Witam. Niedawno kupiłem na Allegro grę Doom The Dark Ages i mam straszny problem z wydajnością w tej grze na moim świeżo co kupionym RTX 4060. Jak w tytule - czy ta karta jest naprawdę tak słaba czy ta gra ma tak skopaną optymalizację ? To gra bazuje chyba na tym samym silniku co ten nieszczęsny Indiana Jones and The Great Circle, tak ? Jeśli tak to nie dziwota, ale chcę się upewnić. Co ciekawe poszukałem w sieci jakichś testów tego Dooma z włączonym śledzeniem ścieżki i znalazłem coś takiego, linki poniżej. Proszę zwrócić szczególną uwagę na wyniki w tej grze RTX’a 4060 Ti który jest chyba tylko około 20%-25% mocniejszy od mojego RTX’a 4060.
Doom The Dark Ages - 1920x1080, Path Tracing On, DLSS Quality, Frame Generation Off, Ray Recontruction Off
Doom The Dark Ages - 1920x1080, Path Tracing On, DLSS Quality, Frame Generation On, Ray Recontruction Off
Doom The Dark Ages - 1920x1080, Path Tracing On, DLSS Quality, Frame Generation Off, Ray Recontruction On
Doom The Dark Ages - 1920x1080, Path Tracing On, DLSS Quality, Frame Generation On, Ray Recontruction On
Co więcej nawet bez ulepszaczy w postaci DLSS Super Resolution, DLSS Frame Generation oraz DLSS Ray Recontruction w pełnej rozdzielczości natywnej, w tym przypadki 1080p na chyba niewiele mocniejszym RTX 4060 Ti ten Doom wyciska 21-23 FPS’ów. Na dowód także link poniżej.
Co więcej, o zgrozo - ja nie odpalam tej gry nawet w 1080p, a w 1680x1050 z włączonym DLSS Super Resolution na presecie Quality oraz DLSS Ray Reconstruction i zarówno z włączonym jak i wyłączonym DLSS Frame Generation wyniki mam beznadziejne, tzn. kilka do kilkunastu klatek na sekundę. Rzeczywista rozdzielczość renderowania przy ustawionej rozdzielczości 1680x1050 z włączonym DLSS Super Resolution na preset Quality to jeśli dobrze liczę jakieś 1120x700 więc tym bardziej jest frustrujące. Co więcej kręcenie suwakiem od bufora tekstur praktycznie kompletnie nic nie daje - to samo tyczy się ustawień cieni. Nie zamierzam wcale ukrywać, że jestem tym strasznie zawiedziony, ponieważ czytałem, że podobno ten tytuł uchodzi za bardzo dobrze zoptymalizowany, a taki Cyberpunk 2077 na którym wielu „psy wieszało” chodzi mi z włączonym śledzeniem ścieżki, a także z włączonym śledzeniem ścieżki w trybie fotograficznym w około 30 do nawet 70, momentami 80 klatek na sekundę w tej rozdzielczości 1680x1050 z włączonym DLSS Super Resolution ustawionym na presecie Quality oraz włączonym DLSS Ray Recontruction i DLSS Frame Generation. Tak samo nie mam problemów z włączonym śledzeniem ścieżki na identycznych ustawieniach w F1 2025 - tylko ten Doom robi takie gigantyczne problemy.
Tak się teraz zastanawiam - w czym ten RTX 4060 Ti jest lepszy od mojego RTX 4060 poza tym nieszczęsnym VRAM’em którego 4060’tka bez dopisku Ti ma 8 GB, a 4060’tka z dopiskiem Ti ma 16 GB. Naprawdę ten VRAM może być przyczyną tak słabiutkich wyników w tym Doomie ? Co dziwne - choć karta ma 8 GB VRAM’u to ten Doom mi wyświetla w menu ustawień graficznych, że mam tylko około 6 albo 7 GB VRAM’u, co jest grane ?
Za wszelką pomoc, wskazówki i porady z góry Wielkie Dzięki.