Witam wszystkich. Chciałbym prosić o pomoc. Otóż w mojej płycie głównej jest zintegrowana karta graficzna (płyta PCI - Expres) i przez ok. 3 lata była w niej Karta Graficzna GeForce 7300LE i normalnie wszystko działało, a od jakiegoś czasu zaczął się zawieszać. A później to w ogóle się nie włączać ale gdy wyjmuje kartę i wkładam wtyczkę od monitora w zintegrowana to wtedy normalnie się włącza i normalnie działa. Nie rozumiem tego i proszę o najszybszą pomoc. Dziękuje.
Prawdopodobnie twoja karta kończy żywot albo już zakończyła
Ja wymieniałem tą GeForca 7300 LE na 7500LE mało używana i też się na tej nowej zacinał itd. jak pisałem. Ale mi się wydaje ze poprostu ta zintegrowana się nie wyłącza i komputer nie wie za która się wziąć i staje. A te 2 karty chodziły na innych komputerach.
sprawdz dokładnie slot czy nie jest nadpalony albo zasyfiony. ew. płyta pada.
Też mi się tak zdaję. Już idę sprawdzić.
– Dodane 04.08.2010 (Śr) 13:30 –
Niestety to samo a slot jest czysty i w dobrym stanie. A może coś w BIOSie trzeba coś przestawić ?
– Dodane 04.08.2010 (Śr) 13:30 –
Przepraszam za błędy.
Wejdź do BIOSu (del przy stracie komputera) i zobacz czy zintegrowana grafika jest wyłączona.
Przecież wiem ale które wybrać żeby widzieć czy zintegrowana jest włączona czy nie a poza tym nieuruchomie go na innej karcie wiec nawet się nie dowiem.
Może pomoże reset BIOSu. Powinna być zworka, gdzieś blisko baterii.
W różnych BIOSach różnie to bywa, ale szukaj czegoś w stylu “integrated graphics”. Musi być przy tym wybrana opcja DISABLED lub OFF. Jak znasz trochę angielski to sobie poradzisz.
Wydaje mi się że to jest tak że jak włoży oddzielną grafę to zintegrowana się wyłącza. Tak było u mojego kolegi. Jak robiłem mu format i była zintegrowana to chciał stery. Jak włożyłem zewnętrzną grafę to tamta automatycznie znikała i rozpoznawał nową kartę
To w takim razie co mam zrobić ?
Spróbować znaleźć tę opcję w BIOSie.
Szukałem około godziny i nie ma porostu… A teraz jak podłączam do zintegrowanej karty wtyczkę od monitora to wyskakuje ze jakiś Boot Media […] Key