Zielone piksele na ekranie zewnętrznym

Witajcie,

zainstalowałem Windows 10 jako dodatkowy system na MacBooku Air (mid 2013 + i7 + 8 GB RAM). Działa w porządku, ale jest problem, kiedy podłączę go do zewnętrznego ekranu (telewizor Samsung 4K).

Na ekranie telewizora w pewnych miejscach mrugają zielone piksele. Co dziwne, w zależności od tego do którego gniazda HDMI go podłączę, tych zielonych pikseli jest więcej lub mniej. Ekran też czasem wyłącza się i włącza. Problemy występują i na rozdzielczości natywnej 4K, i na niższych.

Co może być tego przyczyną? Mam nadzieję, że to problem software’owy.

Napisz jeszcze, jaka karta graficzna.

Karta Intel HD Graphics 5000 1536 MB.

Hej,

• Masz możliwość sprawdzić działanie na innym kablu HDMI?
  • Na MacOS też sytuacja wygląda podobnie czy nie ma problemu?

Pozdrawiam,
Dimatheus

Wszystko działa idealnie na macOS, obraz jest czyściutki. Niestety mam tylko jeden tego typu kabelek, ale skoro działa dobrze na Macu, to chyba jednak nie jest wina kabla.

Hej,

Skoro działa na MacOS, to faktycznie raczej kabel uszkodzony być nie może. A jakie wartości odświeżania masz ustawione na tym ekranie, gdy włączona jest rozdzielczość natywna, zarówno w MacOS’ie, jak i w Windowsie?

Pozdrawiam,
Dimatheus

Dobrze podejrzewałeś. Problem został rozwiązany przez zmianę odświeżania z 30 hz na 60 hz. W trybie pełnej rozdzielczości 4K opcja wyższa niż 30 hz była niedostępna.

1 polubienie