Dlaczego nie warto kupować gotowca??
i te ramy nie wejda do tej plyty co podałeś spojrz wymagania plyty
Czy będzie potem można na takim zestawie ulepszyć bardziej komputer??
Zestaw jest fatalny.
Jeśli bierzesz procesor G4560 to bierz kartę graficzną przynajmniej 1050.
GT1030 to karta biurowa, a nie do gier. Proc G4600 ma podobną wydajność co 1030. Kupno 1030 jest bezsensowne.
Płyta nie obsługuje RAMu 2400 MHz tylko 2133MHz. Albo kupujesz RAM 2133, albo lepszą płytę.
Zdaje się, że na kod promocyjny jest jeszcze 40zł mniej “ASROCK”
która obsługuje 2400 i ma HDMI i wychodzi 200zł.
Pamięć 2400 i tańsza:
Zasilacz może być, lub z większym wentylatorem 140cm (cichy)
Chłodzenie CPU w zasadzie zbędne, może być, tylko nie ma takiej potrzeby.
Dysk twardy, to świadomy wybór? Czy jednak dodatkowo SSD?
Nie no jak to do gier to nie opyla się mocno! Chłodzenie procesora po co?
chłodzenie nie jest potrzebne?? dysk ssd jaki ??
Nie zakladaj dwa razy tego samego tematu!
i jak zlece temu sklepowi te czesci to oni poskladaja?? lub w komputroniku??
na czym to zalezy zasilacz bronze i bez bronze moze ktos wytlumaczyc??
Są obudowa nadaje się?? Później można na tym obudowie zmienić grafikę chłodzenie zasilacz itd?? Bo nie którzy mówią że problem będzie hmm
bronze- nie bronze zasilacz, to kwestia sprawności, dostarczy do procka większą część tego co z kontaktu wyssie. Mają chyba opcje posładania, nie wiem czy nie extra dopłata, poszukaj. W temacie obudowy nie wiem kto “niektórzy” mówi, ze obudowa stanowi problem przy wymianie grafiki, jak stanowi wymieniasz obudowę- cenowo nie ejst to problem. Podstawą jest liczba slotów na płycie głównej i zgodność standardy (wielkości) płyty z obudową (dużej w małej nie upchasz). W skrajnych przypadkach, kiedy masz malutki zgrabniutki komputerek wielkości odtwarzacza DVD może być problem z kartami (np. niskoprofilowe), jeżeli masz pudło blaszaka, to tematu nie ma. Wymiana zasilacza i chłodzenia identycznie jak płyta i obudowa, musza do siebie pasować. Większosc zasilacz wejdzie bez problemu, a chłodzenie obudowy (w zasadzie) ejst uniwersalne, dodatkowe/nowe chłdozenie procesora musi do modelu procesora pasować. Skrótowo, ale albo zaufasz kolegom, albo musisz zacząć się dokształcać, bo coś słyszałeś i mieszasz jak polityk, który się nie zna (kupujesz żeby modernizować z założenia wszystkie elementy…?)
Marcin to jaka obudowe polecasz aby potem nie wymieniać??
chce w morele zlecic aby złożyli mi to tylko problem z tą obudową i nie wiem którą obudowe brać aby potem nie zmieniać:)
Nie polecam, ja tylko daje pod rozwagę, to zależy który w końcu procek i płyta.
Jeżeli bierzesz set jak Nemezis z ASRock H110M-DVS R3.0 (PCI-E DDR4), to tak płyte masz
uATX, ale ! nie bieraj najmniejszej obudowy, weź małą, ale nie mikrusa przykład niżej. Jedyny problem, i przed zakupem powinieneś zapytać, czy w tej obudowie w kieszeń 3.5 cala “zewnętrzną” podepniesz dysk 3.5 jak Ci doradzili, teoretycznie powinno to być możliwe, dysk byłby za zaślepką, której byś nie zdejmował po prostu - za mało zdjęć żebym się podjął oceny. Oczywiście jeżeli chcesz więcej dysków kiedyś dokładać etc, to musisz sprawdzić liczbe kieszeni, warto coby obudowa miała też z jeden USB 3 na froncie i… nie leć na design, obudowa, to obudowa, foremne pudło, taka moja opinia:) https://www.morele.net/obudowa-logic-concept-m4-am-m004-10-0000000-0002-662694/
W x-kom składają PCty
SSD GOODRAM IRDM kości MLC! Spoko cena 172 zł