale jak widzę moje uprzedzenie do „wielkich tego świata”, czyli wszelkich wielkich, potężnych i ponadnarodowych korporacji, globalistów, bankierów, banksterów, iluminatów, masonów, itd. którzy tym pewnie wszystkim trzęsą tak naprawdę nie wzięło się znikąd ani „z powietrza”, a jest oparte o jak najbardziej rozsądne i racjonalne argumenty oraz rachuby które prowadzą do takich, a nie innych wniosków. No - to tyle. Teraz idę sobie strzelić wódeczkę, bo mnie zaraz szlag jasny trafi od tego wszystkiego. Nigdy więcej żadnych nowych gier ani nowych komputerów ! To jest tylko chamskie re ludzi i naciąganie ich na ostatni grosz który jeszcze mają żeby na końcu i tak dowiedzieć się i przekonać się na własnej skórze, że te pieniążki co stracili na rzekomo super z*y, nowoczesny i markowy sprzęt poszły na marne, a mówiąc prościej w błoto - a całkiem wprost "poszły się jć” lub jak kto woli „poszły psu w d**ę”.

Dobranoc.

EDIT: Oho, widzę Wielki Brat nie śpi, bo cenzura trwa w najlepsze - człowiek nie może sobie odreagować tego całego chłamu nawet wypikując wszystkie te przekleństwa gwiazdeczkami tak jak Ci od Lemparcicy i jej ***** ***.

RTX 4060 czy RTX 5060 są tak skonstruowane aby zapewnić rozrywkę dla graczy mało wymagających.

Ale jak taki szczęśliwy posiadacz trafi coś na Unreal Engine 5, gry z megatekturami, open-world typu Flight Simulator, Star Citizen, czy nowe Assassin’s Creed.

To ku… trafi go na miejscu.

Miałem 2 tyg temu w testach na 10 dni RTX 5060. To nawet WoW kładł go równo jak było miasto czy duża zadyma. A to nie jest bardzo wymagająca gra a jedynie jej engine jest tragiczny.

Popatrzyłem na wymagania Doom The Dark Ages które podaje Steam.
Te 8GB VRAM to minimum dla low quality…

1 polubienie

@Wredzia Wiesz - nie obraź się Szanowny kolego, bo bardzo cenię Cię za Twoją pomoc, ale już mi całkowicie „opadło libido” na punkcie jakiegokolwiek gamming’u, przepraszam. :frowning: Zmarnowałem jakieś około 2,5 tys na sprzęt i już się cieszyłem, że będę miał się w co bawić przez te nudne, zimowe i mroczne dni oraz wieczory, a tu taki ŻAL. Jeszcze mi na pewnym bliźniaczym forum (nie podam nazwy żeby s*********m darmowej reklamy jeszcze nie robić za frajer) za identyczny post jak ten poprzedni mój post tutaj na tym forum dali bana i zaczęli mi się wygrażać i mądrzyć jakieś lamusy więc tym bardziej nie mam ochoty już na jakiekolwiek polemiki z kimkolwiek. Teraz idę się napić wódeczki, bo tylko ona chyba jest w stanie mnie jeszcze jako tako uspokoić. Dobranoc i oczywiście pozdrawiam.

Ale na co narzekasz? Jest mnóstwo świetnych tytułów, którym sprosta Twój sprzęt.

Sam miałem jeszcze rok temu RTX 3060Ti i dobrze bawiłem się przy tytułach takich jak God of War, The Last of Us, Horizon Zero Dawn, Spiderman Remastered, trylogia Batman, trylogia Tomb Rider

Może sprawdź ofertę Microsoft Game Pass for PC. Może tam znajdziesz interesujące Cię tytuły? Przez miesiąc na (50PLN) możesz wypróbować ile chcesz gier z setek oferowanych. Potem kupić te, które dobrze działają na Twojej konfiguracji.

Tam w ramach abonamentu jest właśnie w/w DOOM (oraz starsze) zaoszczędziłbyś kasy wywalonej na zakup akurat jego.